ABD işçisi beklentileri yerle bir: İstihdam düştü, işsizlik arttı! ABD işçisi beklentileri yerle bir: İstihdam düştü, işsizlik arttı!

Son günlerde İsrail ve İran arasında gerilimler artmış ve taraflar birbirlerinin topraklarına yönelik doğrudan saldırılar düzenlemiştir. Bu saldırılar, bölgede gerginliğin tırmanmasına ve güvenlik endişelerinin artmasına yol açmıştır.
BM ve uluslararası toplum, tarafları sakin olmaya ve itidalli davranmaya çağırmıştır.

İsrail, yüzlerce ABD'nin ürettiği savaş uçağına sahip; bu uçaklar arasında F-15, F-16 ve en son teknolojiye sahip F-35 modelleri bulunmaktadır.
Bu uçaklar, İsrail'in hava savunma ve saldırı kapasitesini önemli ölçüde artırmaktadır.
İsrail ve İran arasındaki gerilimler, her iki ülkenin askeri kapasitelerini ve hava savunma sistemlerini gündeme getiriyor. Her iki ülkenin hava kuvvetlerini ve hava savunma sistemlerini detaylı bir şekilde inceleyelim.

İran'ın askeri kapasitesi ne durumda?

Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne (IISS) göre, İran İslam Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri'nin 37 bin personeli bulunuyor. Ancak, uluslararası yaptırımlar İran'ın son teknoloji ürünü askeri teçhizattan mahrum kalmasına neden oluyor. İran'ın envanterinde, Rus yapımı jetlerin yanı sıra eski Amerikan modelleri bulunmaktadır. Global Fire Power'ın yakın tarihli bir raporuna göre

iran'ın kaç tane savaş uçağı var?

İran Hava Kuvvetleri, İran'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. İran Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.  Hava Kuvvetlerinde şah döneminde son derece kapsamlı bir modernizasyon faaliyeti yürütülmüştür.[2] 1979 da gerçekleştirilen devrimde İran hava kuvvetlerinde 79 adet Grumman F-14 Tomcat (F14-A modeli) av önleme uçağı 190 adet McDonnell Douglas F-4 Phantom IIE\D 170 adet Northrop F-5\F Av bombardıman uçağı bulunuyordu. İran hedefe yönelik tasarlanmış kamikaze insansız hava araçlarına ve karadan karaya füzelere sahip. Rus yapımı jetlerin yanı sıra 1979'daki İslam Devrimi'nden önce alınan eski Amerikan modelleri dahil sadece birkaç düzine faal durumda saldırı uçağı mevcut.
İran Hava kuvvetleri hakkında güncel bilgiye ulaşmak pek mümkün değildir ancak çeşitli kaynaklardan ve uluslararası havacılık dergilerinden elde edilen bilgilerde halen

İran'ın envanterlerinde bulunan uçaklar:

Uçak / Helikopter
Üretici Ülke
Tür
Model
Adet
Not
MiG-29
Rusya
Avcı
19
Çok rollü
Su-24
Rusya
Saldırı
23
Chengdu J-7
Çin
Avcı
17
MiG-21'in lisans altında üretilmişi
F-5
ABD
Avcı
F-5E/Saeqeh
24
HESA Saike uçağı tersine mühendislikle türetildi
F-4 Phantom II
ABD
Avcı-bombardıman
D/E/RF
47
16 uçak keşif için yapılandırıldı
F-14
ABD
Avcı/Önleme
F-14A/AM
26
Mirage F1
Fransa
Avcı
F1EQ
9
Körfez Savaşında İHK'den ele geçirildi
P-3 Orion
ABD
Deniz devriye
P-3F
5
Boeing 707
ABD
Tanker
3
Boeing 747
ABD
Tanker
3
Boeing 707
ABD
Kargo
VIP
2
Bir tanesi elektronik savaş için kullanılıyor
Boeing 747
ABD
Kargo
VIP taşıma
6
C-130 Hercules
ABD
Kargo
C-130E/H
27
İlyuşin İl-76
Rusya
Ağır kargo
5
Fokker F-27
Hollanda
Kargo
5
Pilatus PC-6
İsviçre
Çok maksatlı
13
STOL yetenekli uçak
Agusta Bell 206
İtalya
Çok maksatlı
3
Bir tanesi rotorcraft eğitimi için kullanılıyor
Agusta-Bell 212
İtalya
Çok maksatlı
2
CH-47 Chinook
ABD
Kargo
C
2
Northrop F-5
ABD
Eğitim/saldırı
F-5B/F
14
Chengdu F-7
Çin
Eğitim/saldırı
FT-7
2
Mirage F1
Fransa
Eğitim/saldırı
F1BQ
4
Körfez Savaşında İHK'den ele geçirildi
Pilatus PC-7
İsviçre
Eğitim
34

İran'ın elindeki Sukhoi-24 savaş uçakları ne durumda?
IISS, Tahran'ın dokuz adet F-4 ve F-5 savaş uçağından oluşan bir filoya, yine Rus yapımı Sukhoi-24 jetlerinden oluşan bir başka filoya ve bazı MiG-29, F7 ve F14 uçaklarına sahip olduğunu belirtiyor. 

İran'ın envaterinde bulunan Rus yapımı Sukhoi-24 uçakları
İran'ın envaterinde bulunan Rus yapımı Sukhoi-24 uçaklarıAP/AP

İran, hedefe yönelik tasarlanmış kamikaze insansız hava araçlarına da sahip.
Analistlere göre, bu insansız hava araçlarının sayısı binlerle ifade edilebilir. Ayrıca, İran'ın 3 bin 500 civarında karadan karaya füze bulundurduğu ve bazılarının yarım tonluk savaş başlıkları taşıdığı tahmin ediliyor.

Ancak bu füzelerden İsrail'e ulaşabileceklerin sayısının oldukça sınırlı olduğu öngörülüyor.
İran Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Vahidi, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya’dan alınan Sukhoi-24 tipi savaş uçakların olası bir İsrail saldırısına karşı "olduça hazırlıklı bir durumunda" olduklarını söyledi.

İran'ın 1960'larda geliştirilen Sukhoi-24 savaş uçaklarına bağımlılığı, hava gücünün İsrail’e karşı göreceli olarak zayıf olduğunu ortaya koyuyor. İran, savunma alanında daha çok Rusya ve yurt içinde üretilen karadan havaya füze ve hava savunma sistemlerine güveniyor.

İran'ın ürettiği İHA
İran'ın ürettiği İHAVahid Salemi/Copyright 2022 The AP. All rights reserved.

Tahran, 2016 yılında Rusya'dan, uçak ve balistik füzeler de dahil olmak üzere birden fazla hedefi aynı anda vurabilen uzun menzilli karadan havaya füze sistemleri olan S-300 uçaksavar savunma sistemi satın aldı.

İran'ın elindeki füzeler
İran'ın elindeki füzelerVahid Salemi/Copyright 2017 The AP. All rights reserved.

İran ayrıca yerli üretim “Bavar-373” model karadan havaya füze sisteminin yanı sıra “Sayyad” ve “Raad” savunma sistemlerine de sahip.
IISS araştırma görevlisi Fabian Hinz konuyla ilgili Reuters’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"İki ülke arasında büyük bir çatışma olsa, İran muhtemelen ara sıra elde edilen başarılara odaklanır. Onlar İsrail'in sahip olduğu kapsamlı hava savunmasına sahip değil."

İsrail'in askeri kapasitesi ve hava kuvvetleri

İsrail, yüzlerce ABD’nin ürettiği “F-15”, “F-16” ve son geliştirilen “F-35” model savaş uçağına sahip. İsrail, ABD tarafından tedarik edilen gelişmiş bir hava kuvvetine sahip. Hafta sonu İran insansız hava araçlarının düşürülmesinde bunlar önemli rol oynadı.

İsrail'in kaç tane savaş uçağı var?
İsrail Hava Kuvvetleri'nin ise 241 savaş uçağı bulunuyor. Teknolojik üstünlük ve İsrail askeri teçhizatı, İran kuvvetlerinin İsrail'e kara saldırısı yapmasını zorlaştırıyor.
İsrail Hava Kuvvetleri uzun menzilli bombardıman uçaklarından yoksun, ancak yeniden tasarlanmış Boeing 707'lerden oluşan daha küçük bir filo, savaş uçaklarının bombardıman için İran'a ulaşmasını sağlayabilecek yakıt ikmali tankerleri olarak hizmet ediyor.

İsrail, İHA (İnsansız Hava Aracı) teknolojisinde lider konumda ve 30 saatten fazla uçabilen "Heron" modeli pilotsuz uçaklara sahip.
Ayrıca, İsrail'in "Delilah" seyir füzesi, 250 km menzile sahip ve kara ile deniz hedeflerini etkili bir şekilde vurabiliyor.
Bu füzeler İran'ı doğrudan vuracak kapasiteye sahip değilken, İsrail Hava Kuvvetleri savaş uçaklarını İran sınırına daha yakın konumlandırarak bu mesafeyi kısaltabilir. İsrail'in, uzun menzilli karadan karaya füzeler geliştirdiği genel olarak kabul ediliyor.

Ancak Tel Aviv bunu ne doğruluyor ne de inkar ediyor. 2018 yılında dönemin Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail ordusunun yeni bir "füze ​​kuvvetine" kavuşacağını duyurdu. Ordu ise bu planların şu ana kadar ne aşamada olduğuna açıklık getirmedi.
1991 Körfez Savaşı'ndan sonra ABD'nin yardımıyla geliştirilen çok katmanlı bir hava savunma sistemi, İsrail'e İran'ın uzun menzilli insansız hava araçlarını ve füzelerini vurmak için çeşitli ilave seçenekler sunuyor.

İsrail savaş uçağı envanteri

Uçak / Helikopter
Model
Adet
Not
F-15 Uçakları
F-15A/B
53
Peace Marble I & II
F-15C/D
26
Peace Marble III
F-15I
25
Peace Marble IV
Toplam
104
F-16 Uçakları
F-16 A/B/C/D
260
F-16I "Sufa"
102
Eğitim Uçakları
Grob G-120
17
Beechcraft T-6 Texan II
20
McDonnell Douglas A-4 Skyhawk
20
Diğer Uçaklar
Boeing 707-320
-
Lockheed C-130 Hercules
16
Beechcraft Bonanza
24
Beechcraft Super King Air
44
Beechcraft C-12 Huron
29
Gulfstream G550
7
IAI SeaScan 3
-
Kendi üretimleri
Helikopterler
Eurocopter Panther
5
AH-1Q/S "Tzefa"
43
AH-64A/D "Peten"
47
Sikorsky CH-53 Sea Stallion
38
Sikorsky S-70 Bla
-
Bell 206
10-18
İnsansız Hava Araçları
Elbit Hermes 450
-
Kendi üretimleri, sayısı belirsiz

Arrow-3 füze savunma sistemi
ABD-israil ortak yapımı olan Arrow-3 füze savunma sistemi nükleer, kimyasal, biyolojik ve konvansiyonel savaş başlıkları taşıyan kıtalararası balistik füzeler dahil balistik füzelerin dış-atmosferik yörüngede durdurulmasını sağlıyor.

Hedefle çarpışan ayrılabilir bir savaş başlığı kullanan füzenin uçuş menzili 2 bin 400 kilometre. Arrow 2'nin balistik füze tespit menzili azami 500km, imha menzili ise 50 - 90km arasında.
Orta menzilli David's Sling ise balistik füzelere ve seyir füzelerine karşı koyarken, kısa menzilli “Demir Kubbe”, Gazze ve Lübnan'da İran destekli milislerin kullandığı türden roket ve havan toplarına karşı kullanılıyor.

David's Sling savunma füzesi
David's Sling savunma füzesiAnonymous/AP

Teorik olarak daha fazla ateşlenebilirken, Arrow veya David's Sling'in kaçırdığı güçlü füzelere karşı hizmet ediyor.

Demir Kubbe nasıl çalışıyor?
Demir Kubbe, her türlü hava koşulunda etkili olan hareketli bir savunma sistemi olarak bilinir. Sistem, yaklaşık 70 kilometre mesafeden atılan kısa menzilli roketleri, topçu mermilerini ve havan atışlarını havada imha ederek etkisiz hale getiriyor.

İsrail'in hava savunma sistemleri, bölgedeki benzer ABD savunma sistemleriyle uyumlu olacak şekilde tasarlandı. Bu, Batılı koalisyon güçlerinin savunma stratejisiyle uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Londra'daki Kraliyet Birleşik Stratejik Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Sidharth Kausha, İsrail'in hava savunma sistemlerinin 13 Nisan saldırısı sırasında başarılı bir performans sergilediğini belirtti.

İsrail'in "Demir Kubbe" savunmasıAriel Schalit/Copyright 2022 The AP All rights reserved

Kausha, son saldırıda özellikle insansız hava araçlarının, İsrail'e ulaşmadan önce müttefik uçaklar tarafından hedef alındığını belirtti. Bu durum, İsrail'in bazı tehdit türlerine karşı maruz kalma riskini azaltmıştır.
Kausha ayrıca, koalisyon güçlerinin saldırılara karşı hazırlıklı olabilmeleri için yeterli erken uyarıya sahip olduklarını ifade etti. Bu durum, sistemin benzer bir saldırıya karşı daha etkili bir şekilde hazırlıklı olduğunu gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ