Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesinde düzenlenen proje lansman toplantısını, babasının ani rahatsızlığı nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kalmıştı. Ömer Eşki başkan olduktan sonra Bornova için vizyonunu ve projelerini basına açıkladı.

Toplantıda konuşan Eşki, “Aday adaylığım sürecinde birçok platformda Bornova'nın geçmiş 20 yılını ve gelecek 20 yılını biliyorum ve bu sürece liderlik etmeye talibim dedim. Bu sadece bir söz değildi, bu bir taahhüttü. Önceki belediye başkanlarının hizmetlerini ve toplumun ihtiyaç duyduğu, ancak bugün kaldırılan veya iptal edilen projeleri biliyorum. Belediyelerin en büyük zorluğu kurumsallaşma eksikliğidir. Ardışık iki dönem, yani kesintisiz on yıl belediye başkanlığı yapan kimse yok. Bu da bir dönem yapılanın devam ettirilememesine yol açıyor. Bir sonraki yönetimin öncekini bozmak yerine onun üzerine eklemeler yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Temel Hizmetler

Temel Hizmetler

CHP kurultayının hemen ardından sahaya inerek çalışmalara başladıklarını ve Bornova'da yaşanan sorunları ölçmek için anketler yaptıklarını belirten Eşki, temel hizmetlerde eksiklikler olduğunu fark ettiklerini ifade etti. Eşki, “20 yıllık siyasi geçmişim dolayısıyla birçok şey bildiğimi düşünüyordum ancak bu son 4 buçuk ay bana çok şey öğretti. Ben genellikle siyaseti masa başında yapmıştım ama seçim sürecinde sahada, vatandaşla siyaset yaptık. Bu süreçte aslında çok az şey bildiğimi fark ettim. Vatandaşlarla iletişime geçtiğimde çok şey öğrendim. Nasıl belediye başkanı olunmaması gerektiğini öğrendim ama nasıl olunması gerektiğine dair 4 buçuk ay içinde çok şey öğrendim.

"Vatandaşla iç içe"


Vatandaşla iç içe olunması gerekiyor, eleştiriden korkmamak gerekiyor ve sokakta olmak gerekiyor. Başkan olduğum ilk günden itibaren bunları uygulamaya çalıştım. Babamın rahatsızlanması sebebiyle yarıda kalan toplantıda vurguladığımız şuydu: Belediyenin temel hizmetleri var. Yapmanız gereken ilk işler bunlar. Lansmanlarda 1, 2, 3 diye başlarız ama biz 0 diye başladık. Yol yapacağım, temel hizmetleri yapacağım demek olmaz çünkü bunlar zaten yapılmalıdır. Aday olduğum ilk gün bir anket yaptırdım, orada yüzde 35 oranında yol şikayeti, yüzde 15'in üstünde temizlik şikayeti olduğunu gördük. İstatistikçilerle konuştuğumuzda yüzde 10'un üzerindeki şikayetlerin gerçek olduğunu söylediler ve bu konuda çalışmalara başladık” açıklamasında bulundu. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova Belediyesi'nde etkin bir yönetici kadro oluşturduklarını ve belediyenin tüm potansiyelini harekete geçirmeyi amaçladıklarını belirtti. Eşki, kurdukları kadronun kalitesine güvendiğini vurgulayarak, belediyenin yönetiminde deneyimli isimlere yer verdiklerini ifade etti. Özellikle Cem Arıkan'ın Başkan Yardımcısı olarak görev almasıyla iletişimin güçlendirileceğini belirten Eşki, Bornova Belediyesi'nin tüm birimlerinin etkin bir şekilde çalışması için çaba harcadıklarını dile getirdi.

Ekrem İmamoğlu’ndan Paris'te ‘Gazze’ tepkisi: Masum insanları savunmak için daha fazlasını yapmalıyız Ekrem İmamoğlu’ndan Paris'te ‘Gazze’ tepkisi: Masum insanları savunmak için daha fazlasını yapmalıyız

"Dolu kasa" iddiası

Önceki dönem belediye başkanının iddia ettiği "dolu kasa" iddiasına yanıt veren Eşki, belediyenin mali durumunu açıkladı. Bornova Belediyesi'nin uzun yıllardır borçsuz bir belediye olduğunu belirten Eşki, önceki yönetimin bıraktığı iddia edilen parayı bulamadıklarını ve hatta belediyenin borç durumunda olduğunu açıkladı. Ancak bu durumun kendisini endişelendirmeden, belediyenin geleceğine dair umutlu olduğunu söyledi.

Eşki, göreve geldikten sonra kimseyi işten çıkarmadıklarını ve herkesin işine devam etmesine izin verdiklerini belirtti. Ancak, bazı personelin belediyenin hizmet anlayışına uyum sağlayamadığını ifade eden Eşki, bu durumda olanların istifa etme özgürlüğüne sahip olduğunu açıkladı. Son olarak, ülkenin ekonomik krizle mücadele ettiği bir dönemde, Bornova Belediyesi olarak devletin yapması gereken işleri yapmaya çalışacaklarını belirten Eşki, yaşam kalitesini artırmaya yönelik hizmetlerin yanı sıra sosyal yardımları da artırmayı planladıklarını ifade etti. Ayrıca, vatandaşların taleplerini dikkate alarak hareket edeceklerini ve gerektiğinde devletin yapması gereken hizmetleri belediye olarak üstleneceklerini sözlerine ekledi.

İnşaat maliyetleri düşmeden çözüm bulmak zor olacak
İnşaat maliyetlerindeki yükselişin kentsel dönüşümü zorlaştırdığını belirten Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, "Vatandaşlar parklar istiyor, kadınlar için kurs merkezleri istiyor ancak bunlar için alan gerekiyor. Bu alanı bulabilmek için kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Bazı bölgelerde kentsel dönüşüm, kimi bölgelerde ada bazında dönüşüm gerekiyor. Ancak, inşaat malzemelerindeki maliyetlerin yüksekliği işleri zorlaştırıyor. Ben hiçbir şekilde insan hayatını riske atmayacağım. Bu nedenle, inşaat maliyetleri düşmeden çözüm bulmak zor olacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ