Türkiye, yaklaşık 3,3 milyar ton bor rezervine ve dünya bor rezervlerinin %73'üne sahip olarak bu alanda açık ara dünya lideri konumundadır. Ülkemizin bu önemli zenginliği, Eskişehir-Kırka, Kütahya-Emet, Balıkesir-Bigadiç ve Bursa-Kestelek'te bulunan bor yataklarında yatmaktadır.

Yozgat'ın geleceği yüksek hızla geliyor| Yüksek hızlı tren ile 276 bin yolcu seyahat etti Yozgat'ın geleceği yüksek hızla geliyor| Yüksek hızlı tren ile 276 bin yolcu seyahat etti

Zengin Bor Çeşitliliği

Türkiye'de en yaygın bulunan bor mineralleri tinkal ve kolemanit'tir. Tinkal yatakları Eskişehir-Kırka'da, kolemanit yatakları ise Kütahya-Emet, Balıkesir-Bigadiç ve Bursa-Kestelek'te yer almaktadır. Bunlara ek olarak, Balıkesir-Bigadiç'te üleksit rezervi de bulunmakta ve Bursa-Kestelek'te zaman zaman üleksit yan ürün olarak elde edilmektedir.

Eti Maden: Bor Üretiminin Merkezi

Eti Maden: Bor Üretiminin Merkezi
2840 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de bor ve bor ürünlerinin üretilmesi, işletilmesi ve pazarlanması sorumluluğu Eti Maden'e verilmiştir. Eti Maden bünyesinde bulunan 4 İşletme Müdürlüğü'nde (Kırka Bor İşletme Müdürlüğü, Emet Bor İşletme Müdürlüğü, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü ve Bigadiç Bor İşletme Müdürlüğü) boraks pentahidrat, boraks dekahidrat, borik asit, etidot-67, bor oksit, çinko borat, kalsine tinkal, susuz boraks, öğütülmüş kolemanit ve öğütülmüş üleksit gibi çeşitli bor ürünleri üretilmektedir. Bu ürünler hem yurt içine hem de yurt dışına pazarlanmaktadır. Eti Maden'in 2017 yılındaki toplam rafine bor üretim kapasitesi yaklaşık 2,7 milyon ton seviyesindedir.

Bor Ürünlerinin Kullanım Alanları
Ülkemizde üretilen bor ürünleri oldukça geniş bir yelpazede kullanım alanına sahiptir. Bor, cam (%36), seramik (%31), temizlik-deterjan (%9), tarım (%7), tutkal (%4) ve diğer alanlarda (%14) olmak üzere birçok farklı sektörde kritik bir hammadde olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ