İzmir'in Reisi Tunç Soyer, 550 gündür şehri yönetiyor...
550 gün benim için askerlik demek... Her sabah takvime atılan bir çarpı...
Daha dün gibi Cemre buluşmaları... Kadifekale, "Flamingoların da başkanı olacağım", "Arka sıradakileri dinleyip, sorunlarını çözeceğim.", "Zeki Müren'de bizi görecek."... 
Sıcak, sempatik, empatik, vizyon sahibi, dürüst, herkes ile kucaklaşan bir başkan profili... 

Zaten Seferihisar'dan tanıyorduk, orada bir marka yaratmış, halkın yüzünü güldürmüştü. Az imkanlarla çok şey başarmıştı. Çok seyahat ediyor diye eleştiriliyordu ama markalaşmak için bu şarttı. Önce yurt dışında Seferihisar ve İzmir'in avantajlarını anlatmalı ve kabul ettirmeliydi. İki dönemde bunları başardı. Hedef artık İzmir'in yıldızını parlatmaktı. 

Mart ayında azımsanmayacak bir oy oranıyla İzmirlilerin Reisi oldu. 
İzmir Kitap Fuarı, başkan olduktan sonra gerçekleşen ilk organizasyondu. Tüm standları gezdi. Yazarlarla sohbet edip kitap imzalattı. "Hayırlı olsun ziyaretine gelirken hediye alacaksanız, kitap getirin. Okuyamayanlar da okusun" dedi. Her adımda bir kitapseverle fotoğraf çektirdi, kimseyi kırmadı. Gülen yüzü hiç solmadı. Çok seviliyor olması işini daha da güçleştiriyordu bence. O herkesin başkanı olup, İzmir'i daha yukarı taşıyacaktı. Yanında tarımın kraliçesi Neptün Soyer gibi bir eşi olması da büyük bir şanstı. Tarım İzmir için çıkış noktalarından biriydi ve başka bir tarım mümkündü. Tohumları tekrar canlandırmak en önemli projelerden biri oldu bence. 

İstanbul seçimi iptal olunca 3 ay tüm CHP’li belediyeler gibi İmamoğlu'na destek oldu. Bir sene sonunda da Korona belası çıktı neredeyse  tüm kaynaklar bu hastalıkla mücadeleye gitti. 
Pandemiye rağmen bir geleneği sürdürdü. Tüm eleştirilere kulağını kapatıp İzmir Fuarı'nı beş günde olsa açtı. 26 bin 585 ziyaretçi ve 39 katılımcıların korona günlerinde de eğlenerek, ticaret yapılabileceğini gösterdi. 

Bir de 90 dakikayı kaldırmayıp, sadece zam yapsaydı... Belki bir sabah kalktığımızda Balçova metro durağı açılmış olur. (Yazar burada bencil davranıyor.) 

Tüm olumsuzluklara rağmen 550 günde iyi işler yapıldı. Eksik yok m? Var tabii... Başkanın hataları yok m? O da var. Ama İzmir seni seviyor başkanım ve güzel şeyler olacağını biliyor. İzmir zor kabul eder ama kabul ettiğini bırakmaz. Krediniz sonsuz gibi... 

Bazen içinde bulunduğumuz alanda değişimleri göremeyebiliriz. Dışarıdan birinin anlatması gerekir. Bu 550 günde neler değişt? Bundan sonra neler olaca? gibi soruların cevabını güzel bir Perşembe akşamı aldık. 

BAŞKA BİR İZMİR... 

550 güne bir çok proje sığdırılmış...

İzmir'in kanaat önderleri ve basın mensuplarının karşısına çıkan Soyer bir bir projelerini sıraladı. "Başka bir hayat mümkün"

Şehrin en güzel Kültür Sanat mabedi  Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi bir gelin gibi süslenmişti. (Dev Ajans ekibi başta Erhan Gölbey olmak üzere gece gündüz bu geceyi en ince ayrıntısına kadar planlamış. Tüm koltuklarda rengarenk çiçekler ve salona yayılmış mis gibi çiçek kokusu iyi ki buradayım dedirtti. Organizasyon kusursuzdu. Yüreğine sağlık dev yürekli adam...) 

Salona girince güleryüzü ile dev ajans ekibi ve çok sevdiğim dostum İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Kıvanç Ege bize yerimizi gösterdi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 550 günü sunumunda, Köy Koop İzmir Başkanı Neptün Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Parti Meclisi üyeleri Rıfat Nalbantoğlu ve Devrim Barış Çelik, CHP İzmir milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Atilla Sertel ve Mahir Polat, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, İyi Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, SP İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, ilçe belediye başkanları, fahri konsoloslar, meslek örgütlerinin  ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, İzmir’deki üniversitelerin rektörleri, iş insanları ve basın mensupları yalnız bırakmadı. 

Sahne üzerinde sloganların yazıldığı küplerle süslüydü. Beyaz gömleği, karizmatik duruşu ve gülümseyen yüzüyle adaşım, başkanım Soyer sahnedeydi. Devre arasız bir maç gibi 90 dakika yaptıklarını bir kaç başlıkta özetledi. Başlıklar arasında gösterilen filmlerle bir kaç dakika küplerden birinin üstüne oturup, soluklandı. Bir kaç yudum su içti. Enerjisi hiç tükenmeden anlattı. Bir kişinin doğru söylediği gözlerinden anlaşılır. Her projede gözleri parlıyordu. İnşallah körfezde yüzen başkan da olacak. Çok kısa bir süre sonra Karşıyaka'ya yüzme yarışları düzenlenebilir.

2026 yılındaki Botanik Exposu’nun İzmir’de yapılacağının müjdesini de veren Başkan Soyer sunumu “Biz aslında birlikte İzmiriz. Barış içinde bir arada yaşamanın yollarını hep birlikte bulacağız, ya bir yol bulacağız ya da bir yol yapacağız. Göreceksiniz yapacağız, çünkü bu bizim ortak kaderimiz. Biz buna muktediriz” sözleriyle bitirdi. 

Sunumun sonunda tüm ekibi sahneye davet edip onları onore etmesi çok keyifliydi. Kapatırken bir müjde daha verdi. İzmirli Mandalardan yapılan Mozorella peynirinin tadına baktı. İzmir Mozorellası yakında tüm marketlerde...

550 gün göz açıp kapanıncaya kadar geçmiş. Salondan pandemi kurallarına göre ayrılırken iki sürpriz daha bekliyor bizi. 31 Aralık'a kadar gezebileceğimiz sergi ve muhteşem sokak lezzetlerinden oluşmuş bir kokteyl... Esprilerle bezenmiş bir sofra, kahkahalar, şambali, kumru, söğüş. Buca'nın genç başkanı Kılıç'ın ikram ettiği söğüşün lezzeti ise damak çatlatan cinstendi. 

Teşekkürler başkanım hem bu gece için hem de 550 güne sığdırdığınız projeler için... "İzmir'de başka bir hayat mümkün" 

BİZDEN
Son Mühür, son sürat hizmete devam ediyor. Ay başında yayın hayatına başlayan ışıklı penceremiz  her gün birbirinden renkli konuklarıyla size merhaba demeye devam ediyor. Portalımız en güncel haberler haberdar olmanızı sağlıyor. 29 Ekim'de gazetemiz çıkacak. Reklam Rezervasyon için geç kalmayın. Kasım ayında ailemize de çok sevdiğiniz bir Radyo katılacak... 

Radyo Ege'de bu yazıyı yazarken Funda Arar söylüyor... "Öyle bir sevmişim gel de tarif et... Sen Bana Armağansın..."