Türkiye'nin Kafkas ülkelerine açılan kapısı Sarp Sınır Kapısında pandemiden dolayı Gürcistan'ın uyguladığı tedbirler nedeniyle Karadeniz Sahil Yolunda kilometrelerce tır kuyrukları oluştu.

Oluşan tır kuyruklarında bekleyen şoförler günlerce yerlerinden hareket edememekten ve uygulanan tedbirlerin fazla olmasından şikayet etti. Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerçekleşen savaştan kaynaklı bir bekleyiş olmadığını dile getiren tır şoförleri, sorunun Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki temizleme çalışmalarından kaynaklanması halinde durumdan şikayet etmeden, daha uzun süre bekleyebileceklerini de dile getirdi.

 

Sarp Sınır kapısında olan kuyruğun pandemiden dolayı Gürcistan devletinin aldığı tedbirlerden kaynaklandığını dile getiren Mustafa Dinç “Aşağı yukarı 16 kilometre kuyruk var. O da pandemiden kaynaklanıyor. Araçlarımız kapıda bekletiliyor. Pandemi testlerinden dolayı çok bekletiliyoruz. İnşallah savaştan kaynaklı değildir. Aşağı yukarı 3 günde burayı geçmeyi düşünürüz” ifadelerini kullandı.

Yusuf Adem Kaya isimli tır şoförü “Dün saat 9’da sıraya girdim. Böyle giderse 1 haftaya karşıya anca geçeriz” ifadelerini kullanırken, Muammer Alper isimli bir başka tır şoförü ise “Kuyruğun sebebini bende bilmiyorum. Dün sabah 9 da geldim, bu ana kadar 300 metre yol gelebildim. Bunun nedenini bizde anlamıyoruz” şeklinde konuştu.

'TIR’LAR TAŞLANIYOR'

TIR sürücüsü Selim Ekşi de "Arkadaşların anlattığına göre kapıyı geçtikten sonra Gürcistan'da Ermeni köyleri var, TIR’lar buralardan geçerken taşlanıyor. O kapı geçici olarak kapanınca şimdi buraya yöneldik. Yığılma ondan dolayı oldu" diye konuştu.

HTSO BAŞKANI AKYÜREK: İHRACAT YÜZDE 30 ARTTI

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, Ardahan’daki Aktaş Gümrük Kapısı’nın kapatılması nedeniyle Sarp’da yoğunluğun arttığını belirterek, "Aslında TIR kuyruğunu görünce mutlu oluyorum. İşimiz var, ihracatımız devam ediyor anlamına geliyor. Pandemi döneminde ihracatta ve lojistikte büyük bir artış var. Tedarik zincirinin hükümet kararıyla kesilmemesi ihracatımızı Kafkasya, Türki Cumhuriyetler olmak üzere Rusya'ya kadar önemli oranda artırmış bulunmaktadır. Bu sebeple TIR kuyruğu da oluşuyor. Aslında TIR kuyruğu iş demektir. Biz TIR kuyruğu gördüğümüzde mutlu oluyoruz, ihracatta artış anlamına geliyor. Sarp Sınır Kapısından Türkiye'ye giriş çıkışlara baktığımız zaman günlük 650 civarında Türkiye'ye TIR girişi var, 550 civarında da çıkış var. Pandemi öncesinde bu rakam 400- 450 civarındaydı. İhracatta ilk sıralarda ağırlıkta yapı malzemesi, tekstil ve yaş sebze meyve ihracatımız var. Pandeminin ağırlıklı olarak etkili olduğu nisan ayından bu döneme kadar ki zamanı bir önceki yılla değerlendirdiğimizde ihracat ve lojistikte yüzde 30 artış yaşandı" dedi.

'GÜRCİSTAN, 8 GÜNLÜK İZOLASYONU KALDIRMALI'

Gürcistan Hükümetinin Türk vatandaşlarının ülkeye girişinde uyguladığı 8 günlük izolasyon uygulamasını kaldırması gerektiğini ifade eden Akyürek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak 7 Eylül itibari ile Sarp Sınır Kapısı’ndan tek taraflı olarak kapıyı açtık. Ülkemizden davet alan tüm Gürcü vatandaşlarımız kapımıza geldiğinde kendilerine bir test uygulamasıyla ülkemize girişini serbest yaptık. Ancak Gürcistan halen bugün daha önemli iş insanlarını orada iş yerleri, şirketleri dahi olsa bile geçişlerine davetiye usulü izin veriyor ve giriş yapan vatandaşlarımızı 8 gün bir otelde izole ediyor, dışarı çıkmasına izin vermiyor. Ancak Avrupa'dan gelen 12 ülke vatandaşına hiçbir test yapmadan sokağa bırakıyor. Komşu ilişkileri açısından bu duruma üzüntümüzü her platformda dile getiriyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim