Anayasa Mahkemesi (AYM), boşanma davası reddedilen çiftlerin "evlilik birliğinin temelden sarsıldığı" gerekçesiyle yeniden dava açmaları için 3 yıl beklemesini öngören kuralı iptal etti. Bu kararla birlikte, boşanma davası reddedilen çiftler, 3 yıl beklemeden yeniden dava açabilecek ve boşanma süreci hızlanacak.

AYM'nin Kararının Gerekçesi:

Afyonkarahisar'da sığınmacıların evlenme bedeli şaşırttı: Karar belediye meclisinde alındı Afyonkarahisar'da sığınmacıların evlenme bedeli şaşırttı: Karar belediye meclisinde alındı

AYM, iptal kararında, 3 yıllık bekleme süresinin, ortak hayatın yeniden kurulamadığı hallerde boşanma kararı elde etmeyi zorlaştırdığı ve bu durumun eşlere katlanamayacakları bir külfet yüklediği gerekçesini gösterdi. Mahkeme ayrıca, bu kuralın özel hayata ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı ile aile kurumunu koruma amacı arasında makul bir denge sağlamadığı ve ölçülülük ilkesini ihlal ettiği de vurguladı.

Karar Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

AYM'nin iptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra, 3 yıllık bekleme süresi kalkacak ve boşanma davası reddedilen çiftler, yeniden dava açabilecek.

karar

Kaynak: HABER MERKEZİ