Edebiyat severlere müjde: İzBB Yayınları'ndan 9 yeni kitap! Edebiyat severlere müjde: İzBB Yayınları'ndan 9 yeni kitap!

Mart 2009'da Avusturya'da Federasyon, dini bir topluluk olarak tanınmak için başvuruda bulundu. Ancak, Avusturya'daki İslam Dini Cemaati, Alevilik hakkındaki taleplere olumsuz yanıt verilmesini istedi. Aleviliğin İslam'ın dini doktrinine taban tabana zıt bir inanç olduğunu savundular. Avusturya devleti ise Alevi taleplerini reddetti ve Alevi inancının İslami olarak tanındığını belirtti.

Ancak Anayasa Mahkemesi, 1 Aralık 2010'da bu kararı iptal etti. İslam Dini Cemaati bu kararı tekrar Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı, ancak mahkeme görüşmeyi reddetti. Bunun üzerine mesele Yüksek İdare Mahkemesi'ne taşındı ve mahkeme İslam Dini Cemaati'ni haklı buldu. Bu süreç 2019'a kadar devam etti ve Aleviler haksız bulundu. Olay ardından AİHM'ye taşındı.

MANEVİ TAZMİNAT VERİLECEK

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme'nin 9. maddesi gereğince "Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır" ifadesi çerçevesinde Aleviliğin İslam'dan ayrı bir inanç olduğunu kabul etti. Bu doğrultuda AİHM, ATF'ye manevi zarar tazminatı olarak 10 bin euro ve masraf ile giderler için 20 bin euro ödenmesine hükmetti.

Kaynak: Haber Merkezi