Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, evde bakılan tam bağımlı engelli vatandaşların yaşam kalitelerini artırmak ve ailelerini desteklemek amacıyla başlatılan Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması'nın 3 ilde başarıyla tamamlandığını açıkladı. Uygulama kapsamında Adana, Ankara ve İzmir'de toplam 3 bin 407 vatandaşa hizmet verildi.

Bakan Göktaş, engelli ve yaşlı bireylere yönelik bakım hizmetlerinin aile odaklı sosyal hizmet politikası doğrultusunda geliştirilip çeşitlendirildiğini belirterek, toplum temelli bakım anlayışı doğrultusunda kurumsal bakımın yanı sıra engelli ve yaşlı bireylerin kendi sosyal çevrelerinden ayrılmadan bakılmasını sağlayan birey odaklı hizmet modellerine ağırlık verdiklerini ifade etti.

1 Mayıs'ta eczaneler açık mı? Nöbetçi eczane nasıl bulunur? 1 Mayıs'ta eczaneler açık mı? Nöbetçi eczane nasıl bulunur?

Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması Nedir?

Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması, evde bakılan tam bağımlı engelli vatandaşların yaşam kalitelerini artırmak ve ailelerini desteklemek amacıyla geliştirilen bir modeldir. Bu model kapsamında, evde bakım yardımı alan ailelere ihtiyaç duydukları eğitim, danışmanlık ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunulmaktadır.

Evde Bakıma Destek Uygulamasının Amaçları

Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması'nın başlatılmasının nedenleri şunlardır:

  • Kurumsal bakıma olan ihtiyacı azaltmak
  • Toplum temelli bakım hizmetlerini geliştirmek
  • Evde bakılan engelli bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitesini iyileştirmek
  • Aileleri sosyal açıdan desteklemek

Nasıl Uygulanacak ? 

Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması kapsamında istihdam edilen bakım personeli, hemşire, sosyal çalışmacı ve psikologlardan oluşan bir ekip, Evde Bakım Yardımı alan aileleri ziyaret ederek ihtiyaç analizleri yapmaktadır. Bu analizler doğrultusunda, engelli bireye özel bir bakım planı oluşturulmakta ve aileye gerekli eğitim, danışmanlık ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunulmaktadır. Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması, 3 ilde başarıyla tamamlanmış ve toplam 3 bin 407 vatandaşa hizmet verilmiştir. Uygulamadan yararlanan bireyler ve ailelerden olumlu dönüşler alınmıştır. Bakan Göktaş, Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması'nın tüm ülkeye yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini açıkladı. Böylece, evde bakım yardımı alan ailelerin sosyal açıdan da desteklenmesi ve güçlendirilmesi sağlanarak "güçlü aile güçlü toplum" ilkesine katkıda bulunulacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi