Bu patlama dörtlüsü, güneşin koronasında, neredeyse görünmez manyetik döngülerle birbirine bağlanan bir zincirleme reaksiyondur. Uzmanlar, bu tür olaylara "süper sempatik güneş patlamaları" adını veriyor.

Dünya'ya etkisi belirsiz

Bu devasa patlamaların Dünya üzerindeki etkilerini hissedip hissedemeyeceğimiz henüz belli değil.

Güneş patlamaları nasıl oluşur?

Güneş patlamaları, güneşin kaotik yüzeyinden kaynaklanan elektromanyetik radyasyonun patlamalarıdır. Güneş atmosferinde manyetik enerji oluştuğunda ortaya çıkarlar.

NASA yüzbinlerce kilometre uzaklıktan yakaladı!

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO), 23 Nisan'da güneş yüzeyinde yüzbinlerce kilometre uzaktaki ayrı bölgelerden dört patlama yakaladı. Patlamaların çapı milyonlarca kilometreyi aştı.

Ekran Görüntüsü 2024 04 25 222037

Koç Holding'den sağlık sektörüne dev yatırım! 7 hastaneyi satın aldı! Koç Holding'den sağlık sektörüne dev yatırım! 7 hastaneyi satın aldı!

Uzay bilimciler ne diyor?

Spaceweather.com'dan bir uzay bilimci, "Bunun gibi olaylara 'sempatik güneş patlamaları' adı veriliyor; geniş aralıklı aktif bölgelerde neredeyse aynı anda meydana gelen patlama çiftleri." dedi. Uzman, "Bugünün sempatik parlaması basit bir çift değil, güneşin Dünya'ya bakan yarım küresinin çoğunu kapsayan karmaşık bir dörtlüydü." diye ekledi. "Bu onu 'süper sempatik' kılıyor."

Patlamaların nedeni nedir?

Bu patlamalar tesadüf eseri değil. Patlamalar dörtlüsü, güneş atmosferinin en dış kısmı olan güneşin koronasındaki neredeyse görünmez manyetik döngülerle birbirine bağlanan bir zincirleme reaksiyondur.

Kaynak: HABER MERKEZİ