Son Mühür Tv özellikle son dönemde etkisini arttıran ve corona dönemi yeniden geri mi geliyor sorusunu sordurtan solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışı mercek altına aldı. Hasan Tahsin Kocabaş’ın hazırlayıp sunduğu Gündem Yorum programının konuğu Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener’di. Covid 19 döneminde yaşadıklarımızın toplum psikolojisinde değişim yarattığına işaret eden Prof. Şener’in açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle…

Hasta sayısında anormal bir artış var ama…

Şu anda iki haftadır solunum yolu enfeksiyonu açısından hasta sayısında anormal bir artış var. Ama bu zaten mevsimsel beklenti içinde olan bir artış. Bu yıl sanki bu dönem bahara doğru kayacak gibi görünüyor.

Covid 19 hafızamızda ciddi yaralar bıraktı…

Covid 19 Türkiye özelinde ciddi anlamda bir panik havası yarattı. Toplumun psikolojisi değişti. Bu değişim uzun süre devam edecektir. Toplumsal ciddi bir yara bıraktı bizde.

Türkiye sağlık sistemi ciddi bir sınavdan geçtik ve bu işi iyi idare edebileceğimizi gördük.

Isınan havayla birlikte KKKA ortaya çıktı| Vakalar arttı Isınan havayla birlikte KKKA ortaya çıktı| Vakalar arttı

Sosyal medyada çok fazla yanlış bilgi dolaşıyor…

Sosyal medyada yanlış bilgiler daha hızlı yayılabiliyor. Salgınlar dünya tarihi boyunca var. 2000’li yılların başında SARS oldu, kuş gribi ardından domuz gribi geldi. Şimdi hala virüslerle ilgili değişim devam ediyor. İnsan doğada olduğu sürece bunlar var olacak.

65 yaş üstü mutlaka maske takmalı…

İnsanoğlu sosyalleştikçe bulaşıcı hastalıkların riski de artıyor. Solunum yolu enfeksiyonu açısından birçok insan bilinçlendi. 65 yaş üstü kesinlikle maske takmalı. Çocuk hastaysa o gün okula göndermemek gerekiyor. Bu mümkün değilse hastalanan çocuk maske takmalı. Sınıflarda pencerelerin açılıp havalandırma yapılmalı.

Yerli ve milli virüs olmaz!

Ülkelere has, ırka has gribal enfeksiyon olmaz. Virüs yaş grubu seçer, ırk seçmez.

Normal grip de akciğere iner ve zatürreye sebep olabilir. Corona virüs ailesinin tamamı üst solunum yolu enfeksiyonu yaptığı gibi akciğere de etki yapabilir. Bizim en çok korktuğumuz şey gribal enfeksiyondan sonra çocuklarda ve yaşlılarda zatürredir. Çocuklarda öksürük ve balgam varsa, yüz ve kulak ağrısında mutlaka doktora göstermek gerekir.

Fast food tip değil tencere tipi beslenme…

Bağışıklık sistemi hepimizde var. Yaşlandıkça bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bağışıklığı güçlü tutmanın yolu düzenli egzersiz, iyi uyku, fast food tipi beslenmeden uzaklaşıp tencere tipi doğru beslenme. Ne yiyorsanız o olursunuz. Günde en az 1,5 litre su tüketilmeli.

Benim yetkim yok, aktarların var…

Ben 27 yıllık hekimim benim bile ilaç hazırlama yetkim yokken aktarlara bir düzenlemeyle bu yetki verilmiş. Kış mevsiminde covidden korktuğumuzdan çok aktarlarda satılan kış çaylarından korkuyoruz. Vitamin pazarı artık eczaneleri zapturapt altına aldı. Oradaki kar marjı daha yüksek olunca bu durum oluşuyor. İnternetten alınanlar daha tehlikeli. Bu Pazar bütün dünyada büyüyor. İlaca yatırım daha çok elit ülkeler için yapılıyor.

Çocuklarda çinko kullanımı çok tehlikeli…

Çinko kullanımı çocukluk döneminde tehlikelidir. Hormonları bozabilir. O yüzden çinkoyu çok dikkatli kullanmak gerekir. Biz ilaç almak istemiyoruz, vitamin alıyoruz. Vitamin de bir ilaç! Bana danışan hastalara sürekli vitamin almak gerekiyor mu ona bakıyoruz. Meslektaşlarıma da sesleneyim, adam kendine ait sarımsaklı ilaç çıkartıp satıyor. Turşu muazzam bir fermente üründür. Yoğurt dünyaya lanse ettiğimiz bir şey. Kefir de en büyüğü değil, tek kullanımlığı makbuldür. Turp bağırsak sağlığını en iyi besleyen ürünlerden bir tanesidir.

Kaynak: Haber Merkezi