Son Mühür TV’de yayınlanan Hasan Tahsin Kocabaş ile Gündem Yorum programında bu hafta gündemde yer alan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in konuşması, 23 Nisan tarihinin önemi ve CHP’deki Genel Sekreterlik tartışmaları vardı.

Usta Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çalıştayda yaptığı konuşmayı çok doğru bulduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı:

‘2028 yılına kadar CHP sırat köprüsünde yürüyen bir parti olacak’

Özgür Özel, muhteşem bir konuşma yapmış. CHP’nin kuruluş adaylarına uygun uyarıyı vermiş özellikle belediye başkanlarına. 2028 yılına kadar CHP sırat köprüsünde yürüyen bir parti olacak. Çünkü iktidar için uğraşıyor. Ama seçtiğiniz belediye başkanları tepeden bakma gibi şeylere girerse halkın gözünde CHP'ye yazılır.

Özgür Özel de farkında

Özgür Özel de farkında. 'Seçilmiş belediye başkanlarına ilçe başkanları hükmedemez' diyor. Bornova’dan Balçova’ya, Güzelbahçe’den Karşıyaka’ya, Bayraklı'ya kadar, CHP ilçelerindeki güç odaklarının olası zaferde hegemonya kurmak için bazı numaralar çevirdiklerini duydum. Fakat ben siyasi dedikoduları çok fazla kale alan birisi değilim. Ama Özgür Özel’i dinlediğim zaman dedim ki İzmir’deki bazı numaralar kulağına gitmiş. Özgür Özel genel başkan olduğundan beri böylesine doğru bir konuşmasına rastlamamıştım. Bu konuşmayı bakalım hayatlarına nasıl geçirecekler.

Sağır Sultan bile duydu

Özgür Özel’in ilçe örgütlerine belediye başkanlarının işine karışmayın olayında duyduğu bir şey var. Bir ilçe başkanının genç belediye başkanının üzerinde bir Demokles kılıcı gibi sallandığını Bağdat’taki sağır sultan bile duymuş. Sağır sultan bana mesaj yazdı. İlçe başkanlarının görevi partisinin bayrağını dalgalandırmaktır. İmardı, iskandı, ruhsattı, kadroydu yapmasınlar. Bizim bu kafaları değiştirmemiz lazım Bırakın belediye başkanlarını. Onlar vicdanlarının kurdukları gibi kadrolarını kursunlar.’

Hasan Tahsin Kocabaş, CHP Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay’a X üzerinden bir mesaj gönderdiğini ve Sayın Helil Kınay’ın mesaja dönüş yaptığını dile getirirken, aynı nezaketi diğer başkanlardan da beklediğini ifade etti. Hasan Tahsin Kocabaş Helil Kınay’ın mesajını paylaştı. Helil Kınay mesajında şu ifadelere yer verdi:

‘23 Nisan Ulusal Egemenliğimizin, meclisimizin kuruluşunu çok daha büyük bir coşkuyla kutlayacağız’

‘Hasan Tahsin bey merhaba, 23 Nisan Ulusal Egemenliğimizin, meclisimizin kuruluşunu çok daha büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Bugün, 21 Nisan tarihi aynı zamanda TBMM’nin 23 Nisan'da açılacağı bildirir genelgenin yıl dönümünde farklı duygular içerisindeyim. Ben de seçilmiş belediye başkanı olarak Ankara’da olmanın, dün atamızı ziyaretimizin gururunu yaşadım selamlar.’

‘Kibir ile abat olanın ahiri berbat olur’

Ercan Pala: 'Dervişoğlu, Özel gibi zoru başardı' Ercan Pala: 'Dervişoğlu, Özel gibi zoru başardı'

Usta Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş, seçilen başkanlara dikkatli olmaları gerektiğini söylerken, ‘Kibir ile abat olanın ahiri berbat olur’ dedi.

‘İGC’ye büyük iş düşüyor’

Hasan Tahsin Kocabaş, siyasilerin medya ile ilişkileri hakkında konuşurken, ‘Ola ki belediye başkanının medyaya garezi vardır, olabilir. İGC’ye büyük görev düşüyor. Çünkü belediye başkanları çok acemi ve niyetleri anlaşılır değil şu ana kadar. Ben 1 Ocak’a kadar kredi açıyorum. Ben izleyeceğim ve takdir edilmesi gerekeni takdir edeceğim’ ifadelerini kullandı.

Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş CHP’nin İzmir için Genel Sekreterlik görevine Aykut Erdoğdu gelecek iddiaları hakkında şöyle konuştu:

‘Tek dezavantaj siyasi kimliği’

‘Aykut Erdoğdu Genel Sekreter olsun, olmasın. Ancak Erdoğdu’nun bence genel sekreter olmasındaki tek dezavantaj siyasi kimliğinin olması. İzmir dışından genel sekreterler geldi bazı problemler yaşandı. Aykut Erdoğdu olayı ile bunlar örtüştürülmeye çalışılıyor. Bu yanlış. Genel sekreterlik önemli. Ben CHP’li kardeşlerimin de İzmirli kardeşlerimin de genel sekreterlik makamlarını çok fazla bildiklerine inanmıyorum.

Devlet memuru siyasi olabilir mi ?

Belediyeler siyasi ortamlardır, başkanları siyasi figürlerdir. Ama genel sekreter devletin kendi adına atamasını onayladığı bir aktördür. Yani o siyasi değildir. Devlet memuru siyasi olabilir mi ? Maalesef bu alışkanlık AK Partinin Türkiye’de 20 yıldır yaptığı bir şey. Kıratın yanında duran ya huyundan ya suyundan mı giriyor ?

Genel Sekreter Aykut Erdoğdu olursa 2028’de CHP’nin işi İzmir’de sıkıntıya girebilir. Aykut Erdoğdu düşünülebiliyorsa Buğra Gökçe de düşünülebilir, İstanbul’da genel sekreter yardımcısı çünkü. Üstelik Buğra Gökçe İzmir’in dağını taşını bilen adam. Burada biz Cemil Tugay’ın iradesidir, kendisi de açıkladı, ‘İrademi kiraya vermem’ diye.

‘Umarım CHP, AK partinin yerel yönetim formüllerinden etkilenmez’

Umarım CHP, AK partinin yerel yönetim formüllerinden etkilenmez. Hamza Dağ belediye başkanı olsaydı, Genel sekreterini kendi seçmiş gibi yapardı ama böyle olmazdı. Genel merkezlerinin etkisi CHP ve AK Partide inanılmaz boyuttadır. AK Partili belediyelerinin hepsi de kötü değil. Biz bir müze yapamadık doğru dürüst ama Konya yaptı.

21 nisan 1920

Hasan Tahsin Kocabaş, 23 Nisan’ın öneminden ve tarihi kimliğinden bahsederken şu ifadeleri kullandı: ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı benim çok hüzünlendiğim bir gündür. Sen nasıl hüzünlenirsin diyebilirsiniz. Çünkü öylesine oynanmış ki ? Hele 1980 darbesi ve 1981’in içi boş Atatürk yılı ilan edilmesi. 1921 birinci yıldır meclis açılışının. 80'lere kadar boyuna oynanmış. Bir zamanlar hakimiyeti milliye bayramıymış bunun adı.

‘Buradaki çocuk ve gençliğin içi boşaltıldı zaman içinde’

Buradaki çocuk ve gençliğin içi boşaltıldı zaman içinde. Emperyalizmin gizli maşalarının hoşuna gitmedi. Ulusal egemenlik olmadan Cumhuriyet nasıl inşa edilebilir ki ? Ulusal egemenlik olmadan feodalizm artıkları nasıl yok edilebilir ki ? Ulusal Egemenlik olmadan yurttaşlık hak ve bilinçleri, ödevleri nasıl ortaya konabilir ki ? Bu yüzden Mustafa Kemal diyor ki ‘Türk milleti, çalışkandır zekidir’ derken daha çok çalışması daha akıllı olması yolunda bir mesaj veriyor.

‘Türkiye’de çok tehlikeli aydın görünen bir ikinci cumhuriyetçi taraf var’

Türkiye’de çok tehlikeli aydın görünen bir ikinci cumhuriyetçi taraf var. Bu taraf, yetmez ama evetçiler, akiller, hatırlayın. Mesela İzmir’in çok kültürlü yaşamına hepimiz işaret ediyoruz ama bunun nasıl dinamikleştiğini görmezden gelerek, düzenlenen etkinliklerde İzmir rum kentidir, ermeni kentidir deyip emperyalist maşaları olduğunu adeta haykıranlar takmışlardı kafayı.

‘Ben niye ‘Ne mutlu Türk’üm’ diyemeyeceğim ?’

Oysa andımızın içinde nerede ırkçılık ? İngiliz, Yunan kendi ırkları ile övünürken ben niye Ne mutlu Türk’üm diyemeyeceğim ? Benim aslım bu. Ben Anadolu’yum. Benim korkum o. Yeniden kültür mafyalaşması var. Yeniden yetmez ama evetçi emperyalist maşalar İzmir’de hareketlenmeye başladı. Bir sızma harekatı başlattılar. O yüzden de tepkiliyim. Dikkat edin başkanlar. Geçmiş dönemlerde yapılan kültürel hataları tespit edin, kendi aklınızı kullanın. Sizi oraya getiren halktır. Burada sakın ola tepeden bakmayın.’

‘23 Nisan coşkusu dünden başlamalıydı’

Hasan Tahsin Kocabaş, 21 Nisan 1920 günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün acil olarak gönderdiği, meclis açılırken yapılması gerekenleri belirttiği telgrafı okudu.’23 Nisan coşkusu dünden başlamalıydı’ diyerek telgrafı Kocabaş, şu şekilde konuştu:

‘1920 Nisanı çok enteresan olayların ayıdır’

‘Niye bu tamim yıllarca yok sayıldı ? Aslında nedenler var. 1920 Nisanı çok enteresan olayların ayıdır. Gazi Mustafa Kemal, dini coşkuyu üst tutan bu tamimi yayınlarken, İstanbul'da emperyalistlerin maşası olan padişah ve sadrazam ne yapmış dersiniz ? 2 nisan 1920 istanbul meclisi mebusları Ankara’ya geldi, 3 nisan İsmet İnönü milli mücadeleye katıldı. 4 Nisan Fahrettin Altay Ankara’ya gelerek Mustafa Kemal’e katıldı. Anzavur Ahmet Gönen’i ele geçirdi. 5 Nisan’da 4. Kez Damat Ferit Paşa hükümeti kurdu. 6 Nisan’da Ankara’da Anadolu Ajansı kuruldu. 8 Nisan Fransızlar ateşkes istedi. Mustafa Kemal 21 Nisan’da 23 Nisan tamimini yayınlarken 11 Nisan günü şeyhülislamın padişah ve halife kuvvetleri dışındaki milli kuvvetleri kafir ilan eden ve katlinin vacip olduğunu bildiren fetvası Takvim-i Vekaide yayınlandı.

Şimdi Vahdettin’in, Damat Ferit’in sait mollanın hala yanlış anlaşılmış gizli kahraman olduğunu düşünenler varsa akıllarına şaşarım.

‘Türkiye’de bugün çocuk olmak, kadın olmak çok zor’

Türkiye’de çocukların yeterli beslenmediği, açlıktan bayıldığı, basit bir dilim karpuz için bile babasına tepindiği, sokaklara atıldığı, öldürüldüğü bir çağdayız. Türkiye’de bugün çocuk olmak, kadın olmak çok zor. Çünkü kafamıza öyle bir vuruldu ki en son 1980 12 Eylül’ünde. Eski 23 Nisan deyince aklımıza sadece Halit Kıvanç’ın TRT’deki Uluslararası Çocuk Şenliği geliyor. 23 Nisanda koltuklara oturulacak çocuklar bile bir torpille seçiliyor ya.

‘23 Nisan öyle yüksek bir ruh ki’

23 Nisan öyle yüksek bir ruh ki. İçinde inanç var, kültür var. Kibir yok, ria yok menfaat yok. 1921 yılında meclis sekreteri Sahir Sılan anket yapıyor. Kurtuluştan sonra beklentiniz nedir ? diyor. Yarın paylaşacağım, kitaplaştırıldı.

Bugün bölücülük yapanlar, başka kültürleri üst görenler, başka kültürlerin milliyetçiliğine demokrasi, Türk milliyetçiliğine ırkçı diyen emperyalist maşalar keşke o kitabı okusalar.

'Umudum var, umutsuz yaşanmaz'

Umudum var, umutsuz yaşanmaz. Bir umut yakaladık millet olarak o yüzden CHP’ye bu kadar yükleniyorum. Sırat köprüsünde olduklarını bilmeleri lazım. CHP’li belediyelerin 21 Nisan’dan itibaren coşmaları gerekir. Biz icraatlerde 1 Ocak’ı beklemek zorundayız, dikkat etmeleri gerek.

Kaynak: HABER MERKEZİ