28 Ağustos 1972'de Buffalo New York'ta doğdu. Baba adı İskender, anne adı Füsun'dur. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Duke Üniversitesinde tamamladı. Bentley Üniversitesi Ekonomi Bölümünde Öğretim Üyesi, Georgetown Üniversitesinde Ziyaretçi Öğretim Üyesi, Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı.

1993 yılında ODTÜ İktisat bölümü’nden lisans diplomasını aldı. Ardından, 1993-1999 yılları arasında Duke Üniversitesi’nde iktisat alanında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını sürdürdü. Bu süre zarfında Duke Üniversitesi’nde ders vermenin yanı sıra Dünya Bankası projelerinde danışmanlık görevlerinde de bulundu. 1999 yılında Duke Üniversitesi'nden İktisat doktorasını tamamladı.

Kariyerine 1999-2001 yılları arasında Bentley Üniversitesi’nde Ekonomi Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak devam etti. Daha sonra, 2001-2003 yılları arasında IMF’nin Washington DC ofisinde Ekonomist olarak görev aldı. Aynı dönemde, Georgetown Üniversitesi'nde Ziyaretçi Öğretim Üyesi olarak ders verdi.

Hakan Fidan'dan, Suudi Arabistan'da 'Gazze' teması Hakan Fidan'dan, Suudi Arabistan'da 'Gazze' teması

2003-2014 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştı. Bu süre zarfında, 2010 yılında Doçent unvanını aldı. Aynı zamanda, 2011-2014 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanlığı, 2013-14 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

Selin Sayek Böke'nin akademik çalışmaları birçok uluslararası ve ulusal endeksli dergi ve kitaplarda yayınlandı. Bilimsel çalışmaları nedeniyle, 2010 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, 2007 yılında Almanya'daki Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü tarafından verilen '’Küresel Ekonomide Mükemmeliyet Ödülü’'nü kazanan dört ekonomistten biri oldu. 2011 yılında Mustafa Parlar Vakfı Teşvik Ödülü'nü aldı.

Ayrıca, TÜBİTAK araştırma projelerinde yürütücülük yaptı ve Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği'nin kurucu üyelerinden biridir.

Siyasi kariyerinde, CHP'nin farklı kurultaylarında Parti Meclisi'ne seçildi ve çeşitli görevler üstlendi. 2015 yılından bu yana İzmir'den CHP Milletvekili olarak TBMM'de çalışmalarını sürdürmektedir. Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yapmıştır ve 2018'den itibaren Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesidir.

İngilizce bilen Selin Sayek Böke evli ve iki çocuk annesidir.

Kaynak: Haber Merkezi