Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni bir amblem mi kullanacak? Açıklama geldi! Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni bir amblem mi kullanacak? Açıklama geldi!

3. Dünya Savaşı, genellikle gelecekte nükleer silahların iyice geliştirilmesi, test edilmesi ya da kullanılması sonucunda gerçekleşeceği düşünülen varsayımsal bir dünya savaşı olarak 1941 yılından beri anılıyor.

Özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın NATO ülkelerine de sıçrayacağı düşünülüyor. Halihazırda yüz binlerce can kaybının yaşandığı savaş, Rusya ve batı ülkeleri arasında da zaman zaman gerilime yol açıyor.

Yapay zeka savaş olasılığını görüyor

Yapay zeka, şu anki dünya durumu göz önüne alındığında savaşın bir olasılık olduğunu söylerken en büyük etkenleri şöyle açıkladı:

  • Ukrayna'daki savaş ve artan Rusya-Batı gerilimi
  • Nükleer silahların yayılması ve nükleer gerilimin artması
  • Siber saldırılar ve siber savaşın artan riski
  • Artan siyasi kutuplaşma ve milliyetçilik
  • Ekonomik eşitsizlik ve kaynak kıtlığı

Diplomasının önemine de vurgu yapan yapay zeka, 3. Dünya Savaşı'nın hangi ülkeleri kapsayacağı konusuna da değinerek o ülkeleri listeledi:

  • Rusya: Ukrayna'daki savaş ve NATO ile gerilimi nedeniyle Rusya, 3. Dünya Savaşı'nda önemli bir rol oynayabilir.
  • ABD: NATO'nun lideri olarak ABD, Rusya ile bir çatışmaya doğrudan dahil olabilir.
  • Çin: Tayvan'ın statüsüyle ilgili artan gerilim nedeniyle Çin, 3. Dünya Savaşı'nda önemli bir rol oynayabilir.
  • NATO Ülkeleri: NATO ülkeleri, Rusya ile bir çatışma halinde ABD'ye destek verebilir.
  • Diğer Nükleer Silahlara Sahip Ülkeler: Nükleer silahlara sahip diğer ülkeler, bir çatışmaya dahil olma riski taşır.

Tarihine kadar açıkladı

3. Dünya Savaşı'nın çıkması beklenen yıla ilişkin de görüşlerini paylaşan yapay zeka, Ukrayna'daki savaşın tırmanması ve Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmaya dönüşmesi riskiyle 2025'e işaret etti. Öte yandan, başka tahminler de yapan yapay zeka, Tayvan'ın statüsüyle ilgili Çin-ABD geriliminin artması ve bölgesel bir savaşa dönüşmesi riski yüzünden 2027-2029 arasında bir dünya savaşı çıkabileceğinden bahsederken Nükleer silahların yayılması ve artan siyasi kutuplaşma ile birlikte genel bir istikrarsızlık ortamı sebebiyle 2030'ların sonunda da küresel bir savaşın çıkabileceği ihtimalini dile getirdi.

İran ile İsral konusuna değinmedi ama...

Yapay zeka İran İle İsrail arasında yaşanacak krize değinmese de İran'ın İsrail'e "her an" saldırabileceği gündeme bomba gibi düştü. İran'ın saldırısında yüksek hassasiyetli füzeler veya insansız hava araçları kullanabileceğinden endişe duyulurken saldırının ne zaman gerçekleşeceğinin önemli olduğu belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden da ülkesinin İran'a karşı İsrail'i koruyacağını belirterek "İran ve destekçilerinden gelen bu tehditlere karşı İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız sarsılmazdır." açıklamasında bulundu.

Savaşın yol açacağı sorunları da anlattı

3. Dünya Savaşı'nın potansiyel ölçeği ve kapsamı hakkında bilgiler veren yapay zeka, bu savaşın küresel bir felakete yol açacağını ve milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olacağını öngördü. Savaşın nükleer boyutlara ulaşması halinde ise insanlığın karşı karşıya kalacağı felaketin boyutunun daha da büyük olacağına dikkat çekti.

Sonucu felaket olacak

"Milyonlarca insanın ölümü, küresel bir ekonomik kriz, yaygın yıkım ve kaos, nükleer felaket riski, dünya barışının ve istikrarının uzun süreli olarak bozulması" diyerek sonucun hiç de iyi olmadığını vurgulayan yapay zeka, diplomasi çağrısını yineledi.