Mezarlıklar,sevdiklerimizi ebedi istirahatlerine uğurladığımız ve onları hatırlamak için ziyaret ettiğimiz kutsal mekanlardır. Bu ziyaretler sırasında, ruhları için huzur ve rahmet dilemek, manevi bağımızı canlı tutmak ve ebedi anılarımızı yaşatmak için dua ediyoruz.

Mezar başında okunan dualar ve anlamları:

Fatiha Suresi Okunuşu:

Bismillahirrahmanirrahim
Elhamdulillâhi rabbil'alemin
Errahmânir'rahim
Mâliki yevmiddin
İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în
İhdinessirâtal mustakîm
Sirâtallezine en'amte aleyhim
Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn

Fatiha Suresi Türkçe  Anlamı:  Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla Hamd, Alemlerin Rabbi Rahman, Rahim Hesap ve ceza gününün maliki Allah'a mahsustur. Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayanlarınkine ve sapkınlarınkine değil.

İhlas Suresi Okunuşu:

Bismillahirrahmânirrahîm.
 Kul hüvellâhü ehad
 Allâhüssamed
 Lem yelid ve lem yûled
 Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Suresi Türkçe Anlamı: Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir). Doğurmadı ve doğurulmadı O'na bir denk de olmadı.

Felak Suresi Okunuşu:

Kul e’ûzü bi-Rabbi’l-felak. Min şerri mâ halak. Ve min şerri ğâsikın izâ vekab. Ve min şerri’n-neffâsâti fi’l-‘ukad. Ve min şerri hâsidin izâ hased.

Felak Suresi Türkçe Anlamı: Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile. De ki: Yaratılmışların şerrinden, karanlık çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfleyenlerin şerrinden ve haset edenin, içindeki hasedini dışarıya vurduğu vakit, şerrinden; şafak aydınlığının Rabbine (Allah’a) sığınırım.

Salavat Şerif  Okunuşu:

Citroen Mayıs 2024 fiyat listesini merak edenler kaçırmasın! Güncel liste açığa çıktı Citroen Mayıs 2024 fiyat listesini merak edenler kaçırmasın! Güncel liste açığa çıktı

 Sallallahü aleyhi ve sellem veya aleyhissalatü vesselam
 Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed"
 "Sallallahü aleyhi ve sellem"
 "Essalâtü vesselâmü aleyke yâ Rasulallah"
 "Âllâhümme salli alâ Muhammed."

Salavat Türkçe Anlamı: Ey Allahım, Efendimiz Muhammed Aleyhisselamın ailesine ashabına ve onu sevenlere rahmet eyle salat ve selam eyle.

Kaynak: Haber Merkezi