Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına yapılan yüzde 49,25’lik artışın ardından milyonlarca emekli, şimdi Temmuz 2024’te bir artış bekliyor. Mart verileriyle birlikte emekli maaşlarının artış hızı yılın ikinci yarısı için geçerli olacak şekilde güncellendi. Geri sayım sürerken emekli maaşı artışlarının hesaplanmasına başlandı. Emekliler Yılı çerçevesinde pek çok destek sağlanırken, temel ücret konusu da değerlendirmeye alınacak. Geçen yıl önce 5 bin 500 liraya, ardından 7 bin 500 liraya, bu yıl da Ocak maaş döneminden itibaren 10 bin liraya yükseltilen temel aylık maaşta düzenleme yapılacak. Burada artan bir beklenti var. Artış için üç olağanüstü formül konuşuluyor.

İŞTE O FORMÜLLER

İlk formül, aylık baz tutarın ilk 6 ay enflasyon oranında artırılmasını içeriyor. Bu formülün uygulanması halinde yeni tutar, 3 Temmuz’da açıklanacak ilk altı aylık enflasyon verisinden sonra bu oran kapsamında belirlenecek. Enflasyon tahminleri çerçevesinde taban aylığın 12 b,n lirayı aşması bekleniyor.

Emekliler Sonunda Oh Cekecek 4 Ay Sonra Maaslarinin Kac Tl Olacagi Ortaya Cikti

Örneğin ilk 5 ayda enflasyon yüzde 21,01 şeklinde tahmin edilirken, ilk 6 ayda TÜFE’nin yüzde 24’e ulaşması ve bu orana göre artış yapılması durumunda yeni baz aylık 12 bin 400 liraya çıkacak. Gündeme gelecek bir diğer formül ise yıllık enflasyon hedefini yansıtacak şekilde aylık çekirdek artış yapılmasını içeriyor.

Merkez Bankası, 2024 yılı için enflasyon tahmin rakamını yüzde 36 olarak açıkladı. Bu oran dikkate alındığında SSK ile Bağ-Kur emeklilerinin kök maaşına ilişkin diğer formül de asgari ücrete eşit oluyor. En düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi durumunda temel maaş alanlar 10 bin liranın yerine 17 bin 2 lira alacaklar.

NASIL UYGULANACAK?

Aylık baz artışı Temmuz ayı artışı dikkate alındıktan sonra yürürlüğe girecek. Öncelikle enflasyondaki artış temel emekli maaşına, uygulamaya karar verilmesi halinde ise sosyal yardım oranına yansıtılacak. Bu artışı, temel aylıkları yeni temel emekli maaşından düşük olanlara yönelik bir artış daha takip edecek. Bu kişilerin aylık ödemeleri yeni esasa göre aylık olarak tamamlanacak.

Örneğin; Bağ-Kur’da tarım emeklilerinin asgari aylık temel maaşı 8 bin 89 lira 62 kuruş. Temel maaşı bu tutara eşit olan emeklilere her zaman 10 bin lira gönderiliyor. Temmuz ayındaki artışın yüzde 24 olması durumunda bu maaşı alan emeklilerin yeni baz emekli maaşı 10 bin 31 lira olacak. Temel aylık maaşın aynı kalması durumunda emeklilere 10 bin 31 lira gönderilmeye başlanacak.

Temel maaşın artması durumunda ödeme düzeyi daha da artacaktır. Örneğin taban maaş 13 bin 600 lira ise aylık 3 bin 569 lira tutarında bir ek ödeme yapılacak. Emekliler 10 bin lira yerine 13 bin 600 lira almaya başlayacak.

Emekliler Sonunda Oh Cekecek 4 Ay Sonra Maaslarinin Kac Tl Olacagi Ortaya Cikti 50626

BÖLGESEL DESTEK AKTİF BİR PROGRAMDA

Emekliler Yılı çalışmaları kapsamında aylık maaşı en düşük olan ve başka gelirleri olmayan emeklilere ihtiyaçları doğrultusunda, bölgeler arası farklılıkların da dikkate alınarak destek verilmesi de gündemde. Söz konusu destekler emeklilerin yaşadıkları yere ve öncelikli ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterecektir.

Emeklilere yönelik destekler kira, doğalgaz, elektrik, su, gıda şeklinde olabiliyor. Çalışmalar halen devam ediyor; Yardım parasının hangi bölgelere ve nasıl dağıtılacağı çalışmanın tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağı öngörülmüştü.

Borsada haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri hangileri oldu ? Borsada haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri hangileri oldu ?

TABAN AYLIK DEĞİŞİKLİKLERİ NELERDİR?

– Mevcut: 10.000 TL

– İlk 6 ay enflasyona göre: En az 12.000 TL

– 2024 yılı enflasyon hedefine göre: 13.600 TL

– Asgari maaş bazında: 17.002 TL

ADIM ADIM ARTIŞ HESABI

– Enflasyon 6 ay boyunca artacak ve varsa sosyal yardım oranı temel emekliliğe yansıtılacak.

– Gelirin yeni taban maaşınız dahilinde kalması durumunda aylık ödeme bu tutara eklenecektir.

Kaynak: Haber Merkezi