KAAN ikinci uçuşunu başarıyla tamamladı! 14 dakika havada kaldı! KAAN ikinci uçuşunu başarıyla tamamladı! 14 dakika havada kaldı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir tarım sektörünün oluşturulması için çiftçilerin yaşam standartlarını artırmayı hedefleyen programlar yürütüyor.

Bu kapsamda, tarım teknolojileri ve bilgi sistemleri alanında çalışmalar yapılıyor. Modern makine kullanımını teşvik eden, ortak makine kullanımını yaygınlaştıran ve üretim planlamasına katkı sağlayan yapay zeka uygulamaları geliştiriliyor. Bu teknolojik çalışmalar, üretim planlaması ve uygulamasında yapay zeka ve coğrafi görüntüleme sistemlerinden faydalanmayı hedefliyor. Ayrıca, stratejik ürünlerde arz açığını kapatmaya yönelik sözleşmeli üretim gibi modellerin yanı sıra planlama ve kontrol faaliyetlerinde yapay zeka ve uydu görüntüleme sistemlerinin kullanımı da yaygınlaştırılacak.

Tarim Uretimi Aa 1597317 1

Yapay zeka ile üretim alanları kontrol altına alınacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, planlı, dirençli ve gelişime açık bir tarım sektörü oluşturmak amacıyla tarımda yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Bu doğrultuda, güvenilir gıdaya erişimi sağlamak, kaliteli tarım ürünlerini desteklemek, tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve yerli gen kaynaklarını korumak için araştırma faaliyetlerine devam ediliyor. Yapay zeka uygulamalarıyla, bitkisel ürünlerin üretim alanı ve miktarının artırılması ile fiyat değişimlerinin kontrol altına alınmasına katkı sağlanacak.

Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasında da yapay zeka kullanımı önemli bir rol oynuyor. Bu teknolojik gelişmeler sayesinde, ürün doğrulama, rekolte tahmini, coğrafi bilgi sistemleri ve algoritma gibi akıllı tarım uygulamaları daha yaygın hale getirilerek tarım sektöründe verimlilik artırılacak.

Orman yangınlarına müdahalede yapay zeka etkin kullanılıyor

Bakanlık, orman alanlarında yapay zeka kullanımının artırılması için çalışmalarını hızlandırdı. Bu çerçevede, yapay zeka destekli akıllı kuleler geliştirildi. Bu kuleler, 7 gün 24 saat boyunca bulundukları sahayı tarayarak sensörlerine takılan ısı farklılıklarını anında merkeze iletiyor.

Orman yangınlarıyla mücadelede etkin bir rol oynayan Karar Destek Sistemi de yapay zeka ile yönetimi sağlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi