ABD ekonomisinin yılın birinci çeyreğinde beklentilerin altında büyümesiyle birlikte, New York borsasında negatif bir açılış yaşandı. Açılışta Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde değer kaybederek yüzde 1,06 azalarak 38.052,09 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 1,02 azalışla 5.019,88 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 2,15 kayıpla 15.375,26 puana indi.

ABD ekonomisinin GSYH'si, 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 1,6 artış kaydetti, ancak bu oran, 2022'nin ikinci çeyreğindeki daralmanın ardından kaydedilen en düşük büyüme oranı oldu. Yılın ilk çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 3,4 artarken, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de yüzde 3,7 yükseldi. Analistler, büyüme beklentilerinin altında kalmasına rağmen, enflasyonist baskıların devam ettiğini ve kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artışın ısrarcı enflasyon sinyalleri verdiğini belirtti. Bu durumun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine yönelik umutları zayıflattığına dikkat çekildi.

Mehmet Şimşek, açıkladı Türkiye'nin kredi notu artırıldı! S&P'den müjdeli haber! Mehmet Şimşek, açıkladı Türkiye'nin kredi notu artırıldı! S&P'den müjdeli haber!

Büyüme verilerinin ardından, ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi yüzde 4,74'e yaklaşırken, para piyasasındaki fiyatlamalarda Fed'in faiz indirimlerine başlama olasılığının düştüğü gözlendi. İşsizlik maaşı başvurularında ise bir önceki haftaya göre azalış yaşandı. Kurumsal tarafta, Meta'nın zayıf gelir tahmini bildirmesiyle hisselerinde yüzde 14'lük bir düşüş yaşandı. Benzer şekilde, IBM'nin gelir beklentilerini karşılayamamasıyla hisseleri yüzde 10'a yakın değer kaybetti. Bugün yayımlanacak Microsoft, Alphabet ve Intel gibi teknoloji şirketlerinin finansal sonuçlarının da yatırımcıların dikkatini çektiği ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi