Zonguldak, Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Karadeniz'e batı ve kuzeyden kıyısı bulunmaktadır. Toplam 3.310 km²lik bir yüzölçümüne sahiptir ve Türkiye topraklarının binde altısını kaplar. İl toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan Karabük, güneyden Bolu ve batıdan Düzce illeriyle çevrilidir. Zonguldak, yönetsel olarak Merkez İlçe ile Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Kdz. Ereğli, Kilimli ve Kozlu olmak üzere toplamda 8 ilçeden oluşmaktadır. Peki, Zonguldak'ta hangi dağlar var? Zonguldak'ın en meşhur dağı hangisi?

ZONGULDAK'TA HANGİ DAĞLAR VAR?

ZONGULDAK'TA HANGİ DAĞLAR VAR?

Baharın son renk cümbüşü: Beyşehir'de gelincik tarlaları açtı! Baharın son renk cümbüşü: Beyşehir'de gelincik tarlaları açtı!

Dağlar, genellikle kıyıya paralel üç sıra halinde yer alır. Kuzey kesimlerinde 1000 metreyi aşmayan dağlar, orta kesimlerde 1200 metreyi geçerken, güneyde zaman zaman 2000 metreye kadar yükselebilirler. Bu dağlar, kıyı ile iç kesimler arasında ulaşımı zorlaştırır. Özellikle kıyıya yakın yükseltilerin altında, zengin taşkömürü yatakları bulunmaktadır.

Zonguldak ilinin bilinen yükseltileri arasında Atyaylası Tepesi (710 m), Göldağı (771 m), Kantar Tepe (905 m), Orhan Tepe (920 m), Baba Dağı (1120 m), Soğukoluk Tepesi (1268 m), Kızıl Tepe / Kızıltaş (1468 m) ve Bacaklı Yayla (1637 m) yer alır.

Kaynak: Haber Merkezi