Son Mühür TV’de yayınlanan Hasan Tahsin Kocabaş ile Gündem Yorum programının bugünkü konusu 24 Nisan 1915 tarihinin Türklerin Ermenilere soykırım yaptığı iddialarının yıl dönümü oldu. Usta Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş Ermeni Soykırım iddialarının tarihine inerken, bu sorunun temel nedeninin Emperyal güçler olduğunu vurguladı.

Eyvah elektrikler kesilecek! İzmir'de 9 ilçede saatlerce elektrik olmayacak Eyvah elektrikler kesilecek! İzmir'de 9 ilçede saatlerce elektrik olmayacak

24 Nisan 1915: Ermeni Soykırım iddiaları

Usta Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş, 24 Nisan 1915 tarihinin öneminden bahsederken şu ifadeleri kullandı:

Bu soykırım mıydı ?

24 Nisan 1915 tarihi Anadolu’da yaşayan Ermenilerin Anadolu dışına sürülmesi. Türklerin Ermenilere soykırım yaptığı gün olarak anılıyor. Bu soykırım mıydı ?

‘Gelin arşive bakın’

Bu konuda Türkiye Cumhuriyetini kutlamak isterim. ‘Gelin arşive bakın’ dendi. Bu iddia ile ittihat Terakkici yöneticilerinin gıyaplarından mahkemeler veriliyor idamlar oluyor. İngilizler yaptırıyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti ve yeni Türkiye’nin yakasını bırakmayan bir sorun haline geliyor.

1970’lerde ASALA terör örgütü çıkıyor. Terör örgütlerinin arkasında her zaman emperyal güçler vardır. 73 yılından itibaren 85’e kadar bu ermeni terör örgütü Türkiye’nin özellikle Avrupa’daki diplomatlarına karşı infazlar uyguluyor. ASALA bitti hangi örgüt çıktı 1984 yılında PKK. Bunların hepsi Anadolu’ya karşı oynanan emperyal oyunlar. 70’lerde başlamadı bu terör.

Peki ne oluyor ?

Peki ne oluyor ? Ermenilere ne oluyor ? Aslında Ermenilere bir şey olmuyor. Bizim 1015 senesinde Çağrı Bey’in Doğu Anadolu’ya askeri seferler düzenlemesi sırasında Ermenilerle ilişkimiz başlamış. 1021’de Van’daki Ermeni Prensinin topraklarını imparator Vasilyis’e terk ederek 14 bin kişilik ermeni kitlesi ile Sivas’a yerleşmişler.

1071’de Malazgirt Savaşı esnasında Bizans Ordusu’ndaki Ermeniler savaş alanını terk ederek Bizans’a ihanet ediyor. 1098’de Ermeniler Haçlılarla iş birliği yapıp Selçuklular adına yönettikleri Urfa’yı Haçlılara teslim etmek suretiyle ilk Haçlı Prensliğinin kurulmasına yol açıyor.

Hangi anne babadan doğmuş bunlar, kendi milletine soykırımcı diyor ?

1461’de Fatih Sultan Mehmet emriyle Bursa’daki Ermeni piskoposu Hovakim İstanbul’a getirilerek Ermeni Cemaatinin başına getirilerek patrikhanesi kuruluyor. Ermeni Patrikhanesi İngilizlerle işbirliği yapıyor. Ortadoğu patrikhanesini de Fatih Sultan kurmuş. Biz soykırımcıyız ya ? İçimizde beslediğimiz hainlerde bir utanma yok. Hangi anne babadan doğmuş bunlar kendi milletine soykırımcı diyor ?

‘Bu tehciri eksik anlattılar’

Hasan Tahsin Kocabaş, tehcirin eksik anlatıldığının altını çizerken şu ifadeleri kullandı:

‘Bu tehciri millete eksik anlattılar. 1914-18 arası Osmanlı’nın Almanya ile müttefik olduğu biliniyor. Almanya’nın amacı koloni kurmak ama orada Ermeniler var. Almanya bu işi kullanıyor. İttihat Terakki’ye baskı yaparak bu kararı aldırıyor. Ama hiçbir zaman Almanya konuşulmadı. Tehcirde kötü olaylar olmuş olabilir ama bir orada mı oldu ? Öldürülen onca Müslüman ne olacak ? Onların hakları yok.

Evrensel olmak milli olmayı yok saydırmıyor. Biz bir ulus devletiyiz ama ırki ulus değil. Biz 7 cihanda vardık. Ama Osmanlı’nın asayişi ve ekonomisi sömürgenin eline geçtiğinde almanlar Türkleri Ermeni ve Rumlara, İngilizler de ermeni ve Rumları Türklere karşı kışkırttılar. Düşman oldular. Ermenilerin yaptığı 1890’lardan başlıyor. İngiliz desteğiyle padişaha suikast yapıyorlar. İzmir’de benzer şeyi bazı levanten aileler yapıyordu.

Ermeniler emperyallerin, İngilizlerin kolay kullandığı bir teba haline gelmiş tarih boyunca. Destek veriyor, ardından ihanet ediyor.'

Diyorlar ki Türkiye Almanya gibi özür dilesin. Ne münasebet ?

Ermeni Soykırım iddiaları hakkında Hasan Tahsin Kocabaş, özür beklenmesinin yanlış olduğunu belirtirken şöyle konuştu: ‘Diyorlar ki Türkiye Almanya gibi özür dilesin. Ne münasebet ? Peki dert neydi ve bu dert bugün bitti mi ? AB’nin bazı fonları var. Bazı cemiyetlere, derneklere, medya sitelerine veriliyor ama istekleri var. Örneğin aile birliğini ya da cinsiyet birliğini önemseme. Biz herkese saygılı olalım ama kimse bize saygılı olmasın.

Azınlık hakları diye bir şey var, ekaliyet. E bizim hakkımız nerede ? Bizim öldürülenlerimiz nerede ? Hatalarımız yok mu ? Evet var. Osmanlı’nın kendi asayişini koruyamadığı bir dönem var. Bir kısmı sonra efe oldu. Bazılarını affetmişler sonra inmişler. Tanzimat neyi tanzim etti ? Islahat neyin ıslahatıydı ?

Anadolu’daki ve İzmir’deki Ermenilerin şehir hayatına katkılarını asla inkar etmem. Ermeni olduğu için hiçbir insanı yok saymam. Ama kara kedileri sokmadan evvel ne işi vardı İngilizlere uydular ? Bunu söylerken ortada öyle bir boşluk var ki ne yapsın insanlar ?’ ifadelerini kullandı.

‘Ben Türk-Ermeni-Rum diye ayırmayacağım’

Usta Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş, ırk ayrımı yapmadığının altını çizerken, ‘Ben Türk-Ermeni-Rum diye ayırmayacağım. Hepsini birden kabul ediyorum. Hepsinden birer parça var’ dedi.

‘Sağlı sollu emperyalist oyunlara geldik’ diyen Hasan Tahsin Kocabaş sözlerini şu şekilde noktaladı: ‘Özellikle İngiltere, Rusya, Almanya, Fransa emperyalizminin kendi çıkarları için birbirine düşürüp kırdırdığı ve al kanları Anadolu’nun toprağını ıslattığı tüm Anadolu yurttaşlarını rahmetle, saygıyla, minnetle anıyorum. Onlar Anadolu’yu Anadolu yapanlardı. En büyük rahmetim en büyük milletim ve en büyük mahcubiyetim bana bu konuşma özgürlüğünü bu bilgilenme hakkını veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve ona gerçekten inanmış, asla ihanet etmemiş dava arkadaşlarına…

Kaynak: HABER MERKEZİ