Sinop, Karadeniz kıyı şeridinin kuzeye doğru en fazla sivrilerek uzandığı Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerine kurulmuştur. Şehir, 41 derece 12 dakika ile 42 derece 06 dakika kuzey enlemleri ile 34 derece 14 dakika ile 35 derece 26 dakika doğu boylamları arasında konumlanmıştır. İlin yüzölçümü 5862 kilometre kare olup, bu alan ülkenin toplam yüzölçümünün %0.8'ini kaplar. Batısında Kastamonu, güneyinde Çorum, güneydoğusunda Samsun illeri, kuzeyinde ise Karadeniz bulunmaktadır. Toplamda 475 kilometre uzunluğundaki sınırlarının 300 kilometresi kara, 175 kilometresi deniz kıyısındadır. Dağlar denize paralel bir şekilde uzanmaktadır. Kuzeybatıda yükselen dağlar, Merkez İlçe sahillerine yaklaştıkça alçalır ve sahil ovalarını oluşturur. Peki, Sinop'da hangi dağlar var?

SİNOP'DA HANGİ DAĞLAR VAR?

Sinop İlinin en büyük dağları, doğu-batı doğrultusunda Karadenize paralel bir şekilde uzanan İsfendiyar (Küre) dağlarıdır. Bu dağ sırası genellikle fazla yüksek olmayıp, yer yer 1500-1800 metre arasında değişen tepeler ve doruklar barındırır. İsfendiyar (Küre) dağları, 3'üncü Jeolojik zamanın başlarında meydana gelen Alp-Himalaya kıvrım kuşağı üzerinde yer almasıyla dikkat çeker. Bu dağların en önemli özelliği genç ve yüksek olmalarıdır, eski dağlar kadar aşınmaya uğramamışlardır. Sinop İli sınırlarında, dağlar fazla yüksek olmalarına rağmen iç bölgelerle kıyı kesimi arasında ulaşımda zorluk ve güçlük çıkarmıştır. Bu durum, ilin iç kısımlarla olan ilişkisinin, dağların sık ve devamlı olmasından kaynaklanmaktadır.

Adana pembelere büründü: Kozan dağlarında zakkumlar çiçek açtı! Adana pembelere büründü: Kozan dağlarında zakkumlar çiçek açtı!

Küre dağları, bölgenin engebeli arazisini meydana getirir. Kuzeybatıda yükselen dağlar, merkez sahillerine 9 km kadar yaklaştıkça alçalır ve kıyı ovalarını oluşturur. Boyabat çöküntü alanının yanında Karaoluk Tepesi (1313 m) ve Kuzuluk Tepesi (1125 m) önemli yükseltilerdir. Küre Dağları üzerindeki en önemli dağ sırası, Zindan Dağı'dır (1730 m). Sinop'un en yüksek noktası olan Zindan Dağı, Ayancık ilçesinde yer almaktadır. Batı Karadeniz sistemine giren Küre Dağlarındaki diğer önemli tepeler arasında Sarıdökük Tepesi (1660 m) ve Çangal Dağı (1605 m) yer alır. Dağlar üzerinde Göktepe (1375 m), Soyuk Tepe (1455 m) ve Elmadağı (900 m) gibi tepeler de bulunmaktadır.

Küre Dağları

Küre Dağları

Batı Karadeniz Bölümü'nde kıyıdan içeri doğru paralel üç dağ sırası oluşturan dağlardan biri olan Küre Dağları, geniş sırtları üzerinde yükselir ve Ayancık'ın gerisinde 1.500 metreyi aşan bir yükseltiye sahiptir. Bu dağların en yüksek doruğu Yaralıgöz Dağı'nda 2.019 metreye ulaşır. Sinop ile Bartın arasındaki doğu batı uzunluğu 300 kilometreden fazladır.

Sıradağlar, Kastamonu ile bazı ilçelerini kıyı kuşağından ayırır. Engebeli Küre Dağları, iklim elemanlarının kısa mesafede değişmesine neden olarak mikroklima alanları oluşturur. Dağların sahile yakın kısımlarında Karadeniz iklimi etkindir, ancak iç kesimlerde Karasal iklim belirginleşir. Sıcaklıkta yaşanan iniş çıkışlar, yüksek sıcaklık farkı, don olaylarının artması ve ilkbahara sarkması iç kesimlerin özelliklerindendir. Denizden uzak platolarda yağış miktarı sahilin yarısı kadardır. Bu dağın sahil bölgeleri yarı nemli, iç bölgeler ise yarı kurak iklim sınıfında yer alır.

Çangal Dağı

Çangal Dağı

Çangal Dağları, Samsun ve Sinop il sınırlarına dağılmış bir dağ sırasıdır. Ortalama yüksekliği 1500 metre olan bu dağlar, Canik Dağları ile birlikte Orta Karadeniz boyunca uzanan bir dağ sırası olma özelliği taşır.

Kaynak: Haber Merkezi