Yunanistan merkezli Pentapostagma gazetesi, Lozan Antlaşması'nı göz ardı ederek İzmir'in Yunanistan'a iadesini talep etti. Gazete, Türkiye'nin tepkisinden endişe duyduklarını ancak duygusal olarak İzmir'e olan özlemlerini dile getirdi.

Lozan Antlaşması Göz Ardı Edilmeli
Pentapostagma'nın haberine göre, "Eğer Türkiye için bir sorun olmayacaksa, Lozan Antlaşması'nı göz ardı edebiliriz. İzmir'i bize geri verin, yeniden Smyrna'yı inşa edelim" şeklinde ifadeler kullanıldı. Gazete, bu talebin Türkiye ile gerilim yaratabileceğinin farkında olduklarını ancak duygusal bağların güçlü olduğunu savundu.

Ayasofya'dan Sonra İzmir

Pentapostagma, geçtiğimiz günlerde de Türkiye'yi öfkelendiren bir habere imza atmıştı. Haberde, "Türkiye'nin tepkisinden korkuyoruz ancak Yunanistan Deniz Kuvvetleri'ne ait Averof zırhlısı Ayasofya'nın önünden geçerken duygusal bir an yaşadık. İstanbul'u özledik" ifadeleri kullanıldı.

Emperyalizmin kanlı oyunu! | 90 Saniye'de bugün! Emperyalizmin kanlı oyunu! | 90 Saniye'de bugün!

Tepkiler Bekleniyor
Pentapostagma'nın İzmir'e ilişkin bu yeni çıkışının, Türkiye'de tepkilere yol açması bekleniyor. Konuyla ilgili siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının açıklama yapması muhtemel görünüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ