SON MÜHÜR GAZETESİ SELCAN ŞERİFAKİ ÜNALAN

Moody's, kararın gerekçesinde "dış kırılganlıklarının bir ödemeler dengesi kriziyle sonuçlanması olasılığı artıyor" denildi. Rezervlerdeki sert düşüşe ve Doğu Akdeniz'de artan geriliminde altı çizildi. 

A1 Capital Menkul Kıymetler Danışmanı ve Ekonomist Murat Bilen, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu 'B1'den 'B2'ye düşürmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. 

MOODY'S DEĞERLENDİRMESİNİ SIKIŞTIRMA ARACI OLARAK KULLANIYORLAR

Bilen, "Bir süredir yabancıların Türkiye'ye teveccühünde bir zayıflama var. Bu bir genel durum ve pandemi öncesinden kaynaklanıyor.  Türkiye'nin Suriye politikası, Libya Politikası, Batı ve ABD ile ters  düşmesinden bu yana bu süreç devam ediyor. Şu anda açıklanan bu kredi notu öyle bir not ki, Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının 4'te biri, 3'te biri seviyesinde ülkelerin notuyla eşitlenmiş durumda. Bu Türkiye'nin ileriki tarihlerde vereceği açıklarla ilgili borçlanma oranlarıyla ilgili bir takım gerekçelere dayandırmış. Ama bugün bizim üzerimize notu olan daha birçok ülkede bu notun çok daha fazlası var.  O yüzden bu değerlendirmelerin bir kısmını siyasi olarak algılıyor piyasa. Nerden anlıyoruz bunu böyle algılandığını'  Bugün baktığımızda  Borsa tarafında çok aşırı ve anormal bir geri çekilme yok. Yani Moddy's'in değerlendirmesi çok olumsuz tesir yapmadı. Kur üzerinde de çok ciddi bir baskı yok anladığım kararıyla zaten 47-48 civarındaydı dolar şu anda da 48-49 bandında seyrini sürdürüyor. Yani Moody's'in değerlendirmesi bizim piyasalarımızı çok negatif bir değerlendirme yapmamış gözüküyor. 
İleride AB süreçlerinde yaşanırken ya da ABD ile çok pozitif ilişkilerimiz yaşanırken bu dönemlerde bize çok bol keseden not verenler, şu anda bu gerilimlerin yaşandığı dönemlerde bunu başka bir sıkıştırma aracı olarak kullanıyorlar. Bu Türkiye'nin tam notunun karşılığı ya da pandemiden  etkilenmiş ülkelerle kıyaslandığında tam notunun karşılığı olmadığını düşünüyor piyasa.Bu da fiyatlara yansımış durumda"

ŞU ANDA ETKİLENMEDİ AMA... 

Moody's derecelendirme kuruluşunun açıkladığı kararın piyasalarda çok negatif algılanmadığını dile getiren Bilen, "Şu anda çok negatif olarak etkilenmedi. Kredi notları yabancıların yatırım kararları üzerinde etkili oluyor. Yatırım kararları da zaten çok uzun süreden beri olumlu olmadığı için giren parada  onun için çok fazla bir etkisi olacağını düşünmüyorum.  Ama orta ve uzun vadede biz notumuzu bu şekilde yğksek sevşyelere taşımak zorundayız.  Yani yabancı yatırımları çekmek zorundan olan bir ülkeyiz. Uzun vadede Moddy's notuna bakılıyor. Çünkü çok büyük bonolar var dünyada. Büyük bonolar yatırım kararlarını alırken bu kadar para bolluğu olduğu bir dönemde Türkiye'de değerlendirme noktasında olan konular üzerinde etkili olabilir tabiki" uyarısında bulundu. 

MODDY'S NEDİR'

Moody's, Standard & Poor's ve Fitch Group ile Üç Büyük kredi derecelendirme acentalarını teşkil eder. Moody's Yatırımcılar Hizmeti, genellikle Moody's diye hitab edilir.  Moody's Kurumu'nun geleneksel iş çizgisini ve ismini temsil eden bonoların kredi derecelendirme işletmesi. Moody's Yatırımcılar Hizmeti ticari ve kamu işletmelerin çıkardığı bonolar üzerinde uluslararası parasal araştırma sağlar.

 

Editör: TE Bilişim