Petrol fiyatları, son dört ayın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Ancak Ukrayna'nın rafinerilere yönelik saldırıları nedeniyle Rusya'dan artan ihracat beklentisi fiyatları baskılamaya devam ediyor. Brent petrol, TSİ 17.10'da varil başına 87,05 dolardan, ABD ham petrolü ise varil başına 82,84 dolardan işlem görüyor. Suudi Arabistan ve Irak'ın ham petrol ihracatındaki düşüş ve Çin ile ABD'de daha güçlü talep ve ekonomik büyüme işaretleri, her iki göstergenin de son kasım ayında görülen seviyelere ulaşmasını sağlıyor.

Brent Nedir Brent Petrol Ne Anlama Gelir1603095625

UBS analisti Giovanni Staunovo, "Petrol talebi verilerindeki olumlu gelişmeler ve OPEC+ gönüllü kesintilerinin haziran sonuna kadar uzatılması fiyatları destekliyor. Brent petrolün bu yıl muhtemelen varil başına 80-90 dolar aralığında işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Haziran sonu tahminimiz ise varil başına 86 dolar seviyesinde" yorumunu yapıyor. Ancak Rusya'da ihracatın, Ukrayna'nın petrol altyapısına yönelik saldırılarının ardından artması, fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. JPMorgan analistleri, saldırıların Rus ham petrol üretimini muhtemelen günlük 300 bin varile kadar azaltacağını ancak bu durumun daha yüksek ham petrol ihracatına yol açabileceğini belirtiyor.

Ticaret Bakanlığı hepsini ifşa etti! Sağlığı tehdit eden bu ürünler toplatılıyor Ticaret Bakanlığı hepsini ifşa etti! Sağlığı tehdit eden bu ürünler toplatılıyor

ABD faiz oranlarına ilişkin belirsizlikler ve bu haftaki Federal Rezerv politika toplantısı öncesinde piyasada konsolidasyon modunun devam etmesi bekleniyor. DBS Bank enerji sektörü ekip lideri Suvro Sarkar, "Piyasa, FOMC toplantısından faiz indirimlerine ilişkin sinyaller bekleyerek konsolidasyon modunda olabilir. Petrol fiyatları, Rus rafinerilerine yapılan saldırıların ardından artan jeopolitik risk primini hesaba katarak son iki haftada zaten oldukça yükseldi" şeklinde değerlendiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi