Cuma günkü saldırıyla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddeden Ukrayna, Rusya'nın suçlamalarını yalanladı. İslam Devleti, toplu katliamın sorumluluğunu üstlendi. Federal Güvenlik Servisi (FSB) direktörü Alexander Bortnikov, televizyonda yaptığı açıklamada, "Eylemin hem İslamcı radikaller tarafından hazırlandığına hem de Batılı özel servisler tarafından kolaylaştırıldığına inanıyoruz." dedi. "Ukrayna'nın özel servisleri bununla doğrudan bağlantılıdır" diyen Bortnikov, Kiev'in Orta Doğu'da kimliği belirsiz bir yerde İslamcı radikallerin hazırlanmasına yardımcı olduğunu da söyledi. Bortnikov, konser salonuna düzenlenen saldırıda Ukrayna, ABD ve İngiltere'nin parmağı olup olmadığı sorusuna "Biz durumun böyle olduğunu düşünüyoruz. Bu genel bir bilgidir." yanıtını verdi.

2008'den bu yana FSB'nin başkanı olan 72 yaşındaki Bortnikov, Rusya'nın yirmi yıldır en ölümcül saldırısını gerçekleştirenleri henüz belirlemediğini ancak misilleme tedbirlerinin alınacağını söyledi. Kremlin, Ukrayna'ya kuvvet gönderilmesinden bu yana Batı'yı, özellikle de ABD ve Britanya'yı, Rusya ile savaşın tarafları olarak gösterdi. Rusya, Eylül 2022'de Baltık Denizi altındaki Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına yönelik patlamaların ABD ve İngiltere tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

Görüşme iptal! Gerekçe Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programındaki değişiklik! Görüşme iptal! Gerekçe Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programındaki değişiklik!

Washington ve Londra bu suçlamaları reddetti. Rus haber kuruluşu SHOT, bir muhabirin Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev'e "IŞİD mi yoksa Ukrayna mı?" diye sorduğu bir görüşmenin videosunu yayınladı. Patrushev, "Elbette Ukrayna" diye yanıtladı. Daha sonra bu açıklaması sorulduğunda, Ukrayna'nın olaya karıştığına dair "birçok" gösterge bulunduğunu söyledi.

Ukraynalı üst düzey cumhurbaşkanı yardımcısı Mykhailo Podolyak, Rusya'nın iddialarını yalanladı. Podolyak, "Yalanlar resmi olarak Patrushev tarafından, ardından da FSB başkanı Bortnikov tarafından yayılıyor" dedi.

Patrushev ve Bortnikov'un sözleri Kremlin elitinin tepesindeki düşünceye dair bir fikir veriyor. Sovyet dönemindeki KGB'nin ana halefi olan FSB, Rusya'nın en güçlü kurumlarından biridir. İki ABD'li yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Moskova yakınlarındaki bir konserde meydana gelen ölümcül silahlı saldırının sorumluluğunu IŞİD'in üstlendiğini doğrulayan istihbarata sahip olduğunu söyledi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, Washington'un bu ayın başlarında Moskova'da yapılması planlanan bir saldırı konusunda Rusya ile istihbarat paylaştığını söyledi. Bornikov, Washington'un sağladığı bilgiler sorulduğunda bunların her zaman çok somut bilgiler olmadığını söyledi. Putin Cumartesi günü ulusa hitaben yaptığı konuşmada, konser saldırısından sorumlu olan herkesin cezalandırılacağını söyledi.

Pazartesi günü, ilk kez radikal İslamcıların saldırıyı gerçekleştirdiğini, ancak saldırganların Ukrayna'ya kaçmaya çalıştıklarını ve İslamcıların neden başkaları tarafından sürüklenmeden Rusya'ya saldırmak istediklerini sorguladığını söyledi. Putin, "Suçun, İslam dünyasının yüzyıllardır mücadele ettiği bir ideolojiye sahip radikal İslamcıların eliyle işlendiğini biliyoruz" dedi. "Kimin emrettiğini bilmek istiyoruz."

Kaynak: Reuters