Türkiye’de geçtiğimiz yıl ilk kez Ankara’da hayata geçirilen proje, bu yıl Mardin’deki TOÇEV gençlerinin objektifine konuk oluyor. 

Görüntüleme teknolojileri lideri Canon, 2015 yılından bu yana Gençlik Programı (Young People Programme) ile genç yeteneklerin hikayelerine ses oluyor. Gençlere yaratıcılıklarının ne kadar sınırsız olduğunu fotoğrafçılıkla gösteren Gençlik Programı, onlara bu kapsamda gerekli eğitim ve donanımı sağlıyor.

Programın başladığı günden bu yana Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da 37’den fazla sivil toplum kuruluşu ile maddi imkânları yeterli olmayan 6000’den fazla gence ulaşan program, geçtiğimiz yıl Türkiye’de TOÇEV iş birliğiyle Ankara’da ilk mezunlarını verdi. Canon, bu yıl da Mardin’deki TOÇEV gençlerinin elinden tutuyor.

29 Ocak – 4 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek olan programda 15 TOÇEV öğrencisine, yetenekli spor fotoğrafçısı Mesut Şen tarafından temel fotoğrafçılık eğitimi kapsamında 5 gün boyunca kamera, lens, flaş ve aksesuarların yetkin kullanımına dair teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek. Eğitim sonrasında ise öğrendiklerini pratiğe dökme fırsatına sahip olacak olan gençler, Mardin’in tarihi şehir dokusunu gezerek eşi benzeri olmayan mimarisini kendi perspektifinden bir hikâyeye dönüştürecek. 

Canon Eurasia Ülke Direktörü Alexandre Emeryk; 

‘2015’ten bu yana dünyanın çeşitli bölgelerinde sürdürülebilir bir proje olarak yürütülen Canon Gençlik Programı’nı Türkiye’de değerli bir STK olan TOÇEV ile hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Fotoğraf çekmek bir eylemin yanı sıra bir hikâyeyi tek bir kare ile anlatabilmek, hissettirebilmek ve gözünde canlandırabilmek demek.

Bu sebeple her fotoğrafın arkasında yatan bir hikâye olduğunu biliyor; okunmayı bekleyen bu yeni hikayeleri keşfetmek için sabırsızlanıyoruz. Geçtiğimiz sene Ankara’da gerçekleştirdiğimiz projemizin sonuçları hem bizleri hem de gençleri çok mutlu etmişti.

Tebessümleri, fotoğraflarında neyi vurgulamak istediklerini hevesle anlatmaları ve çektikleri fotoğrafların eşsiz güzelliği bize doğru yolda olduğumuzu bir kez daha hissettirdi.’ diyerek proje hakkındaki duygularını paylaştı. 

30 yıldır Türkiye’nin farklı bölgelerinde eğitime erişimde güçlük çeken ya da çalışmak zorunda kalan gençlerin eğitimine destek vererek onların toplumda yer edinmelerini önemseyen, her gün daha da büyüyen, güçlenen, geleceğe yönelik yeni projeleriyle heyecanını sürekli tazeleyen TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) başından itibaren projenin Türkiye’deki serüvenine ortak oluyor.

Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Betül Mermertaş; ‘Fotoğraf, gençlerin kendi perspektifinden özgürce dünyayı sergilemesine olanak sağlıyor. Bizler de TOÇEV olarak gençlerin yaşam becerilerini geliştirmeyi, hayal güçlerini genişletmeyi ve yeni hobiler keşfetmeleri için sunulan bu girişimlere değer veriyor ve destekliyoruz.

Geçtiğimiz sene Ankara’daki gençlerle eğitimin ardından gerçekleştirdiğimiz sergimizde gençlerin heyecanını görmek paha biçilmezdi. Bu sene ise Mardin’deki genç yetenekler ile birlikte olacağız. Canon Gençlik Programı’nın bu yıl da paydaşı olduğumuz için çok mutluyuz’ sözleriyle programı desteklediğini dile getirdi.  

Proje kapsamında 1 hafta sürecek teori ve pratik eğitiminin ardından 1,5 ay boyunca online eğitimler devam edecek ve sonucunda öğrenciler eğitimlerini tamamladıkları için bir katılım sertifikasına sahip olacak. Gençlik Programı (Young People Programme) tamamlandığında öğrenciler yalnızca sertifika almakla kalmayıp hikayelerinin gerçek hayattaki yansımasına da bir sergiyle ortak olacak. 

Program çerçevesinde gençlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Spor Fotoğrafçısı Mesut Şen; ‘Mardin’de 13-18 yaş aralığındaki 15 gençle bir araya geldiğimizde onların gözlerinde gördüğümüz ışıltı, bu projenin sadece bir eğitim programı olmadığının, aynı zamanda gençlerin hayatlarında önemli bir dönüm noktası olduğunun da hepimiz için en somut kanıtı.

Çektikleri her bir fotoğraf, anlattıkları her bir hikâye, bu gençlerin dünyayı nasıl gördüklerinin bir yansıması ve biz, bu yansımaları desteklemekten gurur duyuyoruz.’ dedi.

Canon, TOÇEV iş birliğiyle gerçekleştirilen eğitimlerle 13-18 yaş aralığındaki lise öğrencilerinin yaratıcı görsel hikâye anlatımı ve eleştirel düşünmenin gücüyle kendileri için önemli olan ve seslerini duyurmak istedikleri konulara, hep birlikte daha güzel bir gelecek yaratmak adına ses olabilmeyi hedefliyor.

Kaynak: BÜLTEN