Küresel piyasalarda, gözler ABD Merkez Bankası'nın para politikası kararlarındaydı. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Fed tarafından yapılan açıklamayla birlikte, Fed politika faizini değiştirmedi. Böylece yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuş oldu.

İşte, Fed'in yaptığı açıklama:

Alarko Holding temettü kararı aldı Alarko Holding temettü kararı aldı

İşte, Fed'in yaptığı açıklama:

Fed'in açıklama metninde "İstihdam kazanımları güçlü olmaya devam etti" ve "Enflasyon geçen yıl geriledi ancak yüksek seyretmeye devam ediyor" ifadeleri yer aldı. Açıklamada "Enflasyonun hedefe doğru gittiğine daha büyük güven duyana kadar faiz indirimi olmayacak" denildi. Fed'in büyüme beklentisi 2024 yılı için yüzde 1,4'ten yüzde 2,1'e, 2025 yılı için yüzde 1,8'den yüzde 2,0'a, 2026 için yüzde 1,9'dan yüzde 2,0'a yükselirken uzun dönemde büyüme beklentisi yüzde 1,8'da kaldı.

Fed'in medyan faiz beklentisi 2024 sonu için yüzde 4,6 olarak korunurken 2025 yıl sonu için yüzde 3,6'dan yüzde 3,9'a, 2026 yıl sonu için yüzde 2,9'dan yüzde 3,1'e, uzun dönem medyan faiz beklentisi yüzde 2,5'ten yüzde 2,6'a yükseltildi. Fed kararları sonrası ons altın 2 bin 170 dolara kadar yükseldi.

FED'İN SUNDUĞU RAPOR

FED'İN SUNDUĞU RAPOR

Son dönemdeki göstergeler ekonomik faaliyetlerin güçlü bir hızla genişlediğine işaret etmektedir. İstihdam artışları güçlü seyretmiş ve işsizlik oranı düşük kalmıştır. Enflasyon geçtiğimiz yıl içinde azalmış ancak yüksek seyretmeye devam etmiştir. Kurul, uzun vadede azami istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşmayı hedeflemektedir. Kurul, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin daha iyi dengelenmekte olduğunu değerlendirmektedir. Ekonomik görünüm belirsizdir ve Kurul enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam etmektedir.

Hedeflerini desteklemek amacıyla Komite, federal fon oranı için hedef aralığını yüzde 5-1/4 ila 5-1/2 olarak korumaya karar vermiştir. Federal fon oranı için hedef aralığında yapılacak herhangi bir ayarlamayı değerlendirirken Komite, gelen verileri, gelişen görünümü ve risk dengesini dikkatle değerlendirecektir. Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını düşünmemektedir. Buna ek olarak Komite, daha önce açıkladığı planlarında belirtildiği üzere, Hazine tahvilleri ile ajans borçlanma ve ajans ipoteğine dayalı menkul kıymet varlıklarını azaltmaya devam edecektir. Komite, enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürme konusunda güçlü bir kararlılığa sahiptir.

Kurul, para politikasının uygun duruşunu değerlendirirken, gelen bilgilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edecektir. Kurul aşağıdaki hususlara hazırlıklı olacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi