İzmir Buca’da seçim günü çekilen bir fotoğraf, CHP ve AK Parti'yi karşı karşıya getirdi. Görkem Duman’ın daha önce açıkladığı mazbata töreni iptal edilmek zorunda kalırken iptalin gerekçesi olarak AK Parti adayı Adnan Öztekin ve arkadaşlarının tanık olduğu olay gösterildi.

Adnan Öztekin'den itiraz

31 Mart Yerel Seçimleri’nde CHP’li rakibi Görkem Duman’a resmi sonuçlara göre 14 bine yakın oy farkıyla seçimi kaybeden Cumhur İttifakı adayı Adnan Öztekin, seçim sonuçlarına itiraz etti.

Biri kadın iki erkekten şikayetçi oldu

Öztekin, oyların toplandığı İlçe Seçim Kurulu’nda yaşananlar ile ilgili de şikayetçi olduğunu ifade ederken şikayetinde oy çuvallarının olduğu alanda üç kişinin bulunduğunu ve bu kişilerin çuvallara müdahale ettiğini söyledi.

1 Mayıs öncesi enteresan karşılaşma: Bakan Işıkhan, sendika temsilcileriyle futbol maçı yaptı 1 Mayıs öncesi enteresan karşılaşma: Bakan Işıkhan, sendika temsilcileriyle futbol maçı yaptı

AK Partili Öztekin'in ifadesinde verdiği bilgiler şu şekilde:

“Ben 31 Mart 2024 Belediye Başkanlığı seçimlerinde Buca İlçesi Belediye Başkan Adayı olarak seçime katılım sağladım. Seçimler tamamlandıktan sonra seçim sonuçlarına itiraz süresi içerisinde 03.04.2024 günü saat 20:30 da Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesinde bulunan İlçe Seçim Kuruluna geldiğimde Spor Salonu kapısının önünde Buca Belediyesi’ne ait 4 adet araç ver içerisinde Cumhuriyet Halk Parti Teşkilat üyeleri olan şahıslar vardı. Ayrıca 1 adet plakası belli olmayan motosiklet üzerinde Cumhuriyet Halk Partili olduğunu bildiğim Sevgi Kazankaya isimli şahıs vardı. Bizi görünce Tüm CHP teşkilat üyeleri bulunduğumuz ortamdan hızla uzaklaştılar. Hatta ismini bilmediğim, hatırlamadığım fakat CHP teşkilatından olduğunu bildiğim şahıs ile karşı karşıya geldiğimde "CHP İlçe Başkanı Çağdaş Kaya da şuanda içeride" diye beyanda bulundu. Biz içeri girdiğimizde Çağdaş Kaya içeride yoktu. 

"Fotoğrafları silmemiz istendi"

Fakat Buca 2. İlçe Seçim Kuruluna ait alanda (oy torbalarının bulunduğu alan) ismini bilmediğim 2 erkek 1 bayan şahıs olduğunu gördüm. Şahıslardan erkek olan, uzun saçlı yaklaşık 40-45 yaşlarında bir erkek şahsın seçim oy torbalarının arasında olduğunu, ellerinin çuvalın içerisinde olduğunu gördüm. Bunun görmemiz üzerine yanımdaki arkadaşım Veli Balyemez telefonuyla fotoğraf, video çekimi yaptı. (Bu fotoğraf ve videoları polis merkezi amirliğine avukatım aracılığıyla teslim ettik) Spor salonu içerisinde bulunan ve fotoğrafta yüzü görülen bayan şahıs fotoğraf çekimine itiraz etti ve fotoğrafları hemen silmemizi istedi. Fotoğrafta görülen ayaktaki erkek şahıs ortadan bir anda kayboldu. Oradan kaybolan şahsın sol eli sürekli arkasında, ellerini gizlemekteydi. Fakat elinde ne olduğunu ben ve diğer arkadaşlarım göremedik. Buca 2. Bölge İlçe Seçim Kurulu Sandık Başkanı ve Üyeleri olmadan bu şahıslar oradaydılar. Şahıslar orada olup çuvalları açmışlardı.

"20 çuvala müdahale ettiler"

Buca 2. Bölge Seçim Kurulunda görevli avukatımız olan Mehmet Utku Uçar'ın ifadesine göre "daha öncesinde de 20 çuvala bu şekilde müdahale ettiler, herhangi bir tutanak tutmadılar" şeklinde beyan edildi. Bu olaydan sonra biz de İlçe Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesinde bulunduk. İtiraz dilekçesini Ak Parti Buca İlçe Başkanı İbrahim Şengöz ve Milliyetçi Hareket Partisi Buca İlçe Başkanı Ramazan Erdoğan tarafından bulunulmuştur.

"Oyları değiştirdiler"

Bu olayda şahısların yapmış olduğu eylemlerin "ıslak imzalı tutanaklara göre oyların değiştirildiği, usule ve hukuka aykırı olarak torbaların açılıp, oy pusulalarının değiştirildiği" yönünde tespitte bulundum. Bahse konu olay yeri olan Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesi Spor Salonunda, giriş kapısında ve salon içerisinde kamera çalışmasının yapılarak 03.04.2023 tarihli saat 17:00 ile 21:00 aralığında kamera kayıtlarının tespit edilmesini, incelemelerinin yapılarak dosyaya eklenmesini, talep ediyorum. Ayrıca yukarıda ifade belirtmiş olduğum Çağdaş Kaya ve Sevgi Kazankaya isimli şahısların HTS kayıtlarının incelenip dosyaya eklenmesini talep ederiz. Ayrıca 1’i bayan 2’si erkek olan şahısların tespit edilmesi halinde bu şahıslardan davacı ve şikayetçiyim”

Görkem Duman: İpe sapa gelmez iftiralar

Diğer yandan seçimi kazanan CHP’li Görkem Duman ise yaşananlarla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Duman, "Seçimi kaybeden AK Parti adayı Adnan Öztekin'in bir takım ipe sapa gelmez, aslı astarı olmayan, iftira ve suçlamaları ve itirazları sonrasında ilçe 2. seçim kurulu itirazı değerlendirmeye almış ve henüz karar vermemiştir. Dolayısıyla bugün saat 13.00'te düzenleyeceğimiz mazbata teslim ve 17.00'de düzenleyeceğimiz devir teslim törenlerimiz ileri bir tarihe ertelenmiştir." diye konuştu.

Adnan Öztekin'den yanıt gecikmedi

Görkem Duman'ın sözlerine yanıt veren Öztekin, "Oy sayım sürecinde hiçbir örneği olmayan ve fotoğraflı, belgeli şekilde mühürlü oylara müdahale eden kişileri gördük ve bu nedenle hukuki süreci başlattık. Demokrasinin gereklerini yerine getirmek, Buca'mızın emanetine sahip çıkmak için gerekli hukuki sürecin takibini sonuna kadar yapacağız. Ancak bu süreçte panik olan belediye başkan adayı ve ekibini anlamak mümkün değil. Kanıtsız, belgesiz, dayanaksız bir iddiadan yola çıkmadık, elimizde şahitli, belgeli, fotoğraflı bir durum var. Hukukun üstünlüğüne güvenmek, demokrasinin gereğini yapmak ne vakittir "iftira, suçlama" oldu." ifadelerini kullandı.

"Mühürlü çuvallara kimin kirli eli girdi?"

Sözlerinin devamında Buca halkına seslenen AK Parti Buca Belediye Başkan adayı Adnan Öztekin, "Sevgili Bucalılar biz her sonuca hazırız bunu daha önce yaptığımız açıklamalardan çok iyi biliyorsunuz. Ancak biz, Bucalıların emanetine kirli ellerin karışmasına, çalınmaya çalışılmasına asla müsaade etmeyiz. Hiç kimseyi engellemiyoruz; hukuka ve halkın iradesine sahip çıkıyoruz. Bir mağduriyet yaratmalarına ve bundan beslenmeye çalışmalarına hiç gerek yok. Sonuç değişse de değişmese de; "Mühürlü oy çuvallarına kimin kirli eli girdi, neden girdi?" sorusunun cevabı ortaya çıkıncaya kadar bu süreci takip edeceğimizden kamuoyunun hiç şüphesi olmasın." diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi