Üniversitelerde 'Filistin' baskısı sürüyor: 50 öğrenci gözaltında Üniversitelerde 'Filistin' baskısı sürüyor: 50 öğrenci gözaltında

Fransa'nın başkenti Paris'in sembolü olarak görülen Eyfel Kulesi, çalışanların greve gitmesi nedeniyle ziyarete kapatıldı. Grev, sendikaların anıta yeterli yatırım yapılmadığını açıklamasının ardından pazartesi günü başladı.

SON İKİ AYDA İKİNCİ GREV
Kulenin operatörü SETE, bilet sahiplerine gelmeden önce web sitesini kontrol etmelerini veya ziyaretlerini ertelemelerini tavsiye etti. E-bilet sahiplerinden daha fazla bilgi için e-postalarını kontrol etmeleri istendi. Bilet sahiplerine ücretlerinin geri ödeneceği açıklandı. Kulenin ziyarete kapatılmasıyla sonuçlanan bu protesto, Eyfel Kulesi'nde aynı nedenle iki ay içinde gerçekleşen ikinci grev.

MALİYETLER DÜŞÜK TUTULUYOR
Beklenen yüksek ziyaretçi sayısını vurgulayan sendikalar, işletmeci SETE'yi onarım ve bakım maliyetlerini olması gerekenden düşük tuttuğu için eleştirdi. Çalışanlar ayrıca Paris şehrinin, simge yapıyı iyi durumda tutmak için daha fazla fon sağlamasını da istiyor.

2023 YILINDA 6,3 MİLYON ZİYARETÇİ
Dünyanın en tanınmış turistik yerlerinden biri olan Eyfel Kulesi'nin ziyaretçi sayısı, kapanmalar ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle covid salgını sırasında keskin bir şekilde düştü ancak 2022'de 5,9 milyona, geçen yıl ise 6,3 milyona yükseldi. Kuleyi gezen ziyaretçilerin dörtte üçü yabancı turistlerden oluşuyor.

YETKİLİLER SENDİKALARLA GÖRÜŞMEYİ REDDETTİ
Fransa'nın başkenti Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yaptığı için bu yaz Paris'e gelen ziyaretçi sayısının artması bekleniyor. Sendikalar, Paris şehrine "anıtın ve onu işleten şirketin hayatta kalmasını sağlamak için mali talepleri konusunda makul davranmaya" çağrıda bulundu. Sendikalar, grevin başlangıcından bu yana şehir yetkililerinin kendileriyle görüşmeyi reddetmelerinden şikayet ediyor.

"60 MİLYON EURO YETERLİ DEĞİL"
Eyfel Kulesi, 2020 ve 2021 yıllarındaki covid krizi sırasında yaklaşık 130 milyon dolar açık verdi. İşletmeci o zamandan bu yana 60 milyon euroluk yeniden sermayelendirme aldı. Sendikalar, yeni bir boya işi de dahil olmak üzere büyük çaplı bir bakımın gerekli olduğu göz önüne alındığında bunun yetersiz olduğunu söylüyor.

Kaynak: NTV