Türk Tabipleri Birliği, Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği tarafından hazırlanan HPV raporunda Türkiye'nin aşılama durumu ve hastalığın riskleri masaya yatırıldı. 

HPV’ye bağlı hastalıklar ile mücadele ve korunma için en etkili yol bağışıklamadır. HPV nedenli kanserler aşıyla önlenebilir. HPV aşısının ulusal sağlık sistemi tarafından ücretsiz sunulması, temel insan haklarından olan sağlık hakkının gereğidir. Dünyada 137 ülkenin ulusal bağışıklama programına aldığı HPV aşısı için ülkemizde daha fazla zaman kaybedilmemelidir. Önerimiz; en azından başlangıç için 12 ve 13 yaşına gelmiş (12 ve 13 yaş kohortu) tüm kız çocuklarına 2 doz 9 valan HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmasına başlanmasıdır. Sonrasında tüm kız çocuklarının 12 yaşına geldiklerinde aşılanmasıyla bağışıklamanın devam ettirilmesidir.

HPV Nedir ? 

Human papilloma virüsü (HPV), cilt veya mukozada bulunan hücreleri enfekte eden bir virüstür. HPV’nin çeşitli tipleri rahim ağzı (serviks), genital, anal, penil kanserler, baş boyun kanserleri ve genital siğillere yol açmaktadır. Rahim ağzı kanseri, 2018 GLOBOCAN verilerine göre dünya genelinde kadınlar arasında dördüncü en yaygın kanser türü olarak karşımıza çıkmakta ve çoğunlukla Human Papilloma virüs (HPV) enfeksiyonu ile ilişkilendirilmektedir (1). HPV enfeksiyonunun, her yıl yaklaşık olarak çeyrek milyon kadının serviks kanseri nedeniyle ölümünden sorumlu olduğu belirlenmiştir. HPV enfeksiyonu yalnızca kadınlar için değil penil, anal ve baş boyun kanserlerine neden olarak erkekler için de önemli bir sağlık sorunudur: 2019'da HPV, dünyada kadınlarda 620.000 ve erkeklerde 70.000 kanser vakasına neden olmuştur. (HABER MERKEZİ) 

Panathinaikos, Aris'e mağlup oldu: Fatih Terim sinirden telefonu fırlattı! Panathinaikos, Aris'e mağlup oldu: Fatih Terim sinirden telefonu fırlattı!

Editör: Erkan Doğan