1972 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı, 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü ve 2023 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Füruzan, 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Füruzan eserlerinde genellikle, Türk öykücülüğünde çoğunlukla 'küçük insanlar' diye adlandırılan toplumun ezilmiş, hakkı yenmiş, duyarlıklı iç dünyaları keşfedilmemiş insanlarını yazdı. Öyküden şiire, romandan gezi yazısına, denemeden çocuk edebiyatına kadar farklı türlerde edebiyata eserler kazandıran Füruzan, öykülerinden bazılarını tiyatro sahnesine ve beyaz perdeye taşıdı. Yönettiği 'Benim Sinemalarım' filmi, Türk sinema tarihinin en başarılı eserleri arasında yer alıyor.

FÜRUZAN KİMDİR?

29 Ekim 1932 yılında İstanbul-Kadıköy'de doğdu. İlk kitabı 'Parasız Yatılı' ile 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan ilk kadın yazar oldu. 12 Mart dönemini anlattığı 'Kırk Yedi'liler' romanıyla 1975 TDK Roman Ödülü'nü kazandı. Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi. 2006'da 10. Ankara Öykü Günleri'nde, 2007'de Dil Derneği'nin Dil Bayramı'nda ve Antalya Öykü Günleri'nde, 2008'de 7. İzmir Öykü Günleri'nde onur ödülleri aldı. 2008 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Yazarı seçildi. 2009'da Dil Derneği İzmir şubesince Türk Diline Emek Ödülü verildi. 2017'de 9. Kadıköy Kitap Günleri'nin Onur Yazarı seçildi.

Wim Wenders ve Koji Yakusho 43. İstanbul Film Festivali'nin Onur Konuğu Olarak İstanbul'da Wim Wenders ve Koji Yakusho 43. İstanbul Film Festivali'nin Onur Konuğu Olarak İstanbul'da

Hülya Avşarrr

Kaynak: Haber Merkezi