Bayram sonrasında iki kesim için erken emeklilik çalışmalarına onay verilmesi bekleniyor. Peki nasıl? 

1995-2010 yılları arasında sigortasını başlatanlar için müjde duyuruldu! Bayram dönüşünde mesaisine başlayacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yoğun bir mesai gündemiyle birlikte milyonların beklediği emeklilik haklarına dair çalışmalar gerçekleştiriyor olacak. Çalışanların en büyük hayali olan erken emeklilik de yine TBMM’de konuşulan konular arasında kendine yer bulacak. Alınan bilgilere göre iki grubun erken emeklilik şartlarını karşılaması durumunda başvurulara izin verilecek. 

Peki, kimler erken emeklilikten faydalanabilecek? 

Meclis’te erken emeklilik konuşulacak! 
2023 genel seçimlerinde AK Parti’nin beyannamesinde de yer aldığı üzere iki kesime emeklilik sözü verildi. Emeklilik sözü alan Bağ-kur’lu vatandaşlar ile ev hanımları artık gelecek kararı beklerken, çalışmaların başlayacağı tahmin ediliyor. Ramazan Bayramı sonrasında verilen sözlere dair çalışmaların yoğun bir şekilde başlaması beklentiler dahilinde yer alırken, 2024’ün emekli yılı olması nedeniyle özel avantajların duyurulması da yine vatandaşların beklediği gelişmeler arasında bulunuyor.  SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı’ndaki vatandaşlar için İş Kanunu’nda düzenleme yağılması beklenirken, 3600 ek göstergede tamamlayıcı emeklilik çalışmalarının uygulanacağı düşünülüyor. Ayrıca, ev hanımlarında yıpranma payının da hesaba katılarak erken emeklilik verilmesi beklentiler arasında yer alıyor. 

1995 2010 Girisliler Dikkat Bayram Donusu Emeklilik Reformu Onaylanacak

Kimlere 5 yıl erken emeklilik verilecek? 

Bağ-kur’lu çalışanlara geçtiğimiz yıl verilen söz kapsamında 5 yıl erken emekliliğin mümkün hale gelmesi bekleniyor. Küçük esnaflara uygulanacak olan prim indirimi kapsamında ayakkabı tamircisinden mahalle bakkalına, kuaförden berbere, manav ve kasaba kadar çok sayıda işyeri faydalanabilecek. Yapılacak olan 1800 günlük prim indirimi sayesinde Bağ-kur’lular 7200 günle tam 5 yıl erkenden emekli olabilecek. Yasanın yürürlüğe konmasıyla birlikte de 1 milyon Bağ-Kur’lu SGK’ya başvuru yapabilecek. 8 Eylül 1999 yılından önce sigortası olanlar hemen başvuru yapabilecek. 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında sigortaya başvuranlarda ise erkekler 60 yaşında, kadınlar da 58 yaşında emeklilik başvurusu yapabilecekler. 

Emekliler tek koşulu sağlasa yeter! 3729 TL ödeme alacaklar Emekliler tek koşulu sağlasa yeter! 3729 TL ödeme alacaklar

Ev hanımlarına emeklilik gelecek mi?
Öte yandan sosyal güvencesi bulunmayan ev hanımlarına da aile bütçelerine katkı sağlayabilmesi amacıyla emeklilik hakkı verilecek. Devlet destekli olarak verilecek olan emeklilikle birlikte prim ödemelerinin 3’te 1’ini devlet ödeyecek. Kalan kısmını ise ev hanımları kendileri karşılayarak emekli olabilecekler. Ayrıca, çocuk sayısı göz önünde bulundurularak ev hanımlarına yıpranma payı da verlecek. Böylelikle de daha erken yaşta emekli olma hakkı oluşacak. 

Kaynak: HABER MERKEZİ