Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin TİP milletvekili Can Atalay kararını görüştü. Daire, “AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok" diyerek, karara uyulmamasını kararlaştırıldı. Daire'nin kararında, Anayasa Mahkemesi’nin “sınırsız yetkilerle donatılmasının büyük tehlikeleri”ne, Pakistan Anayasa Mahkemesi’nin İmran Han’ın başbakanlığını düşürmesini örnek olarak verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez ‘hak ihlali’ kararı vermesinin ardından, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın yeniden Yargıtay’a gönderilmesine karar vermişti.

Daire, “Anayasa Mahkemesi’nce verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa’nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını” belirterek AYM’nin kararına uyulmamasına karar verdi.

Daire’nin kararında, Anayasa Mahkemesi’nin “sınırsız yetkilerle donatılmasının büyük tehlikeleri”ne, Pakistan Anayasa Mahkemesi’nin İmran Han’ın başbakanlığını düşürmesini örnek olarak verdi ve jüristokrasi vurgusu yaptı.

Daire’nin kararında şu ifadeler yer aldı:

“Anayasa Mahkemesi tarafından önüne gelen başvurular arasında sübjektif nitelikte sonuç doğurması gereken bireysel başvurular sonucunda verilen kararların, Resmi Gazete’de yayımlanma zorunluluğu mevcut değildir. Bu zorunluluk söz konusu olmadığı halde, Anayasa Mahkemesi’nin yasal yetkilerini aşarak ve hukuki değerden yoksun şekilde bireysel başvurular sonucunda verdiği bazı kararlanın Resmi Gazete’de yayımlanması ile Anayasa Mahkemesi kararlarının objektif etkisine sığınılmakta, bu kararlar denetimden yoksun kalmakta ve bu durum, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’dan almadığı bir yetki ile yargı kurumlarının üzerinde bir süper temyiz merci olarak vesayet makamı haline gelmesini sağlamaktadır.

Dairemiz de 08.11.2023 tarihinde verdiği hükümlü Şerafettin Can Atalay hakkındaki değişik iş kararı ile bu denetimsizlik nedeniyle adeta juristokrasiyi andırır şekilde yorumla Anayasa hükümlerini uygulanamaz hale getiren keyfi kararlar verilmesi ve bu keyfiliği denetleme konusundaki yasal boşluk haline dikkat çekmiştir. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi’nin, Anayasa hükümlerini işlevsiz hale getiren kararlarının denetlenemeyeceğinin ileri sürülmesi ve sınırsız yetkilerle donatılması, bazı büyük tehlikeleri de bünyesinde barındırmaktadır.

Örneğin, 2022 yılında Pakistan’da Meclis’te çoğunluğu ele geçiren muhalefet tarafından güvensizlik oylaması yapılarak, seçilmiş ve meşru Başbakan İmran Han değiştirilmek istenmiş; bunun üzerine siyaseti dizayn etme çabasının bir ürünü olarak Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan İmran Han tarafından alınan Meclis’in feshi ve erken seçim kararını yok saymak suretiyle güvensizlik oylamasının yapılmasına karar vermiştir. Siyasi krize neden olan bu karar sonucu yapılan güvensizlik oylamasında İmran Han, Pakistan’da görevden alınan ilk başbakan olmuştur. Böylece Pakistan’da Meclis çoğunluğunu ele geçiren muhalefetin, Anayasa Mahkemesi kararı sayesinde yaptığı güvensizlik oylaması ile İmran Han’ın başbakanlığı düşürülmüştür.”

Kendisini yere atan AK Partili meclis üyesi İbrahim Efe istifa etti Kendisini yere atan AK Partili meclis üyesi İbrahim Efe istifa etti

BORSA İSTANBUL KARARA NE TEPKİ VERDİ?

Yargıtay'ın AYM kararına uyulmamasını hükmetmesi piyasaları olumsuz etkiledi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,78 değer kaybederek 7.412,04 puandan tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi