Bahara denk gelen, dallarda bahar çiçekleri ile karşıladığımız bir bayram sabahı.. Ramazan ayının sonunda, her birimiz için özel olan o beklenen gün. Fonda yine Barış abi; "Bugün bayram erken kalkın çocuklar!"

Hadi bir kahve eşliğinde, bayramların geleneksel lezzetlerinden biri olan tatlı bir sohbete davet edeyim sizi. Sohbetin deminde buluşalım. Bu coşkulu bayram günlerini hatırlamak için geriye doğru bir yolculuk yapalım ve eski bayramların izlerini sürerek başlayalım...

Değişim neydi? Değişim gerekli miydi? Değişmeyen tek şey gerçekten değişimin kendisi miydi? Değişen biz miydik, zaman mı yoksa nerede o dediğimiz eski bayramlar mı? Eskiler, yeniler ve hafızada arada kalanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?


İşler biraz değişti gibi görünüyor kabul edelim. Bizler de aynı mıyız ki sizce..

Eski bayramlar, bugünkü kadar gösterişli olmayabilir belki, ancak içindeki samimiyet ve coşku hiçbir zaman solmadı. Çünkü unutulmadı.. Zamanın ne kadar hızlı geçtiğini fark etmeden; mahallelerdeki sokaklar bayramın tadıyla dolar, komşular birbirlerine bayramlaşmaya gider, çocukların poşetleri çikolatalar ile dolardı. Kapılar sıcak bir kucakla açılır, çocuklar el öperek bayram sevincini paylaşırdı. Benim en sevdiğim sütlü cam şekerdi hiç değişmez.. Şeker bayramıydı ya çikolata değil şeker olmalıydı..

Eski bayramlarda, hazırlıklar günler öncesinden başlar, evler temizlenir, bayramlık kıyafetler özenle seçilir ve en lezzetli yemekler pişirilirdi. Misafirler gelir, sofralar bereketle donatılırdı. Herkes, birlik ve beraberlik içinde bu özel günü kutlamanın heyecanını yaşardı.

Gel gelelim yeni bayramlar eskilerden biraz farklı. Artık, alışverişlerimizi bile çevrimiçi platformlardan yapıyor, dijital kartlarla sevdiklerimize bayram tebrikleri gönderiyoruz. Şehirlerde düzenlenen bayram etkinlikleri, konserler ve festivaller de bayramları daha renkli ve eğlenceli hale getiriyor şimdilerde kimileri için. Bazen geleneksel bayram değerlerinin arka planda kaldığını düşünmeden edemiyor insan.

Teknolojinin nimetleriyle birlikte bayramların kutlanma biçimi de değişti. Güzel yanı şu ki uzakta olan sevdiklerimize bir telefonla veya bir mesajla ulaşabiliyor, onların mutluluğuna ortak olabiliyoruz. Bir tatlı gülücük gördük mü ısınıveriyor içimiz. Ancak bu iletişim araçları, bazen samimiyeti biraz olsun gölgeleyebiliyor. Eskiden yüz yüze yapılan bayramlaşmaların yerini, mesajlaşmalar aldı. Bu da biraz olsa da o sıcaklığı ve samimiyeti bulamama korkusu yaşatmıyor değil.. Kavuşmak, buluşmak gönülden dileğimiz elbet ama ne diyoruz hep yeter ki sağlık olsun.

Merak etmeyin, bazı şeyler değişmiyor, Ramazan Bayramı'nın getirdiği sevinç ve bereketin hiçbir zaman azalmadığını görmek güzel. Bugün de aynı coşku ve heyecanla bayramlaşıyoruz. Belki eskisi gibi olmasa da birbirimizi hatırlamanın, sevdiklerimizle bir araya gelmenin, hatırlamanın ve hatırda olmanın değerini bilmeliyiz.

Sonuç olarak, belki de en güzeli, eski ve yeni bayramlar arasında bir denge kurabilmek.. Geleneklerimizi yaşatarak, teknolojinin nimetlerinden de faydalanarak, sevdiklerimizle güzel ve anlamlı bayramlar geçirebiliriz. Unutmayalım ki, bayramlar aslında birlik ve beraberliğin, paylaşmanın ve sevginin en güzel örneklerinden biri.

Esas mesele şu ki; Değişimle tanış olalım. Kucaklaşalım, güzelleştirmeye odaklanalım. Eskiye bir pencere açalım. Bayramlar, bize bir araya gelmenin, sevgi ve saygının gücünü hatırlatır. Bu özel günlerde, birlik ve beraberlik duygularını hissetmek, herkese kucak açmak, sevdiklerimizle bir araya gelip mutlu anlar yaşamak çok değerli.

Eski bayramların hatıraları bize, bir zamanlar ne kadar güzel günler yaşandığını hatırlatırken asıl önemli olan, bu güzellikleri günümüze taşıyabilmek ve gelecek nesillere aktarabilmektir. Unutmayalım ki, bayramlar sevgi dolu bir yaşam tarzıdır.

Ramazan Bayramı'nın coşkusunu ve bereketini yaşarken, eski bayramların hatıralarını da kalbimizde taşıyalım. Her bayram, yeni anılarla dolu olsun, sevdiklerimizle ve sevgiyle geçsin, bir öncekinden daha güzel ve anlamlı olsun!

Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, sevgi ve mutluluk dolu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Sevgiyle kalın.