Tüm Yerel-Sen Örgütlenme Sekreteri Devrim Onur Erdağ ve Ayşegül Koç

Tüm Yerel-Sen Örgütlenme Sekreteri Devrim Onur Erdağ, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. İzmir bugün Tüm Yerel-Sen’in lokomotifidir diyen Erdağ, yeni üyelere de seslendi. Erdağ; “Bizler sarı sendika değiliz. Yeni yetkili olduğumuz yerlerde bile temsilcilerimizi siz getireceksiniz. Hakkınızı masada alacağız, şeffaf bir şekilde… Emekçinin hakkını hiçbir şekilde yedirmeyeceğiz” dedi.

“Manisa’da yetki aldık”

“Manisa’da yetki aldık”
Erdağ; “Bir bildiri yayınlamıştık adaletten hukuktan yana olan kim olursa onu destekleyeceğiz demiştik. Bugün genelde CHP’li belediyelerde yetkiliyiz ve her geçen gün artmaya başladı. Yıllar sonra Manisa’da yetki yakalamış olduk. Bunu yaparken diğer sarı sendikalar gibi kardeşim yönetim değişti, forumları doldurup bize verin demiyoruz. Ki böyle bir anlayışa zaten sahip değiliz. Bugün sosyal demokrat belediyecilikten nasıl bahsediyorsak, sosyal demokrat sendikacılıktan da bahsediyoruz. Kimseye zorla sendikamıza üye olun demiyoruz. Manisa şubemiz bugün 1000 kişilik bir şube oldu. Biz hiçbir partinin arka bahçesi değiliz. Kim hakkı hukuku sağlarsa destek veririz. Sürekli CHP’yi belediye olarak konuşmamın sebebi de en fazla üyemiz CHP’de var. CHP’li belediyelerde sosyal denge tazminatlarımızın fazlasını alıyoruz biz, belediye başkanlarımız halimizi daha iyi anlıyor. Sadece CHP değil biz istiyoruz ki hepsi yapsın” diye konuştu.

“Bence enflasyonu Şebnem Bursalı yükseltti”

Enflasyon karşısında eziliyoruz diyen Erdağ; “Emeklinin 10 bin lira maaş aldığı bir ülkede yaşamak ne kadar zor. Açlık sınırı 16 bin 500 lira, yoksulluk sınırı 57 bin 500 lira. Bugün memur maaşları 40 bin liranın altına düştü. Her geçen gün daha kötüye gidiyoruz. Eski Maliye Bakanı şunu söylemişti: ‘Enflasyonu, memur ve emeklilere vermiş olduğumuz zamlar yükseltti.’ Şu anda hala öyle düşünüyor mu acaba? Bence enflasyonu Şebnem Bursalı yükseltti. Şu anda gündemde o var. Ben kesinlikle kendisini kınıyorum, doğru değil. İnsanlar evlerine et götüremezken, yiyorsan ye tabi ama sosyal medyada yayınlamanın ne anlamı var? Milletin vekilisin. Bakın partisel olarak değil kim olursa olsun aynı tavrı koyarız. Bugün o partinin Maliye Bakanı, memur ve emeklilerin enflasyonu yükselttiğini düşünüyor ama milletin vekili yurtdışında yediği ıstakozu paylaşıyor. Kira derdi aldı başını gidiyor. 500 bin kredi çekiyorsunuz geri dönüşü 8 milyon oluyor. Ama emekli maaşı 10 bin memur maaşı 40 bin nasıl geçinecek bu insanlar? Bu ülkede ekonomi sıkıntısı her zaman oldu ama hiç bu kadar kötü olmamıştı. Memur emeklisi hiç bu kadar sefalete sürüklenmemişti” ifadelerini kullandı.

“Eşit işe eşit ücret”

Başvuran emekliye kesin ödeme! Maaşa ek 17.500 TL’niz hazır Başvuran emekliye kesin ödeme! Maaşa ek 17.500 TL’niz hazır

“Eşit işe eşit ücret”
Sosyal denge tazminatına ilişkin konuşan Erdağ; “Yerel yönetimde çalışan memur arkadaşlarımızın sosyal denge tazminatları var. O da nasıl? Yüzde 120’yi geçemez diyor. Yetmiyor tabii ki. Bu ülkede bir şey değişmesi lazım. Yerel yönetimlerde CHP belediyeleri yasal sınırın üstüne çıkarıyorlar. Diyorlar ki her şey belli, ben emekçime bu kadarını ön görüyorum diyor. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki mücadele etti. Emek mücadelesinden gelen birisi tebrik de edelim. Gelir gelmez o koltuğa oturmadan 1.000’er lira bayram ikramiyesi dağıttı. Emek mücadelesinden geldi, emeği iyi anlar. Kendisi ile sendika olarak gurur duyuyoruz, biz eminiz ki hem Bornova halkı hem de emekçiler hak ettiklerinin fazlasını alacaklar. Zimmet ile ilgili sorun çıkmıştı. Bir zabıta memuru abimiz emekli olmuyordu. Çünkü alacağım ikramiye sosyal denge tazminatlarına kesilecek diye emekli olmadı. Biz TBMM’de mücadele verdik. En sonunda torba yasa koyuldu affedildi.  2023’ün mayısına kadar affedildi. Ama biz diyoruz ki artık bu zimmeti kaldırın. Çıkıp da %120 değil de yüzde 40 ya da 60 da verir. Belediye başkanları biliyor zaten onlar bizim çalışma arkadaşlarımız. Sayın Cumhurbaşkanı memurlara kira yardımı yapacağım demişti neredeyse 11 ay oldu hala yerine getirilmedi. Memurlarımıza hakkının verilmesini istiyoruz, memur siyaset üstüdür. Bugün CHP önerge veriyor reddediliyor. 3600 ek gösterge geçiremedik. Çok acı bir şey var. Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne gittim. Arkadaşlarla konuştum, sosyal denge tazminatları, yüzde yüz yirmi altında alıyorlar. Yıllarca hak hukuk adaletten bahsedenler öyle bir sistem yapmışlar ki çok üzüldüm. Sözleşmeli memura iki bin, normal memura 4 bin lira, kademeli olarak arttırma. Böyle bir şey var mı? Yıllarca emekçinin cebinden çalmışlar. Yeni gelen belediye başkanımızla bu konuda konuştuk. Herkes eşit olacak. Yasal seviye neyse almış olduklarından daha iyi bir seviyeye getireceğiz. Toplu iş sözleşmesini 15 Mayıs’tan sonra insan onuruna yakışır bir şekilde yapacağız. Eşit işe eşit ücret” açıklamasında bulundu.

“İzmir, Tüm Yerel-Sen’in lokomotifidir”

“İzmir, Tüm Yerel-Sen’in lokomotifidir”
Sendika olarak taleplerimiz var diyen Erdağ; “Bizim en büyük özelliğimiz özgür sendikacılık. Sarı sendikacı gibi dayatma yoktur bizde. Bugün hangi kadrodaysak yarın da aynı kadrodayız. Bugün batıda ne söylüyorsak doğuda da aynı söylemleri söylüyoruz. Bizim kırmızı çizgimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Tüm Yerel-Sen tüzüğünde Atatürk’ün ilkeleri ve değerleri yer alır. Buna göre davranmak zorundayız. Emekçiler çok fazla bir şey istemiyor. Tek isteği şu her belediye aynı olsun. Biz yıllarca sefalete sürüklendik belediye başkanımız bize çıkıp bir şey vermedi diyor. İnsanların bugün biz anlatınca yüzleri gülüyor böyle bir şey var mı diyorlar. Evet var, toplu iş sözleşmesinin amacı bu zaten. Onlara söz veriyoruz, onların her daim yanlarında olacağız. Sadece Manisa’da değil Türkiye’nin her yerinde yetkiyi alacağız. Buna inanıyoruz. Çünkü çalmadık kapı dokunmadık emekçi bırakmadık. Devam da edeceğiz. Çıkıp kapalı kapılar ardında sözleşme yapmayacağız. Sarı sendikalar gibi yapmayacağız. Masada satmayacağız emekçileri. Çünkü gerçek sendikacılık budur. Biz liyakatten yanayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde geçen dönemlerde yapılan atamalardan çok rahatsız duyduk ve doğru bulmadık. Ahbap çavuş ilişkisi ile yapılmamalı bu. Kadınlarımız değer görmek istiyorlar. Biz sendika olarak kadınlarımızı her zaman bir adım değil on adım önde tutan bir sendikayız. Buradan kadın emekçilerime sesleniyorum katılsınlar bize. Onlar da yönetimlerde yer alsınlar. Sendikalarımızda yönetimlerde kadın sayılarımız çok az. Bizim sendikamızda 4 kadın sendika başkanımız var. Biz istiyoruz ki kadınlarımız daha da artsın. Bütün şube başkanlarımız alanlardalar ve çok güzel çalışıyorlar, onlara teşekkür ederim. Cemil Tugay bayramda kapı kapı gezdi. Bugün emekçilerle buluşacağını öğrendim. Kendisiyle toplu iş sözleşmelerini de büyük ihtimal birlikte yapacağız. İzmir bugün Tüm Yerel-Sen’in lokomotifidir. Belediye başkanlarımızdan zamanında maaşları ödemesini istiyoruz. Bu zamana kadar çok sorun yaşamadık. Zaman geldi eylem yaptığımız belediye başkanımız oldu tabi. Çok suistimal edildiği zaman alanlarda olacağız, eylemlerden vazgeçmeyeceğiz, emekçinin sesi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Hakkınızı masada alacağız”

Tüm Yerel-Sen’e yeni üye olanlara da seslenen Erdağ; “Yeni üyelerimize şunu söylemek istiyorum; merak etmesinler. Bizler sarı sendika değiliz. Yeni yetkili olduğumuz yerlerde bile temsilcilerimizi siz getireceksiniz. Sizin sorunlarınız neyse bir sandık daha yapıp bunları birlikte değerlendireceğiz. Hakkınızı masada alacağız, şeffaf bir şekilde. İşverenle sendikaların tavrı önemlidir. Biz bugün işverenle kol kola gezersek olmaz. Çıkar ilişkisine dönmemesi lazım. Biz bağıra bağıra söylüyoruz, biz işveren çalışma arkadaşımız ama emekçinin hakkını hiçbir şekilde yedirmeyeceğiz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ