YÖK'ün açıklamasına göre, dünya genelinde ilk 400 içerisinde yer alan üniversitelerden mezun olanlara direkt olarak denklik tanınacak. Bununla birlikte, ilk bin içerisinde yer alan üniversitelerden mezun olanlar için YKS'ye girme koşulu da aranmayacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdünlü mevkidaşı ile görüştü!

Yök Yeni Düzenleme Foto 1

Sıralamada ilk 400'de olanlara doğrudan denklik!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışında alınan yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine yönelik yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, yurt dışında yükseköğrenim görmeyi düşünenleri ilgilendiren bu düzenleme kapsamında, "Dünya sıralamasında ilk 400'e giren üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek; ilk 1000'de yer alan mezunlardan ise YKS'ye girmeleri şartı aranmayacak" denildi. Bu çerçevede, YÖK tarafından onaylanan üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400'de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk gibi alanları da içeren tüm programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecekler. Benzer şekilde, aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000'de yer alan üniversitelerden mezun olanlar için, başarılı olunması gereken alanlar dahil olmak üzere tüm alanlarda, önceki uygulamalardaki gibi denklik başvurusu yapılabilecek, ancak YKS'ye giriş zorunluluğu aranmayacak.

Yök Yeni Düzenleme Foto 2

İlk 1000'de olanlara da yeni şans!

İlk 1000'de yer alan üniversitelerden tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanlar, denklik için başvuruda bulunacaklar ve başvuruları, transkriptlerine dayalı olarak bireysel olarak değerlendirilerek karar verilecek. İlk 1000'e girmeyen üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin, YKS'ye giriş yapma ve başarı şartını karşılama zorunluluğu devam edecek. İlk 1000'e girmeyen bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanlar YKS'ye girecekler, ilgili programın YKS'deki başarı sıralaması gereksinimini karşılıyorlarsa denklik başvuruları kabul edilecek ve transkriptleri incelenerek bireysel değerlendirme yapılacak. Diğer bölümler için ise YKS'ye girme zorunluluğu olmayacak. Yönetmelik değişikliği, başarı sıralaması gerektirmeyen programlarla ilgili kısıtlayıcı bir düzenleme getirmeyecek. Bu alanlar için yapılacak denklik başvurularında önceden belirlenmiş standart prosedürler ve ilgili yönetmelikler takip edilecek ve başvurular bireysel olarak değerlendirilerek karar verilecek

Kaynak: Haber Merkezi