ABD’de mahkemeye sunulan iddialara göre Facebook, yayıncılık devi Netflix’e kullanıcıların özel mesajlarına erişim hakkı verdi. Bu durum, Facebook’un çatı firması olan Meta ve Netflix’i bir kez daha mahkeme karşısına getirdi.

İslamiyete yönelen eski manken Yaşar Alptekin'den şok cevap: Herkes şaşkına döndü! İslamiyete yönelen eski manken Yaşar Alptekin'den şok cevap: Herkes şaşkına döndü!

Özel mesajları okutmuşlar

Mahkemeye sunulan belgelere göre, iki firma arasındaki anlaşma gereği Netflix, Facebook kullanıcılarının özel mesajlarını okudu ve karşılığında Facebook ile veri paylaştı. Bu iddialar, Maximillian Klein ve Sarah Grabert adlı iki ABD vatandaşının açtığı davada dile getirildi.

Yine merkezinde Zuckerberg ve arkadaşları var

Bu iddiaların merkezinde ise Mark Zuckerberg ile yakın ilişkileri olduğu bilinen Reed Hastings yer alıyor. Hastings, Netflix’in kurucuları arasında yer almakla birlikte, Facebook’un da yönetim kurulunda bir koltuğa sahip. Avukatların iddiasına göre, Hastings’in Facebook’a katılmasının ardından iki firmanın geliştirdiği Inbox API ile Facebook kullanıcılarının mesaj kutuları Netflix’e açıldı. Netflix, elde ettiği bilgiler ile daha kişiselleştirilmiş içerikler sundu ve karşılığında Facebook’a her 14 günde bir kullanıcılarının platformla olan etkileşimlerine dair verileri paylaştı.

Daha önce 1 milyar dolar ceza ödedi

2022 yılında Meta, İrlanda'ya 265 milyon euro "verileri sızdırma" cezası ödemişti. Aynı yıl Cambridge Analytica skandalında toplanan veriler nedeniyle de 725 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

Kaynak: Haber Merkezi