230 milyon sterlinlik (eski parayla 2 katrilyon 358 trilyon TL)  çalıntı Mao Zedong parşömeni yarısında kesilmiş  halde bulundu. 
Çalıntı eseri 50 sterline alan yeni sahibi çok uzun olduğunu düşünerek paha biçilemeyen parşömeni ortadan ikiye bölmüştü.


Hong Kong polisi, eski Çin komünist lideri Mao Zedong tarafından yazılan ve yaklaşık 230 milyon sterlin (2 milyar 358 milyon TL) değerinde olduğu söylenen çalıntı hat parşömeninin ikiye bölündüğünü açıkladı.

Polisten yapılan açıklamaya göre, 2,8 metre uzunluğundaki parşömen 10 Eylül'de sanat koleksiyoncusu Fu Chunxiao'nun kentteki evinden çalındı. 
Hırsızlar ayrıca, coronavirüs nedeniyle Fu'nun evde bulunmamasından yararlanarak  diğer 6 parşömen ve 24 bin Çin posta pulu ve 10 sikkeyi de kaldırarak  toplam 500 milyon sterlin  (5 milyar 127 milyon TL) vurgun yaptı.

Mao'nun parşömeni çalındıktan sonra sadece 500 Hong Kong Doları (50 sterlin) karşılğında yeni sahibinin eline düştü.
Hong Kong'un Organize Suçlar Büro Amiri Tony Ho, parşömenin sahte olduğunu düşünen yeni sahibinin görüntülemek için çok uzun olduğunu düşündüğü için ikiye böldüğünü vurguladı.

Pullar ve Mao devrimci sanat eserlerinin tanınmış bir koleksiyoncusu olan Fu, eserin ikiye bölünmesinin çok üzücü olduğunu vurgularken, "İki parçaya bölündüğünü görmek çok üzücüydü. Değerini düşürecek" diye konuştu.

Fu, hırsızlık olmadan önce hat sanatı çalışmasını bağışlamak istediğini belirtirken, kime bağışlayacağını söylemedi. Bununla nasıl başa çıkacağına karar veremediğini belirten ünlü kolleksiyoncu, geri alana kadar da hareket etmeyeceğini söyledi.

Polisin soygunla ilgili olarak üç kişiyi tutukladığı belirtirken, suçlulara yardım ettiği saptanan iki kişinin de hala yakalanamadığı açıklandı. Çalınan diğer eşyalardan çok azı ele geçerken, 24 bin pul ve 6 parşömenin hala kayıp olduğu ifade edildi.

Çin Komünist lideri Mao Zedong "Mao tarzı" olarak bilinen stiliyle hat sanatının en yetenekli isimlerinden biri olarak biliniyor. Eserlerinin bir kısmı Çin'in her yerinde halka açık olarak sergileniyor.


 
 

Editör: TE Bilişim