Greenpeace, 2011 yılında yaşanan tsunamide zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali’ni soğutmakta kullanılan suyun içindeki radyoaktif atıkların insan genetiğine zarar verebileceğini açıkladı.

BBC Türkçe‘nin haberine göre Greenpeace, raporunu, medyada Japonya hükümetinin 2022 yılında dolacak depolarda tutulan bu suyu okyanusa salmayı planladığı yolunda haberler yayınlanması ardından açıkladı.

Japonya hükümeti henüz Greenpeace raporuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

‘Sudaki karbon-14 tehlikeli seviyede’

“Suyu Engellemek 2020: Fukuşima radyoaktif su krizi gerçekliği” başlıklı raporda kirli suda bulunan “insan DNA‘sına zarar verme potansiyeli taşıyan” radyoaktif madde karbon-14‘ün tehlikeli düzeyde olduğu ifade ediliyor.

Greenpeace, Japonya hükümetini, suyun temizlendiği ve sadece trityum içerdiği izlenimi vermekle suçluyor. Japonya hükümeti henüz atık suyla ilgili herhangi bir karar alınmadığını söylese de gözlemciler, planın bu ayın sonunda açıklanmasını bekliyor.

Çevre grupları uzun süredir bu suyun okyanusa salınmasına karşı çıkıyorlar. Balıkçılıkla ilgili grupların da aynı şekilde itirazları var. Tüketicilerin bu bölgeden çıkarılan balıkları almayacağını söylüyorlar.

Editör: TE Bilişim