KDV Kanunu’na göre KDV oranlarını artırma ya da düşürme yetkisi Cumhurbaşkanı’nda bulunuyor. Sözcü'nün haberine göre; uygulamada lokanta, pastane, kafe gibi işyerlerinin ürettiği simit, börek, poğaça, yaş pasta, kuru pasta gibi ürünler kasadan alınıp gidilirse ya da paket servis olarak eve istenirse yüzde 1 KDV uygulanıyor. Aynı ürün pastanede ya da kafede oturulup yenilirse yüzde 10 KDV alınıyor.

Yapı Kredi hisseleriyle ilgili satın alma görüşmeleri değerleme farkına takıldı Yapı Kredi hisseleriyle ilgili satın alma görüşmeleri değerleme farkına takıldı

Tebliğ taslağına göre ise artık masası, sandalyesi olup oturarak hizmet veren pastaneler, kafeler hatta sokaktaki büfelerden ayak üstü alınan, eve servis edilen ürünlere de yüzde 10 KDV uygulanacak. Masa ve sandalyesi olan işletmelerde yüzde 1 KDV tümden tarihe karışacak.

KDV karmaşasına çözüm gelecek mi?

Pastane ve kafe gibi gıda ürünlerini hem market gibi dışarıya satan hem de müşterilerine oturarak hizmet veren işletmelerin KDV karmaşasını, vergiden kaçınmak için fırsat olarak kullandıkları ifade ediliyordu. Bazı işletmelerin KDV’si yüzde 1 olan simit ile KDV’si yüzde 10 olan kolayı da sattığında ayrım yapmadan hepsine birden yüzde 1 KDV fişi kestiği, bazı işletmelerin de masada sunduğu pasta, simit, çay gibi ürünleri ayaktan satmış gibi gösterip yüzde 1 KDV kestiği belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi