Ekonomik dalgalanmalar ve yüksek enflasyonun gölgesinde Türkiye, kripto para yatırımlarında yeni bir zirveye ulaştı. Blockchain analiz firması Chainalysis tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye GSYİH'nin %4,3'ünü stabil coin alım satımlarına ayırarak dünyanın bir numaralı stabil coin yatırımcısı konumuna yükseldi. Bu rakam, Türkiye'nin kripto para yatırımı konusunda pek çok ülkeyi geride bıraktığını gösteriyor.

Ekran Görüntüsü 2024 04 26 231537

Peki, Türkiye'yi buraya taşıyan güç ne?

Tahmin edebileceğiniz gibi, en büyük etken enflasyon. Altın ve döviz gibi klasik yatırım araçlarının cazibesini yitirmesiyle birlikte, yatırımcılar parasının değerini korumak için alternatif arayışlarına girdi. Bu arayışın sonucunda da stabil coinler, Türkiye'de son derece popüler bir yatırım seçeneği haline geldi.

Borsada yabancı yatırımcı rekoru! Borsada yabancı yatırımcı rekoru!

Stabil coinler neden tercih ediliyor?

  • Dolar Sabitliği: Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) gibi stabil coinler, dolar karşılığı basılıyor ve fiyatları daima 1 dolar civarında tutuluyor. Bu sayede yatırımcılar, enflasyondan ve dalgalanmalardan korunabiliyor.
  • 7/24 İşlem: Stabil coinler, bankaların aksine 7 gün 24 saat boyunca işlem görme imkânı sunuyor. Bu da yatırımcılara daha fazla esneklik ve anlık alım satım imkanı sağlıyor.
  • Düşük Maliyet: Stabil coinlerin alım satımı, bankalarda döviz alım satımlarında uygulanan makasa göre daha düşük maliyetle gerçekleştiriliyor.

Chainalysis'ten çarpıcı veriler:

Chainalysis'in Nisan 2023 ile Mart 2024 dönemlerini kapsayan araştırmasına göre Türkiye'deki stabil coin alımları, GSYİH'nin %4,3'ünü oluşturdu. Bu rakam, 2022 yılında stabil coinlere 38 milyar dolar yatırım yapıldığını gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ