Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit bıraktı. AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, yaptığı değerlendirmede, enflasyon raporundaki öngörülerle, Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki enflasyon tahminlerinin birbirinden farklı olduğunu belirtti. Önümüzdeki dönemde yayınlanacak Enflasyon Raporu'nda bu tahminlerin değişip değişmeyeceğini belirleyecek olanın aylık enflasyon eğilimi gelişmeleri ve gelecek dönem enflasyon beklentilerinin seyri olduğunu ifade etti.

Bürümcekçi, finansal koşullardaki ve para politikasındaki sıkılaşmanın dezenflasyon patikasına katkı sağlayacağını ve maliye politikasında ek sıkılaşma olması durumunda bu eğilimin güçlenebileceğini söyledi. Politika faizinde mayıs ayında artış beklemediklerini, uzun süre yüzde 50 seviyesinde kalacağını ancak bu sürenin enflasyon eğilimi ve beklentilerine bağlı olduğunu belirtti. 

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, geçen ayki sürpriz 500 baz puanlık faiz artırımının ardından TCMB'nin faizleri bugün sabit bırakmasının geniş çapta beklenildiğini ifade etti. Matys, TCMB'nin sıkı para politikasını gerektiği sürece sürdürme kararlılığını vurgulayarak, Bankanın faiz oranlarını artırarak kredibilitesinin büyük bir kısmını geri kazandığını belirtti. Matys, TCMB Başkanı Fatih Karahan liderliğindeki Türk para politikası yapıcılarının faiz oranlarını düşürmeye başlamak için acele etmemesi gerektiğini belirterek, çok sabırlı olmanın ve 2025'e iyi bir başlangıç yapmanın daha doğru olabileceğini dile getirdi. Ancak, para politikası gevşeme sürecinin 2024'ün sonunda başlayabileceğini değerlendirdi.

Taşıt alacaklara devletten büyük destek! 400 Bin TL hibe gibi ödeme Taşıt alacaklara devletten büyük destek! 400 Bin TL hibe gibi ödeme

''ŞAHİN TUTUMUNUN ETKİSİ!''

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit bıraktığını belirtti. Drimal, TCMB'nin politika metninde sürpriz bir açıklama olmadığını ve Bankanın "şahin" duruşunu teyit ettiğini ifade etti. Manşet enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaşmasının beklendiğini ancak TCMB'nin gelecek aylarda politikayı daha da sıkılaştırmak zorunda kalmayacağına inandığını aktardı.

Drimal, TCMB'nin politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 50'de sabit bırakabileceğini ve 2025'in ilk çeyreğinde 500 baz puanlık bir indirim yapabileceğini belirtti. Ayrıca, cari işlemler hesabında yaşanan mevsimsel iyileşme, TCMB'nin şahin tutumunun etkisi ve artan faizler ile yabancı para girişinin etkisiyle Türk lirasının önümüzdeki aylarda dolar karşısında güçleneceğine inandıklarını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi