IŞİD, stratejik, tarihi ve ideolojik sebeplerle Rusya’ya yönelik saldırılar gerçekleştirmiştir. Örgüt liderleri, uzun vadeli hedeflere yönelik saldırıları, radikal gündemlerinin temel bir unsuru olarak kabul etmektedir. Bu tür eylemler, başarıya ulaştığında, düşmanlarına korku salarken, mevcut taraftarları harekete geçirme ve yeni destekçiler kazanma potansiyeline sahiptir. 

Geçmişte, Suriye’de bulunan Fransız ve Belçikalı savaşçılar, kendi ülkelerinde terör dalgaları başlatmıştır. Son 18 ay içinde IŞİD, Orta Asyalı militanları toplamak amacıyla, Afganistan’daki şubesi ISKP üzerinden yoğun çabalar sarf etmiştir. Rusça konuşabilen ve Rus vatandaşı olan bu militanlar, Moskova’daki hedeflere ulaşma konusunda avantajlıdır ve bu durum, yeni saldırı olanakları yaratmaktadır.

Rusya, IŞİD için uzun süredir bir hedef olmuştur. Örgüt liderleri, Rusya’nın Suriye’deki Esad rejimine verdiği desteğin farkındadır ve IŞİD propagandası, Rusya’yı, İslam’a karşı yüzyıllardır süren bir savaşın parçası olarak gösteren Batılı güçlerle iş birliği içinde göstermektedir.

Son saldırıyı üstlenen IŞİD açıklamalarında, “Hıristiyanları öldürme” eylemleriyle övünülmüştür.

Ayrıca, IŞİD liderleri, Rusya’yı Taliban yönetimine destek veren bir ülke olarak görebilirler. 1980’lerdeki Sovyet işgali sırasında Afganistan’da yaşananlar ve 1999’daki Çeçenistan savaşı, örgütün Rusya’ya olan düşmanlığını artıran faktörler arasındadır.

Rusya’nın Tepkisi

Vize randevuları krizi: 3 ülkeden Türk vatandaşlara ret! Vize randevuları krizi: 3 ülkeden Türk vatandaşlara ret!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “barbarca terör saldırısının” faillerini cezalandırma sözü vermiştir. Rusya’daki Müslüman azınlıklar üzerinde artan baskılar beklenmektedir. Putin, kamuoyuna yaptığı açıklamada, IŞİD’in sorumluluk iddialarına değinmemiştir.

Rusya, IŞİD’in saldırıyı üstlenmesine ve kanıtlar sunmasına rağmen, suçlamaların bir kısmını Ukrayna’ya yüklemeye çalışmaktadır. Putin, tutuklanan dört silahlı kişinin Ukrayna’ya kaçmayı planladığını iddia etmiş, ancak bu iddia için herhangi bir kanıt sunmamıştır. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rus liderlerin suçu istihbarat başarısızlıklarından başka yöne çevirmeye çalıştıklarını belirtmiştir. Buna karşılık, ABD istihbaratı ISKP’nin bağımsız hareket ettiğini bildirmiştir.

Kaynak: The Guardian