90 dakika süren tartışmada Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden Cumhuriyetçi Başkan Trump’ı Corona virüsüyle mücadele konusunda hedef aldı.

ABD’de 220 binden fazla kişinin virüs yüzünden hayatını kaybettiğine dikkat çeken Joe Biden, “Bu kadar fazla ölümden sorumlu olan bir kişi ABD Başkanı olarak kalmamalı. Ocak ayında bu virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu biliyordu ancak halkla bunu paylaşmadı.” dedi.

Başkan Trump ise Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında yönetim olarak attıkları adımları savundu. Başkan Trump, “Virüs Çin’den geldi. Virüs benim hatam değil. Biden’ın da hatası değil. Dünya çapında etkili olan bir pandemi. Artık pandemide sona yaklaşıyoruz. Virüs artık gidiyor” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, virüse karşı aşının hazır olduğunu ve haftalar içinde açıklanacağını söyledi. Moderatörün, Trump’ın verdiği takvim üzerine yönelttiği “Garanti mi'” sorusuna “Hayır değil ancak Johnson & Johnson ve Moderna şirketlerinin çalışmaları başarılı gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Joe Biden ise kış aylarında vaka sayısının artması beklentisine değinerek, “Karanlık bir kışa girmek üzereyiz ancak kendisinin hala kapsamlı bir planı yok” diyerek rakibi Trump’a yüklendi.

 


Anketler, Amerikalılar’ın çoğunun başkan Trump’ın salgınla mücadelesini onaylamadığını gösteriyor. Seçim yarışının çekişmeli geçmesinin beklendiği eyaletlerden biri olan Ohio dahil olmak üzere çok sayıda eyalette bir gün içinde görülen vaka sayısında rekor artış yaşandı. Vakalardaki artış salgının yeniden güç kazanmaya başladığının işareti olarak görülüyor.

Başkan Trump anketlerde Demokrat rakibinin gerisinde olsa da, yarışın sonucunu seçimin çekişmeli geçmesinin beklendiği eyaletlerden gelecek sonuçların belirlemesi bekleniyor. 20-22 Ekim tarihleri arasında yapılan Reuters/Ipsos anketine göre, Joe Biden rakibi Trump’ın sekiz puan önünde.

Hunter Biden tartışması

Başkan Trump televizyon tartışmasına konuk olarak Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın eski iş ortağı olan Tony Bobulinski’yi davet etti. Bobulinski, Biden ailesi ve Çin devletinin sahibi olduğu bir şirket arasındaki iş ilişkisine ilişkin elinde kanıt olduğunu iddia etmişti.

Bobulinski Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato İstihbarat Komisyonu tarafından yürütülen soruşturmada işbirliği yapmış, soruşturmada Joe Biden’ın Amerika’nın politikasını uygunsuz şekilde etkilediğine ilişkin bir bulguya rastlanmamıştı.


Biden’ın seçim kampanyası ekibi Bobulinski’nin davet edilmesini "çaresiz ve acınası bir saçmalık" olarak niteledi.

Tartışmada yeni kurallar devredeydi

Nashville’deki Belmont Üniversitesi’nde yapılan tartışmanın moderatörlüğünü NBC kanalının Beyaz Saray muhabiri Kristen Welker yaptı.

Başkan adaylarının Eylül ayı sonundaki son televizyon tartışmasında birbirlerinin sözünü kesmesi sebebiyle bu tartışmada partiler üstü Başkanlık Tartışmaları Komisyonu’nun aldığı kadar gereği yeni kurallar uygulandı.

Adaylar tartışmanın ilk bölümünde moderatörün yönelttiği sorulara cevap verdikleri iki dakikalık kesintisiz sürelerini kullanırken, karşı tarafın mikrofonu kapalı kaldı.

Sürecin aksamadan yürütülmesi amacıyla Trump ve Biden’ın seçim kampanyası ekibinden bir kişi, rejide sesten sorumlu görevliyi izlemek üzere sahne arkasındaydı.

Adaylar arasındaki ilk televizyon tartışmasından iki gün sonra ABD Başkanı Donald Trump’a Corona virüsü teşhisi konulmuştu. Adayların ikinci ve seçimden önceki son televizyon tartışması için alınan önlemler kapsamında, Trump ve Biden arasında sahnede pleksi bariyerler kullanıldı.


Tartışmayı izlemek üzere salonda bulunan yaklaşık 200 kişiden maske takmaları istendi. Maske takmak istemeyenlerin salondan çıkarılacağı açıklandı. Tartışmayı salondan izleyen herkese Corona virüsü testi yapıldı. İlk televizyon tartışmasında Trump ailesinin bazı üyeleri tartışmanın yapıldığı salonda maskesiz oturmuştu.

Belmont Üniversitesi, 2008 yılında da Demokrat Barack Obama ve Cumhuriyetçi John McCain arasında town-hall formatında düzenlenen tartışmaya ev sahipliği yapmıştı.

47 milyon kişi erken oy verme uygulaması kapsamında seçimden önce oylarını kullandı. Amerikan toplumunun kutuplaştığı bir ortamda yapılacak olan seçimde 2016 yılı seçim sürecinin aynı aşamasına kıyasla daha az sayıda kararsız seçmen var.

Editör: TE Bilişim