CHP Buca Belediye Başkan Aday Adayı Berk Hızlıateş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düşüncelerini paylaştı. Hızlıateş; “62 yıl önce gazetecilerin tazminat başta olmak üzere özlük haklarını düzenleyen 212 sayılı yasanın kabulü ile dönemin gazete patronları üç gün gazete çıkarmama kararı alıyor.  

Kendi aralarında örgütlenen gazeteciler bu boşlukta kendi gazetelerini yayınlayarak örnek bir dayanışma ve mücadeleye imza atıyor. Bu nedenle 10 Ocak tarihi Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Ancak ülkemizde geldiğimiz noktada maalesef kutlama kısmından çok uzak bir noktadayız. Kamuoyuna açık bir yargı kararını haberleştirdiği için hapse atılan gazetecilerden tutun da kamuoyunun haber alma hakkı için mücadele veren gazeteciler her gün iktidarın yargı eliyle kurduğu sansür ağına düşüyor. Bu nedenle gazeteciler daha haberlerini hazırlarken bile kendilerine sansür uygulamak zorunda kalıyor” dedi.

GAZETECİLER CEZAEVİNDE

Türkiye'de Z kuşağı en çok hangi markalara güveniyor ? Gençlik Endeksi G-250 sonuçları açıklandı Türkiye'de Z kuşağı en çok hangi markalara güveniyor ? Gençlik Endeksi G-250 sonuçları açıklandı

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin verilerine göre, 2023 yılında 314 gazetecinin hakim karşısına çıktığını, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle açılan 18 davada, 26 sanığın toplam 68 yıl 4 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldığını ve bugün itibariyle, 14 gazeteci cezaevinde olduğunu belirten Hızlıateş “Bu verilerin basın özgürlüğü olan bir ülkede görülmesi mümkün değil. Gazetecilik faaliyeti nedeniyle gazetecilerin yargılanması artık bir keyfiyete dönüştürüldü. Sıradan bir haber veya yoruma dahi tahammül edemeyenler yargı eliyle soruşturmalar açtırıyor, gazeteciler ve yayın kuruluşları bu ağır ithamlarla uğraşmak zorunda kalıyor. 1000’e yakın gazetecinin basın kartı hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edildi, gazetelerin Basın İlan Kurumundan aldığı destekler kesildi. Bu piyasa koşullarında gazeteler ve gazeteciler mesleklerini yapabilmek için büyük bedeller ödemeyi göze alması lazım” dedi.
 

GAZETECİLER TOPLUMUN VİCDANIDIR

 Bugüne kadar toplumsal pek çok olayın gazeteciler sayesinde ortaya çıktığını belirten CHP’li Berk Hızlıateş “Çocuk istismarcılarından ihaleye fesat karıştıranlara bu ülkede toplumun vicdanını yaralayan hangi olay varsa mutlaka bir gazetecinin emekleriyle duyuluyor ve onun takibi ile suçlular cezasız kalmıyor. İnsanlar bugün sesini duyurmak için, uğradığı haksızlığı, mağduriyeti aktarmak için mutlaka bir gazeteciye ihtiyaç duyuyor. Ülkenin bu karanlık ortamında, halkın haber alma hakkını savunan tüm gazetecilere bir kez daha şükranlarımı iletiyor ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü daha iyi koşullarda gazetecilik yapılabilecek günlerde kutlamayı gönülden diliyorum” dedi.

Kaynak: BÜLTEN