Starbucks'a büyük darbe: İsrail boykotu, büyüme hedeflerinin gerisinde bıraktı! Starbucks'a büyük darbe: İsrail boykotu, büyüme hedeflerinin gerisinde bıraktı!

Veganlık, giderek popülerlik kazanan bir trend haline gelirken, et içermeyen alternatif yiyeceklerin geliştirilmesi dikkat çekiyor. Ancak, İngiltere'deki Bournemouth Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, vegan köfte veya sosis gibi ürünlerin yüksek tuz ve yağ içeriği nedeniyle kalp sağlığı için risk oluşturabileceğini ortaya koydu. Çalışmada, vegan sosis, hamburger ve kıyma tüketenlerin kan basıncının et yiyenlere göre daha kötü olduğu tespit edildi. Bilim insanları, gıda endüstrisini "yeni nesil et alternatiflerinin gelişimini yeniden değerlendirmeye" çağırdı. Araştırmada, tip 2 diyabet riski taşıyan 82 katılımcı, sekiz haftalık bir deneme için etobur ve bitki bazlı beslenme gruplarına ayrıldı. Vegan katılımcılar, etleri vegan ve ultra işlenmiş alternatiflerle değiştirdi. Et yiyenlere verilen altı et seçeneği arasında dana eti, domuz kıyması, tavuk göğsü, hamburger köftesi, sosis ve tavuk parçaları bulunuyordu. Çalışma öncesinde gönüllülere kan testleri yapılarak araştırmacılar kardiyometabolik sağlıklarını değerlendirebildiler. Glikoz monitörleri takılarak kan şekeri seviyeleri gerçek zamanlı olarak kontrol edildi ve daha sonra kolesterol ve kalp sağlığının diğer önemli belirteçlerindeki değişiklikler için ikinci bir kan testi yapıldı.

Vegan Et Zararlı Mı

Kan basıncı sonucu kötü çıktı

American Journal of Clinical Nutrition'da yayımlanan bir çalışmada, akademisyenler, "Klasik kardiyovasküler hastalık risk faktörleri arasında, hayvan bazlı et diyeti ile bitki bazlı et grupları arasında net bir farklılık tespit edilmediğini" belirtti. "Her iki grup da kolesterol seviyelerinde düşüş gösterdi. Trans yağların seviyeleri et yiyenler arasında en yüksek düzeydeyken, sekiz hafta boyunca sodyum alımları azaldı. Bununla birlikte, vegan et tüketenler arasında yüzde 42,5 oranında bir artış gözlendi." "Et yiyenlerde kan basıncında hafif düzelme görülürken, bitki bazlı diyet uygulayanlarda benzer bir iyileşme gözlenmedi." "Bu bulgular, geleneksel bitki bazlı diyetlerin sağlık açısından kanıtlanmış yararlarına rağmen, bunların sağlık yararlarının vegan etlerle birleştirilmemesi gerektiğini gösteriyor" şeklinde ifade ettiler. Son yıllarda, bitki bazlı beslenmeye olan ilgi, veganların etik, çevresel veya sağlık nedenlerini öne sürmesiyle artmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi