Gazetenin 8 Ekim Perşembe günü, Karabağ olayları ile ilgili attığı bir başlık Yazar Sercan Leylek’in dikkatini çekti. “Bu yüzden Ermenistan Türkiye’den nefret ediyor” yazılı başlığın gazetecilik ilkelerine uygun olmadığını düşünen yazar, sorumlu gazeteci Nilas Johnsen ile sosyal medya üzerinden irtibata geçti ve bu provokatif başlığın barışa hizmet etmediğini beyan etti. Norveçli gazeteci artan tepkiler sonucunda Facebook hesabından bu başlığın olduğu resmi silerek geri adım attı.

Bu başlığın kabul edilemez olduğunu düşünen Sercan Leylek, Norveçli bir başka gazetede yayınlanan yazısında VG gazetesini özür dilemeye davet etti. Leylek bu yazısında, hiçbir milletin bir nefret objesi olarak sunulmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, gazetelerin savaş üzerinden topluma nefret duyguları pompalamasının bir suç olduğunu ve Norveç’teki Türk/Ermeni azınlıklarını birbirine kışkırtmamaları gerektiğini söyledi.

Özür yazısı genel yayın yönetmeninden geldi

Sercan Leylek’in Utrop Gazetesi’nde yayınlanan bu makalesi, Norveçli gurbetçileri harekete geçirdi ve Norveç Atatürkçü Düşünce Derneği’nin desteğiyle tepki çığ gibi büyüdü. Vatandaşların attığı tepki mektupları sonucunda, Norveç’in en çok okunan gazetesi VG 18 Ekim Pazar günü bir özür yazısı yayınladı. “VG, anasayfasında yayınlanan talihsiz başlık yüzünden özür diliyor” başlıklı yazı gazetenin genel yayın yönetmeni Tora Bakken HÃ¥ndlykken tarafından kaleme alındı ve gazetenin bundan sonra atacağı başlıklarda daha dikkatli olacağı söylendi.

Tepkilerin ardından Gazeteci Nilas Johnsen, Türk yazarı Facebook’tan engelledi

Türkiye hakkındaki manipülatif haberleriyle tanınan Nilas Johnsen, yazar Sercan Leylek’i Facebook hesabından engelledi. “Kendisine karşı hiçbir çirkin söz sarf etmemiş olduğum halde, Nilas Bey’in böyle bir tutum sergilemiş olması Norveç’teki Türk vatandaşlarımızı daha da öfkelendirdi. Bizlere yıllardan beri her fırsatta ifade özgürlüğü konusunda nutuk atanların, en medeni eleştiriye bile tahammül edemez oluşu anlaşılır gibi değil.” diyen Leylek şaşkınlığını ifade etti.

“Aynı gazete ABD’de George Floyd ayaklanmalarının yaşandığı günlerde ‘Siyahilerden bu yüzden Amerika’da nefret ediliyor.’ diyebilir miyd? Veya Gazze çatışmalarının yoğunlaştığı günlerde ‘Bu yüzden İsrail’den Filistin’de nefret ediliyor'’ diye yazabilir miyd? Eğer bu iki örneği hayal etmek bile mümkün değil ise, biz Türklere neden ayrımcılık yapılıyo? Umarım bu eylemimiz yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza örnek olur. Hiç kimseye hakaret etmeden, saygı ve bilgi çerçevesinde hakkımızı aramaya devam etmeliyiz.” diyen yazar daha geniş çapta tepkiler için çağrıda bulundu.

Editör: TE Bilişim