Louvre Müzesi: Sanatın Kalbi Paris'te Atıyor!

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük ve en çok ziyaret edilen sanat müzesi olma özelliğini taşıyor. Fransa'nın başkenti Paris'in kalbinde  Louvre Sarayı'na kurulmuştur.Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kısında yer alan müze, 73 bin metrekarelik geniş bir alanda 35 binin üzerinde esere ev sahipliği yapıyor.

Başlangıçta bir kale olarak inşa edilen Louvre Müzesi, sonrasında Kraliyet Sarayı olarak kullanılmış ve Fransız devrimini takip eden 1793 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Ayrıca ilk devlet müzesi olma özelliği de taşımaktadır.

Louvre Müzesi; yedi bölümden meydana gelmektedir. Her bölümün başında yetkili ve sorumlu kişiler vardır. Bunlar da müze müdürüne bağlıdır. Resim, heykel, doğu sanatları, Mısır sanatları, Yunan sanatları, sanat eserleri, desen gibi dallara ayrılan kısımlardan meydana gelmektedir. Doğu sanatları bölümünde; heykel, Akat uygarlıklarından eserler mevcuttur. Mısır sanatları kısmı ise, Mısır'dan getirilen ve Kahire Fransız Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalarda ortaya çıkan, uygarlık örneklerinin tanınması bakımından önemlidir. Yunan sanatları bölümünde; MÖ 2000 yılı ile MS 3. yüzyıl sanatlarına ve çinilerine rastlanmaktadır. Sanat eserleri bölümünde, orta çağdan günümüze kadar gelen süsleme sanatı örnekleri; resim bölümünde, orta çağ Fransız ve Avrupa resim koleksiyonları vardır. Fragonard, Rembrandt, Rubens, Titian, Poussin ve David gibi sanatçıların eserlerinin görülebileceği Louvre Müzesi'nde, Winged Victory of Samothrace ve Venus de Milo gibi çok iyi bilinen heykel koleksiyonları da bulunmaktadır. Ayrıca Heykel Bölümü'nde, 19. yüzyıl Fransız sanatının zamanımıza kadarki önemli eserlerini de bulundurmaktadır. Baron Edmond de Rothschild'ın 40.000'den fazla oyma resim, yaklaşık 3000 çizim ve 500 resimli kitap içeren koleksiyonu 1935'te Louvre'a verilmiştir. Bunların yanı sıra Louvre'da arkeolojik, mimari ve tarihsel sergilere de yer verilmektedir.

Müzenin çok zengin kütüphânesi, konferans salonu ve eğitim bölümü, eserlerin incelendiği ve yenilendiği laboratuvar ile sanat târihi ve müzecilik konusunda eğitim yapan Louvre Müze Okulu da önemli kısımlarındandır. Louvre Müzesi’nde mutlaka görülmesi gereken başlıca eserler şunlardır: 

Kesinlikle Görmeniz Gereken 10 Sanat Eseri

1- Samothrace’in Kanatlı Zaferi

Lore Kanat

Helenistik dönem Yunan heykeltıraşlığının en önemli eserlerinden birisidir. Samothrace’in Kanatlı Zaferi, zaferin sembolü olan Tanrıça Nike’yi bir geminin önünde tasvir eder. Türkçeye Semadirek’in Zaferi şeklinde de çevrilmektedir. Toplam 5,57 metre yüksekliğindeki bu heykel, M.Ö. 190 yıllarında Ege Denizi’nin kuzeyindeki Samothrace adasında yapılmıştır.

2- Mona Lisa

MonalisaFransızcada “La Joconde” olarak adlandırılır. Leonardo da Vinci tarafından, 1500’lü yılların başında Francesco del Giocondo’nun eşi Lisa Gherardini’nin portresi olarak yapıldığı düşünülmektedir. Mona Lisa, hiç şüphesiz Louvre Müzesi’nin en ünlü eseridir. 

3- Milo Venüsü

Milo

Milo Venüsü, Helenistik dönemin sonlarında (M.Ö. 100 civarında) Milos Adası’nda keşfedilen ünlü bir Yunan heykelidir. Aphrodite (Roma mitolojisinde Venüs) tanrıçasını temsil eder. Afrodit Yunan Mitolojisi’nde aşk tanrıçasıdır ve temsilî gezegeni Venüs’tür. Aslında bu heykeli kolsuz bir Afrodit temsilidir

4- Kana’da Düğün

DüğünPaul Veronese tarafından yapılan Kana Düğünü, İsa’nın suyu şaraba çevirdiği mucizeyi gösterir. Bu büyük eser, Louvre’daki en büyük boyutlu (70 m²) eserdir ve Venedik’te bir manastırın yemek salonu için yapılmıştır. Ancak her nasıl olduysa yolu Louvre’a düşer!

5-Cupid’in Öpücüğü ile Canlanan Psyche

DenonBu heykel, İtalyan sanatçı Antonio Canova tarafından 1787-1793 yılları arasında yontulmuş. Kanatlı tanrı Eros’un sevgilisi, ölümlü olan Psyche’sini “gerçek aşkın öpücüğü” ile uyandırmasını temsil ediyor. Ayak tarafında demir bir halka olduğunu göreceksiniz.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında "Son Akşam Yemeği" filmi ödül kazandı Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında "Son Akşam Yemeği" filmi ödül kazandı

6. Halka Yol Gösteren Özgürlük

Halka Yol Gösteren Ozgurluk LouvreFransız resim sanatında Romantizmin nihai temsilcisi Eugène Delacroix’nın en bilinen eseri. Tablo, liberal Cumhuriyetçiler tarafından serbest bırakılan ve Kral Charles X’in düşüşüyle sonuçlanan Paris’teki 1830 Temmuz Devrimi’ni konu alıyor. Tablonun en ünlü öğesi, bir elinde Fransız Devrimi’nin sembolü üç renkli Fransız bayrağını, diğer elinde süngülü tüfeğini tutan, mağlup askerlerin bedenlerinden oluşan bir tür “barikat” üzerinden halkı yönlendiren tek göğsü çıplak kadın. 1830 tarihli tablo, 19. yüzyılın en ikonik resimlerinden biri.

7-Medusa’nın Salı

Medusanin Sali LouvreFransız ressam Théodore Géricault’nun 1818-1819 yıllarında tamamladığı ve Halka Yol Gösteren Özgürlük gibi Fransız romantizminin ikonik resimlerinden biri sayılan yağlı boya tablosu

8-Napolyon’un Taç Giyme Töreni

Napolyon Tac Giyme Toreni Louvre Muzesi Paris 2Napolyon’un resmi ressamı olan Jacques-Louis David’in resmettiği sahnede 2 Aralık 1804’te Notre Dame Katedrali’nde düzenlenen taç giyme töreninde Napolyon’un taç giyme töreninde eşi Joséphine de Beauharnais’ye taç giydirdiği an yer alıyor. 

9-Zarafa

ZürafaFransa topraklarında yaşayan ilk zürafa “Zarafa”, 1827’de Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından devrin Fransa Kralı X. Charles’a hediye edilmiştir. Ardından yaşamını burada sürdürür. 

10- Apollon Galerisi

ApollloApollon Galerisi insanın ağızını açık bırakacak kadar süslü, altın kaplamalı ve freskli duvarları görülmeye değer. İçinde müzenin Fransız Kraliyet Mücevherleri koleksiyonunu sergileniyor. Napoleon için yapılmış taçlar, Louis XIV’e ait turuncu-pembe 20 karatlık bir elmas olan Hortensia, 140 karatlık beyaz bir pırlanta olan Regent Diamond gibi mücavherleri görebilirsiniz. 

Louvre Müzesi 2024 Bilet Fiyatı Ne Kadar?

Louvre Müzesi, 2024 yılı itibariyle biletlerine zam yaptı. 2023 yılında 17 euros olan bilet fiyatları, 2024 itibariyle 22 euros olarak belirlendi.

Tam bilet (internet): 22 euros

Tam bilet (gişe): 17 euros

1. Louvre Müzesi Biletlerinizi Mutlaka Paris’e Gelmeden Online Olarak Alın!!
Müzenin günlük ziyaretçi kotası var ve günler, hatta haftalar önceden biletler tükeniyor. Müzenin gişesinden bilet alıp da gezme hayalleriniz olmasın.

2. Kimler Ücretsiz Bilet Alabilir?
– Tüm 18 yaş altındakilere ücretsiz. (Not: Ücretsiz puset veriyorlar)
– Avrupa Birliği vatandaşı ya da oturma izni olan 26 yaş altındakilere ücretsiz.
– 14 Temmuz Bastille Günü herkese ücretsiz.
– Pandemiden önce çarşamba ve cuma akşamları müze neredeyse 21.45’e kadar açıktı ve her cuma 18.00’den sonra müze girişleri 26 yaş altına ücretsizdi. Şimdilik gece ziyaretleri donduruldu.
– Pandemi ile ara verilen diğer bir uygulama da her ayın ilk cumartesisi yapılan herkese ücretsiz 18.00 sonrası ziyaretler. Umarız siz gittiğinizde hepsi tekrar başlamış olur.
– Ücretsiz giriş yapacakların da biletlerini önden online olarak rezerve ettirmesi gerekiyor.

3. Çalışma Saatleri
– Müze, salı günleri hariç her gün 09.00 – 18.00 saatleri arasında açık.
– Pandemi öncesi dönemde çarşamba ve cuma günleri gece 21.45’e kadar açıktı ama pandemide akşam saatleri şimdilik askıya alındı.

1 Ocak (Yılın İlk Günü), 1 Mayıs (İşçi Bayramı), 25 Kasım (Noel) ve 11 Kasım (1. Dünya Savaşı’nın sonu) tarihlerinde ise müze tamamen kapalı.

4. Hangi Güne Bilet Almalı
– Salı günleri kapalı.
– İstatistiklere göre kalabalıklardan kaçmak için en iyi zamanlar hafta içi sabah müze açıldıktan sonraki ilk saatler, tercihen pazartesi veya perşembe sabahları. Hafta sonu ise en kabalık vakti.
– Öte yandan bildiğiniz üzere pazar günleri Fransa’da dükkan ve cafeler kapalı. Müzenin en kalabalık günü olacaksa da pazar gününü böyle değerlendirmek isteyebilirsiniz.

5. Louvre Müzesi’ni Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Ayırmalı
Tam bir gününüzü ayırın. Çok fazla eser olduğu için o bile yetmeyecek.
Tam bir gün ayıramayanlar minimum 3 saat ayırmalı.

6. Boşu Boşuna Ana Kapıdaki Uzun Kuyruğu Beklemeyin
Louvre’un birçok girişi var. Bunu bilmeyen turistlerin cam piramidin oradaki ana girişte uzuuuuun kuyrukta yaklaşık 1 saat, ama bazen de 3 saat kadar beklediğini göreceksiniz. Diğer kapılardaki sıra çoğu zaman daha kısa oluyor.

Müzenin toplam 4 girişi var:

1. Piramit: Ana giriş. Piramidin içinden müzenin yerin altındaki lobisine iniliyor. Vestiyer, gişe, tuvalet vs burada. Ama merak etmeyin, hangi kapıdan girerseniz girin buraya bağlanabiliyorsunuz.

İlla piramit kapısından girecekseniz burada karşınıza çıkan 4 farklı renkteki sırayı bilmeniz gerekir: Sarı çizgide ilerleyen sıra yıllık ziyaretçi kartı veya turist kartı gibi özel geçişleri olan ziyaretçiler için. Turuncu sıra önceden satın alınmış bileti olmayan ziyaretçiler için. Yeşil hat online olarak alınmış belirli bir zaman aralığı olan bilete sahip ziyaretçiler için. Mavi sıra ise engelli ziyaretçiler, hamile kadınlar, bebek arabalı ziyaretçiler için.

2. Carousel du Louvre: Yerin altında bir alışveriş merkezi olarak tasarlanan bu girişin, turla gelmeyenler için en hızlı giriş olduğu söylenir. Louvre’un içinde yeme içme çok pahalı olacağından buradaki restoranlarda ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Louvre’a metro ile gelenler (1. ya da 7. hat üzerinde) Palais Royal-Musée du Louvre durağında indiklerinde direkt buraya bağlanabilirler. Yer üzerinden girişi de Rivoli sokağı, 99 numarada.

3. Porte des Lions: “Louvre’un gizli kapısı” lakaplı Porte des Lions da biraz terste kalması sebebiyle kuyrukların en kısa olduğu kapılardan biridir.

4. Passage Richelieu: Bu kapı 7 kişiden kalabalık gruplar için. Teknik olarak turla gezmiyorsanız buradan almıyorlarsa da eğer diğer sıralar gözünüze çok uzun göründüyse gelip burada şansınızı deneyin...

Kaynak: HABER MERKEZİ