Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 9. Yargı Paketi, yargı sisteminde önemli değişiklikler ve düzenlemeler içeriyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni yargı paketine ilişkin çalışmaların tamamlandığını ve paketin TBMM'de oylamaya sunulacağını açıkladı. Bakan Tunç, paketle birlikte "cezasızlık" algısının ortadan kaldırılması için bazı yasal düzenlemelerin yapılacağını belirtti.

9. Yargı Paketi “Cezasızlık” Algısını Ortadan Kaldırmayı Amaçlıyor

9. Yargı Paketi, ceza mahkemesi sistemini yeniden düzenleyerek yargı hizmetlerinin etkinliğini arttırmayı amaçlıyor.

Özellikle toplumda oluşan "cezasızlık" algısını ortadan kaldırmak ve adaleti sağlamak için Ceza Mahkemesi Kanunu'nda yapılacak değişiklikler bu paketin en önemli noktalarından birini oluşturuyor. Bakan Tunç, denetimli serbestliğin cezayla orantılı hale getirileceğini ve suç işleyen kişilerin gereken cezaları almasının sağlanacağını da ifadesinde yer verdi.

SONDAKİKA : Ayhan Bora Kaplan davasında sıcak gelişme: Bir komiser daha gözaltına alındı! SONDAKİKA : Ayhan Bora Kaplan davasında sıcak gelişme: Bir komiser daha gözaltına alındı!

Mecliss4

Kadınlar Bekarlık Soyadını Kullanabilecek

Paketin içeriğinde, kadınların bekarlık soyadını kullanabilmesine ilişkin düzenlemeler de bulunuyor. Mevcut uygulamada, evlenen kadınların eşlerinin soyadını kullanması zorunlu. Fakat yeni düzenleme ile kadınlara bekarlık soyadını kullanma hakkı tanınacak ve bu hak güvence altına alınacak. Yapılan bu değişiklik, kadınların bireysel haklarını koruma yönünde önemli bir adım olarak görülüyor.

Yargı paketi beraberinde, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda da değişiklikler getiriyor. Hâkim ve savcıların terfi sistemi daha nesnel ölçütlerle, nitelik, liyakat ve performansa dayalı olarak güncellenecek. Disiplin cezaları ise daha somut kriterlere bağlanacak.

Sporda şiddet konusuyla ilgili yeni önlemler de pakette yer alabilir. Paket, caydırıcılık açısından cezaların artırılmasını da gündeme getirebilir. 9. Yargı Paketi'nin detaylarının TBMM'deki görüşmeler sırasında netleşmesi bekleniyor. 

Editör: Buse Şenyürek