1 Nisan'da Suriye'deki İran Büyükelçiliği'ne düzenlenen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla birlikte İran'ın misilleme yapacağı açıklaması bölgedeki gerilimi artırdı. İran'ın 48 saat içinde İsrail'e yanıt vermesi beklenirken, ABD ise İsrail'i korumak amacıyla hava savunma sistemi taşıyan savaş gemilerini bölgeye gönderdi. İran, olası bir çatışmada ABD'ye karşı tehditler savunurken, ülke içindeki insansız hava araçları ve seyir füzelerini hareket ettirdiği belirlendi.

Iran Füze Foto 1

İran, ABD'yi tehdit etti!

İddialara göre, İran'ın Joe Biden yönetimine İsrail ile olası bir çatışmaya karışmaması gerektiği yönünde bir uyarıda bulunduğu belirtiliyor. Aksi takdirde, ABD'nin Orta Doğu'daki askeri üslerinin hedef alınabileceği uyarısında bulunulduğu ifade ediliyor. Axios internet sitesinin 3 ABD'li yetkiliye dayandırdığı habere göre, İran'ın bu uyarıyı bu hafta başında Arap ülkeleri aracılığıyla Washington yönetimine ilettiği öne sürülüyor. Yetkililer, İran'ın Arap ülkeleri vasıtasıyla yaptığı uyarının, İsrail'e yönelik olası bir misilleme saldırısının ardından ABD'nin müdahalesi durumunda Orta Doğu'daki ABD üslerinin hedef alınabileceğini aktardı.

ABD hedef alınabilir!

İran'ın ABD yönetimine ilettiği mesajın netliği konusunda tereddüt olduğunu belirten söz konusu yetkili, Washington'daki istihbarat yetkililerinin değerlendirmesinin İsrail'in bir karşı saldırıya girmesi durumunda ABD'nin bölgedeki üslerinin hedef alınabileceği şeklinde olduğunu ifade etti. İki yetkili ise İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın İngiliz, Alman ve Avustralyalı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, Tahran yönetiminin bölgesel bir gerilime yol açmayacak sınırlı bir tepkiyi hedeflediğine dair sinyaller verdiğini iddia etti.

İsrail'de endişeli bekleyiş!

İsrail basını, İran'ın misillemesine ilişkin endişelerin arttığını ve İsrail'in İran içindeki hedeflere karşılık verebileceğini bildirdi. İsrail devlet televizyonu KAN, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz başta olmak üzere üst düzey güvenlik yetkilileriyle olası İran saldırısı konusunda görüşmelere başladığını duyurdu. İsrail ordusunda "zorunlu ve yedek asker olarak görev yapan personelin yurt dışına çıkış yasağı konusundaki kısıtlamaların sıkılaştırıldığı" açıklandı.

Iran Füze Foto 2

''İran İsrail'e karşılık verecek!''

Haaretz gazetesi yazarı İsrailli askeri analist Amos Harel, Savaş Kabinesi ve Bakanlar Kurulu toplantısında geçen hafta Gazze'deki İsrailli esirlerin konuşulması yerine İran'dan muhtemel saldırıların ele alındığını aktardı. Harel, "İran için kırmızı çizgi aşıldı ve İran'ın İsrail'e karşılık vereceğini" öngördü. Ayrıca, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in misilleme tehdidini hatırlatarak, "Görünüşe göre, askeri saldırı için tedbirler alınmış" şeklinde değerlendirmelerde bulundu. İsrail merkezli "Walla" sitesi yazarlarından Avichai Haim ise, "İran Devrim Muhafızları'ndan üst düzey yetkililerin Şam'da öldürülmesinden bu yana İsrailliler, İran'ın cevabının geleceğini bilerek uyuyor" ifadelerini kullandı.

''İsrail saldırıya karşı hazırlıklı!''

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari dün İsrail'in "en üst düzeyde hazırlık durumunda" olduğunu vurgulayarak, "Saldırı ve savunma bakımından hazırlıklıyız." ifadelerini kullandı. Hagari, "İran yıllardır, özellikle savaş (7 Ekim sonrası) boyunca Lübnan, Gazze, Suriye, Irak ve Yemen'deki vekil güçlerini İsrail'e saldırtmak için finanse ediyor, yönlendiriyor ve silahlandırıyor." şeklinde bir değerlendirme yaptı. Times of Israel, IDF'nin yüksek bir alarm durumuna geçtiğini "İsrail, İran saldırısına karşı yüksek alarma geçiyor" manşetiyle duyurdu. İki ABD istihbarat kaynağı ise CNN'e, ABD'nin İran'ın insansız hava araçları ve seyir füzeleri gibi askeri varlıkları ülke içinde hareket ettirdiğini belirtti. İsrailli gazete, bu gelişmeyi 'Bu, İsrail topraklarındaki hedefler de dahil olmak üzere İsrail'e yönelik olası bir İran saldırısının sinyalini veren son gelişmedir' yorumuyla okuyucularına duyurdu.

ABD, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail davasına müdahil olmasının ilişkileri etkilemeyeceğini bildirdi ABD, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail davasına müdahil olmasının ilişkileri etkilemeyeceğini bildirdi

Kaynak: Haber Merkezi