Son Mühür Haber Merkezi/ Melekşah Tufaner  Sevilen Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş'ın Son Mühür TV'de hafta içi Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri, saat 09.15’te, özel konuklarıyla birlikte kentin; yerel yönetimler, siyaset, tarih, kültür ve sanatına dair ne varsa nabzını tuttuğu “Gündem Yorum” programında gündemi yorumlayan Kocabaş, “Sesimizin ulaştığı her yere İzmir’den günaydın. Bugün 7 Ağustos Pazartesi, gündem oldukça sıcak. Eyyam u Bahur sıcakları gitti ama İzmir’de nem oranı geceleri çok fazla. Özellikle kronik hastalara dikkat etmek lazım. Bakalım kışın neler yaşayacağız. Eğer tabiat ana ile bu kadar uğraşırsan tabiat ana bekler bekler ve canına okur. Hala uslanmadık hala ağaç kesiyoruz, hala suları kirletiyoruz. Üstelik sadece dünyada geçerli bir nesne yüzünden o kahrolası menfaat ve para için ne yapacağımızı şaşırdık. Onca ağaç kesiliyor, cuma hutbelerine bakıyorum bir kere ağaçlarla ilgili bir şey yok Diyanet’ten. Fıstık çamları Bergama’da, güzelim ağaçlar Akbelen’de. Neden? 3-5 görgüsüz, cahil, menfaatçi, görgüsüz adam daha çok zengin olsun diye. Bu gemi batarsa zannetmesin beşliler, onlular aradan kaçacaklar. Bir de bu işin mahşer tarafı var. Ben her zaman derim mahşer baya şenlikli olacak. Sözüyle özü bir olmayanlar, kadın haklarını savunup eşini dövenler, demokrasi diyerek ayrımcılık yapanlar... Ne ararsanız... Liyakat diyerek liyakatsizliğin dibine vuranlar...” dedi. 

“Bugün CHP’nin resmi olarak atıldığı tarih” 

Kocabaş, “Bugün önemli bir konuğumuz var. Hatta konuğumuz gelecek diye dün Çamkıran Pazarı’nda eşime araştırma yaptırdım. Çünkü ben pazar gitmiyorum artık, pazara gidince iki saatten aşağı çıkamıyorum. Orada su iç burada limonata iç derken eşim bana yasak koydu, sen pazara gidemezsin diye...Bugün 7 Ağustos. CHP’liler, kongrede birbirlerine giriyorlar ama CHP’li arkadaşlarım bugün 7 Ağustos. 7 Ağustos’un CHP açısından bir karşılığı vardır” ifadelerini kullandı. 

“Bugün tarihte enteresan olaylar olmuş” 

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman'ın kadrosu belli oldu! Gençler ve kadınlar ön planda Buca Belediye Başkanı Görkem Duman'ın kadrosu belli oldu! Gençler ve kadınlar ön planda

 “Ben bugünden itibaren daha çok 9 Eylül, İstiklal tarihi üzerinde duracağım. Bugün 7 Ağustos 1919, Erzurum Kongresi nihayete erdi. Kongreler 23 Temmuz’da başlıyor Erzurum Kongresi ile. Ondan sonra Sivas’ta kongre oluyor sonra da Ankara’ya da gidiliyor. Ve İstiklal Savaşı’nın temeli istişare ile ortak akılla alınıyor. 7 Ağustos 1923 neymiş CHP’li arkadaşlarım not alın, ikinci devre içilen milletvekillerinin halk fırkası kuruluşunu görüşmek üzere mecliste toplantı yapmaları... Bugün CHP’nin resmi olarak atıldığı tarih Bir de 1922’nin 7 Ağustos’u var İstanbul’da İngiliz yüksek komiser Padişah Vahdettin’le görüşüyor. Vahdettin, “Yunan’ın çekildiği bölgeleri İstanbul hükümetine teslim edin, Anadolu hareketini bastırmada bize yardımcı olun” diyor. Ben bu bilgileri Prof. Dr. Utkan Kocatürk hocamızın Türk Tarih Kurumu’ndan çıkardığı 1918-1938'deki kronolojisinden alıyorum.” 

“Pazar fiyatları öyle böyle değil...” 

“Bugün İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer’i konuk edeceğiz. Ona bu pazarların hali ne olacak diye soracağım. Onun kadar üretici ile bir araya gelip, üreticinin hayatını kolaylaştırmaya çalışan çok az insan var. Dün pazar fiyatlarını topladım, fiyatlar öyle böyle değil... Hiç farkında mısınız bilmiyorum ama bugün an itibari ile Ege Üniversite’sindeki işçiler uzun zamandır alacakları hakları için iş bırakıyorlar. Geçenlerde yerli milli araba TOGG işçileri de hakkını aradı. “ 

“İzmir’deki Şehir Hastanesi de muamma” 

Kocabaş, “Şehir hastanesi de bu İzmir'in muamması. Şehir Hastanesi’nin inşaatını izlemek yasak. Seçimlerden önce ben size anlattım. Oradaki müteahhitleri bir masaya yatırmak lazım. Kurduklarını iddia ettikleri sistem de bir sorun olduğu ve bunu fark edip, yeni yıkım yapıldığını öğrendik. Şehir hastanesi işçileri de 3 aydır maaşlarını alamadıkları gibi, yemekleri de çok kötüymüş. Ben bunları neden söyledim? Geçen hafta bugündü hak mücadelesi vardı İzmir’de tramvayda. N milletvekilleri ne üyeler neler neler yazıldı... Hadi yerli milli otomobil işçisi içinde yazın. Öğrencilerine Büyükşehir’in çorba vermesini engelleyenleri de yazın. Ben de size demokrasi kahramanları demezsem adam değilim” diye konuştu. 

Editör: MELEKŞAH TUFANER